Terveytemme ykkösuhka on korkea verenpaine. Se ei tee hyvää verisuonille, sydämelle eikä aivoille. Suolan vähentäminen paras keino laskea paineita. Se vaatii vain asennemuutoksen: Älä tartu sirottimeen liian herkästi!

Kun kysytään mikä on asiaa, joihin suomalaisten tulisi syömisessään ennen kaikkea kiinnittää huomiota, vastaus on liika suola. Vain jokunen prosentti meistä pitäytyy suositelluissa määrissä.

Terveyshyödyt saadakseen tavoitteiden ei tarvitse olla taivaissa. Jo pienet parannukset auttavat laskemaan kohonnutta verenpainetta. Samalla suojaa sydäntään, aivojaan ja verisuoniaan.

– Vaikkei suosituksiin pääsisikään, riskiä nostavien ruokien vähentäminen – siinä määrin kuin itseltä mielekkäästi onnistuu – kannattaa, neuvoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suositeltava suolan saanti on enintään viittä grammaa päivässä. Se tarkoittaa vajaata teelusikallista ruokasuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehistä 99,8 prosenttia ja naisista 96 prosenttia syö suolaa selvästi enemmän.

Ruoasta saat tarvitsemasi suolan

Suola on elintärkeää. Sitä tarvitaan esimerkiksi nestetasapainon ylläpitämiseen ja hermoston hyvään toimintaan.

Jokainen tarvitsee suolaa eli natriumia puolitoista grammaa päivässä.

Suomalaiset saavat sen yleensä ruoasta jo ilman lisättyä suolaa. Natriumia on luonnostaan esimerkiksi liha- ja maitotuotteissa.

Liika suola nostaa verenpainetta, mutta vaikutusta ei yleensä tunne ennen kuin on tosi kyseessä.

Runsas suolankäyttö lisää myös mahasyövän riskiä ja matala-asteista tulehdusta.

Syö kunnon ateria, älä tankkaa voileipiä

Usein aterian sijaan ja kovaan nälkään syötävät voileivät voivat olla melkoisia suolapommeja. Päivän tarve saattaa ylittyä jo runsassuolaisesta leivästä. Sen päälle laitetaan vielä voita, juustoa ja leikkeleitä – ehkä suolakurkkujakin.

Monelle paras tapa vähentää suolaa olisikin syödä aterioilla enemmän ruokaa, jotta myöhemmin tekisi vähemmän mieli voileipiä.

Omat eväät kannattaa vaihtaa lounaaseen  työpaikkaruokalassa aina kun se on mahdollista. Moni syö täytettyjä voileipiä, joissa on runsaasti suolaa.

Vaikka eväänä olisi itse tehtyä ruokaa, työpaikkaruokala noudattaa ravitsemussuosituksia vielä tarkemmin.

Suolaa vasta lopuksi, jos on tarpeen

Kotonakin suolan käyttöä voi vähentää. Merkittävä vähennys saattaa aluksi olla tuskallista, eikä kaikkien makuaisti totu suolattomuuteen kovin helposti. Muilla mausteilla voi kuitenkin vähitellen laajentaa makumaailmaansa.

Lisää suola vasta valmiiseen ruokaan maistamisen jälkeen, niin tiedät kaipaatko sitä todella.

Kaupassa valitse ostoskoriisi sydänmerkin saaneita tuotteita. Osta lihat maustamattomina ja marinoi ne tarvittaessa itse.

Mineraalisuola on parempi vaihtoehto

Pieni mutta merkittävä muutos olisi suosia mineraalisuolaa. Siinä on noin puolet vähemmän natriumia kuin muissa suoloissa. Se tuo yhtä lailla suolaisuuden kokemuksen ruokaan, vaikka maistuukin vähän erilaiselta.

Himalajan suolalla, intiaani- ja ruususuolalla on muita terveellisempien suolojen maine. Se on kuitenkin illuusiota.

Tällaiset kallioperästä louhitut suolat ovat 95-prosenttisesti natriumia. Niitä voi silti käyttää maun vuoksi esimerkiksi pöytäsuolana, kunhan määrä pysyy kohtuullisena.

Asiantuntija: Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija, Helsinki.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla