Kuvat
Mikko Hannula
Tanja kesti hormonihoidot hyvin, ja häneltä kerättiin yhteensä 26 munasolua. – Tuntui merkitykselliseltä, että niitä oli jo odottamassa pariskunta.
Tanja kesti hormonihoidot hyvin, ja häneltä kerättiin yhteensä 26 munasolua. – Tuntui merkitykselliseltä, että niitä oli jo odottamassa pariskunta.

Tanja halusi luovuttaa munasoluja, koska tietää itsekin, millaista on kärsiä lapsettomuudesta.

”Kiinnostuin munasolujen luovutuksesta nähtyäni lehdessä hedelmöitysklinikan mainoksen. Siinä kysyttiin ”Soveltuisitko sinä luovuttajaksi?” En jäänyt pohtimaan, vaan otin yhteyttä klinikkaan.

Minulla on 5-vuotias tytär ja 1-vuotiaat kaksoset, tyttö ja poika, mutta olen itsekin kärsinyt lapsettomuudesta. Toivoin esikoistani seitsemän vuotta, ja suurin toiveeni kuitenkin täyttyi lopulta luonnollisesti. Tavattuani kaksosteni isän vuonna 2016 en olisi uskonut, että onni potkaisee vielä kerran ja samalla kertaa jopa kahdesti.

Missään vaiheessa luovutusprosessia en epäröinyt. Psykologi totesi kymmenen minuutin keskustelun jälkeen, että turha tästä on enempää jutella, kun olen päätöksestäni niin varma. Päätöstä helpotti myös se, etten halua lisää omia lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kestin hormonihoidot todella hyvin, eikä minulle tullut niistä oireita. Ainoastaan pari päivää ennen munasolujen keräystä tuli sellainen tunneryöppy, että olisin voinut itkeä sormia napsauttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskon, että fyysiset oireet jäivät pois, koska en stressaantunut hoidoista. Ymmärrän, että silloin kun kyse on omasta raskautumisesta, tuskin pystyy ottamaan rennosti ja jännitys siirtyy kehon oireiksi.

Hormonipiikit pistettiin vatsaan tai reiteen, ja ensimmäinen pistos jännitti hieman. Munasolujen keräykseen sain hyvät kipulääkkeet, eikä itse operaatio tuntunut juuri miltään. Kun lääkkeiden teho lakkasi, alavatsani oli jonkin aikaa kipeä.

”Uskon, että fyysiset oireet jäivät pois, koska en stressaantunut hoidoista.”

Luovutuksesta korvattiin matkakulut ja muutaman sadan euron kertakorvaus. Se oli toki positiivinen yllätys kolmen lapsen äidille, mutta ei tätä kukaan lähtökohtaisesti rahan takia tee.

Minulta saatiin kerättyä lopulta 26 munasolua, ja sain kuulla, että munasolujani oli jo odottamassa pariskunta. Se tuntui valtavan merkitykselliseltä.

Tietoni ovat koodinpätkänä tietojärjestelmässä, ja lapsi saa ne aikanaan, jos hänen vanhempansa kertovat hänelle luovutuksesta. Olisihan se hienoa, jos joku joskus soittaisi ovikelloa ja sanoisi, että hän on saanut alkunsa minun soluistani.

En silti ole pettynyt, jos niin ei käy, sillä en missään tapauksessa ajattele olevani mahdollisesti syntyvän lapsen äiti. He, jotka lapsen kasvattavat ja jotka häntä rakastavat, ovat hänen vanhempansa. Äitiyteen ja isyyteen kasvetaan lapsen rinnalla

Lapset ovat arvokkainta maailmassa, ja toivon sydämestäni, että onnistuin täyttämään edes yhden tyhjän sylin. Koen, etten voi tehdä mitään muuta näin merkityksellistä toisille ihmisille elämäni aikana.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla