Normaali viikkosiivous riittää myös allergiaperheessä, superpuhtauteen ei tarvitse pyrkiä. Imurin tärkein ominaisuus on huolellinen käyttäjä: allergeenit vähenevät, kun huolehtii pölypussin tyhjentämisestä ja suodattimen vaihtamisesta.

Jokaisessa suomalaiskodissa on kissa-allergeenia! Siis jokaisessa, vaikka asunnossa ei olisi koskaan kissaa majaillutkaan. Allergiaa aiheuttava allergeeniproteiini on niin pieni, että se kulkeutuu sisälle satunnaistenkin vierailijoiden mukana.

Koira-allergeeni on kissa-allergeenia suurempi, eikä leviä kovin kauaksi tiloista, joissa koiria on ollut. Silti koira-allergeeniakin löytyy noin 85 prosentista kodeista.

Eniten lemmikki-eläinten allergeeneja löytyy tiloista, joissa kissat tai koirat oleskelevat: olohuoneesta ja makuuhuoneesta. Lemmikin hilseestä, kuolasta tai muista eritteistä ne tarttuvat mattoihin, vuodevaatteisiin, pehmoleluihin ja pehmustettuihin huonekaluihin. Pienen pieniä kissa-allergeeneja voi löytyä jopa seinistä.

Matoista allergiakotiin kannattaa valita lyhytnukkaisimmat. Pitkään nukkaan kertyy pölyä ja allergeeneja siivouksesta huolimatta. Vuosia vanha matto on varsinainen pölypesäke, vaikka sitä olisi imuroitu ja tuuletettu ahkerasti. Pahimpia pölyn kerääjiä ovat korkeanukkaiset villa- ja polyesterimatot.

Pölypussi vaihtoon

Huolellinen siivous on erityisen tarpeellista, jos joku perheestä on allerginen. Syytä siivoushysteriaan ei silti ole. Normaali viikkosiivous, johon kuuluu imurointi ja pintojen pyyhkiminen, riittää.

Tutkimusten mukaan useammin kuin kerran viikossa tapahtuvasta imuroinnista ei ole hyötyä allergioiden hoidossa. Hieman tiheämpi tahti saattaa olla tarpeen, jos kotona on lemmikki tai perhe on iso, lastenallergologi Péter Csonka Terveystalosta toteaa.

Keskuspölynimuri on hyvä investointi allergiaperheessä, sillä siitä ei pääse poistoilmaa takaisin asuntoon. Myös tavallisella, keskihintaisella lattiaimurilla pärjää, kunhan siinä on tehokas poistoilmasuodatin (ns. HEPA-suodatin).

Kenties vielä imurin teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää on, kuinka sitä käyttää:

– Imurin pölypussi tulisi vaihtaa usein, jo silloin kun se on puolillaan. Myös suodattimet kannattaa vaihtaa aina, kun se näyttää likaisen harmaalta, Csonka neuvoo.

Unohda vahvat pesuaineet

Pelkkä imurointi ei riitä pitämään pölyjä ja allergeeneja kurissa. Lisäksi tarvitaan lattioiden ja tasojen pyyhkimistä nihkeällä liinalla. Tässäkin kerran viikossa on hyvä tahti.

Imuroinnin jälkeen kannattaa odottaa hetki, että pölyt ehtivät laskeutua ennen pyyhkimistä.

Vahvat pesuaineet ja etenkin kaikki desinfiointiaineet voi hylätä. Vedellä nihkeäksi kostutettu mikrokuituliina toimii useimmissa paikoissa.

Lue lisää:

Allergialle lähtökäsky
Allergialle stoppi alkuunsa
Hengitysilma vaalii terveyttä
Terveysportti: Lika ja pöpö suojaavat lasta
Terveyskirjasto: Astman hoito

  • allergisesta nuhasta kärsii 1/3 suomalaisista
  • kissa- ja koira-allergisia on noin 5 prosenttia
  • koivun ja lepän siitepölyille allergisia on noin 15 prosenttia
  • heinille allergisia on noin 10 prosenttia
  • pujolle allergisia on noin 5 prosenttia
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin.

Tiedäthän, että alkoholinaukku päivässä pitää verisuonet kunnossa. Se ei ikävä kyllä taidakaan pitää paikkaansa. Luotettava suomalainen kaksostutkimus nimittäin todisti, että jo kohtuukäyttö lisää kuolleisuutta.

–Totuus on suhteellista ja tieteellinen tutkimus muuttaa sitä koko ajan, professori Jussi Huttunen sanoo.

Totuudeksi kutsutaan sitä tietoa, jota 90 prosenttia alan tutkijoista pitää totena. Useimmiten enemmistö on oikeassa, joten siihen kannattaa luottaa.

– Mutta se 10 prosenttia tutkijoista on toisinajattelijoita, ja he saattavat muuttaa maailmaa, Huttunen sanoo.

Silti pitää aina olla tarkkana, jos tutkimuksen tulos on ristiriidassa yleisen lääketieteellisen käsityksen kanssa. Yleensä se ei silloin pidä paikkaansa.

Jussi Huttusen mukaan tutkimustulokset voi asettaa totuusmittarin asteikolle: toisessa päässä on 100-prosenttinen totuus ja toisessa 100-prosenttinen taru.

– Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää on 100-prosenttisesti totta ja beetakaroteeni suojaa keuhkosyövältä on 100-prosenttisesti tarua nykytutkimusten mukaan.

Suurin osa tieteellisestä tiedosta asettuu ääripäiden väliin. Esimerkiksi väite siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia on vain 85-prosenttinen totuus.

– Väitteeseen liittyy 15 prosentin epävarmuus, koska kaikki tulokset eivät ihan mätsää, Huttunen sanoo.

Tuoreista tutkimuksista neljä viidestä on totta ja yksi viidestä osoittautuu taruksi. Ongelma on siinä, että vasta aika näyttää, mikä on mitäkin. Totuusarvo punnittaan tulevien tutkimusten avulla, eikä Minusta tuntuu siltä -perustelulle ole tieteessä sijaa.

 

Kun luet tiedeuutista, muista että

  • rotta- ja muista eläinkokeista voidaan vain harvoin päätellä mitään varmaa ihmisen sairauksien hoidosta ja ehkäisystä.
  • laajoilla väestötutkimuksilla saadaan esiin hypoteeseja mutta ei yleensä voida osoittaa sairauden syy-seuraussuhdetta.
  • sokko- ja kaksoissokkokokeet tuottavat vakuuttavinta näyttöä sairauksien syistä, hoidoista ja ehkäisystä.
  • meta-analyysit, jotka yhdistävät aiemmin tehdyt tutkimukset, tuottavat luotettavan tuloksen vain, jos tehnyt tutkimukset ovat hyviä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

– Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

– Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

Euroopassa turvallista sairastua

Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla