Normaali viikkosiivous riittää myös allergiaperheessä, superpuhtauteen ei tarvitse pyrkiä. Imurin tärkein ominaisuus on huolellinen käyttäjä: allergeenit vähenevät, kun huolehtii pölypussin tyhjentämisestä ja suodattimen vaihtamisesta.

Jokaisessa suomalaiskodissa on kissa-allergeenia! Siis jokaisessa, vaikka asunnossa ei olisi koskaan kissaa majaillutkaan. Allergiaa aiheuttava allergeeniproteiini on niin pieni, että se kulkeutuu sisälle satunnaistenkin vierailijoiden mukana.

Koira-allergeeni on kissa-allergeenia suurempi, eikä leviä kovin kauaksi tiloista, joissa koiria on ollut. Silti koira-allergeeniakin löytyy noin 85 prosentista kodeista.

Eniten lemmikki-eläinten allergeeneja löytyy tiloista, joissa kissat tai koirat oleskelevat: olohuoneesta ja makuuhuoneesta. Lemmikin hilseestä, kuolasta tai muista eritteistä ne tarttuvat mattoihin, vuodevaatteisiin, pehmoleluihin ja pehmustettuihin huonekaluihin. Pienen pieniä kissa-allergeeneja voi löytyä jopa seinistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matoista allergiakotiin kannattaa valita lyhytnukkaisimmat. Pitkään nukkaan kertyy pölyä ja allergeeneja siivouksesta huolimatta. Vuosia vanha matto on varsinainen pölypesäke, vaikka sitä olisi imuroitu ja tuuletettu ahkerasti. Pahimpia pölyn kerääjiä ovat korkeanukkaiset villa- ja polyesterimatot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pölypussi vaihtoon

Huolellinen siivous on erityisen tarpeellista, jos joku perheestä on allerginen. Syytä siivoushysteriaan ei silti ole. Normaali viikkosiivous, johon kuuluu imurointi ja pintojen pyyhkiminen, riittää.

Tutkimusten mukaan useammin kuin kerran viikossa tapahtuvasta imuroinnista ei ole hyötyä allergioiden hoidossa. Hieman tiheämpi tahti saattaa olla tarpeen, jos kotona on lemmikki tai perhe on iso, lastenallergologi Péter Csonka Terveystalosta toteaa.

Keskuspölynimuri on hyvä investointi allergiaperheessä, sillä siitä ei pääse poistoilmaa takaisin asuntoon. Myös tavallisella, keskihintaisella lattiaimurilla pärjää, kunhan siinä on tehokas poistoilmasuodatin (ns. HEPA-suodatin).

Kenties vielä imurin teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää on, kuinka sitä käyttää:

– Imurin pölypussi tulisi vaihtaa usein, jo silloin kun se on puolillaan. Myös suodattimet kannattaa vaihtaa aina, kun se näyttää likaisen harmaalta, Csonka neuvoo.

Unohda vahvat pesuaineet

Pelkkä imurointi ei riitä pitämään pölyjä ja allergeeneja kurissa. Lisäksi tarvitaan lattioiden ja tasojen pyyhkimistä nihkeällä liinalla. Tässäkin kerran viikossa on hyvä tahti.

Imuroinnin jälkeen kannattaa odottaa hetki, että pölyt ehtivät laskeutua ennen pyyhkimistä.

Vahvat pesuaineet ja etenkin kaikki desinfiointiaineet voi hylätä. Vedellä nihkeäksi kostutettu mikrokuituliina toimii useimmissa paikoissa.

Lue lisää:

Allergialle lähtökäsky
Allergialle stoppi alkuunsa
Hengitysilma vaalii terveyttä
Terveysportti: Lika ja pöpö suojaavat lasta
Terveyskirjasto: Astman hoito

  • allergisesta nuhasta kärsii 1/3 suomalaisista
  • kissa- ja koira-allergisia on noin 5 prosenttia
  • koivun ja lepän siitepölyille allergisia on noin 15 prosenttia
  • heinille allergisia on noin 10 prosenttia
  • pujolle allergisia on noin 5 prosenttia
Sisältö jatkuu mainoksen alla