Ehkäisyä on käytettävä niin  kauan kuin on kuukautiset, jos ei halua tulla raskaaksi. Vaihtoehtoja löytyy, mutta e-pillereissäkin on eroja, gynekologi muistuttaa.

Olen 45-vuotias vakituisessa parisuhteessa elävä nainen, joka ei ole synnyttänyt. Kuukautiseni ovat vielä säännölliset, joten raskauden ehkäisyyn on tarvetta. Lopetin e-pillereiden käytön viisi vuotta sitten, kun koin niiden aiheuttavan haluttomuutta.

Käytämme kondomia, mutta se on hankala ja myös ärsyttää limakalvojani.

Mikä olisi hyvä vaihtoehto ehkäisyyn tässä iässä?

Asiantuntija vastaa:

MIKÄLI ei halua tulla raskaaksi, ehkäisyä suositellaan käytettäväksi niin kauan kuin kuukautisvuodot jatkuvat. Vaikka kuukautiset olisivat epäsäännölliset, niin kiertoja, jolloin munasolu irtoaa, saattaa olla menopaussiin saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terve nainen voi käyttää kaikkia ehkäisymenetelmiä halutessaan, mutta hormonaalinen ehkäisy ei sovi ihan kaikille.

Eri e-pillerimerkit voivat aiheuttaa erilaisia sivuoireita, koska käytetty keltarauhasvalmiste vaihtelee. Myös estrogeenien välillä on eroa, ja ns. luonnollista estrogeenia sisältävät pillerit sopivat erityisen hyvin 40–50-vuotiaalle.

Estrogeenia sisältävät yhdistelmäpillerit tasaavat kierron ja myös vaihdevuosioireita. Minipillerit sopivat myös menopaussia lähenevälle, mutta niihinkin voi liittyä sivuoireena limakalvojen kuivumista ja haluttomuutta.

Synnyttämätönkin voi käyttää kierukkaa. Kuparikierukka on varma ja turvallinen ehkäisymenetelmä naiselle, joka elää vakiintuneessa parisuhteessa. Sitä kannattaa harkita, jos ei halua käyttää hormonaalista ehkäisyä.

Kuparikierukan tavallisin ongelma on kuukautisvuodon määrän ja keston sekä mahdollisesti myös kipujen lisääntyminen. Nämäkin oireet monella tasoittuvat ensimmäisien kuukausien jälkeen.

Myös hormonikierukka voidaan asettaa synnyttämättömälle naiselle. Hormonikierukkaa voivat käyttää useimmat niistäkin, joille ei muuten hormonaalista ehkäisyä suositella.

Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa. Tämän seurauksena vuodot niukkenevat ja kuukautiskivut vähenevät.

Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin luotettava, sterilisaation luokkaa tai jopa parempi.

 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Hei sinä aikuinen nainen.. Elät parisuhteessa ja jo vauvakuumeajan ohittanut. Ymmärtääkseni.
Itse aikanaan, toki synnyttäneenä kokeilin pillerit, kierukan ja kumin kanssa pelaamisen. Mikään ei toiminut.. Pillerit vei tosiaan halut, kierukka lisäsi vuotoja ja viheliäiset kivut, kumi latisti muutoin fiiliksiä. Koska lapsia ei enää suunniteltu ja tehtäväni olin täyttänyt ,päädyin sterilisaatioon.. (28vuotiaana) Päivä osastolla ja pari kuukautta hillittyä menoa. Päivääkään en ole katunut.. Muutama vuosi myöhemmin poltettiin kohdun limakalvot jote vuotokin jäi..
Hormonitoiminta säilyy entisellään, et menetä naisellisuuttasi vaa päin vastoin olet vapaampi nainen.. Missä ja milloin vain..

Vierailija

Hormonikierukkakin voi aiheuttaa seksuaalista kyvyttömyyttä ja haluttomuutta sekä voimakkaita mielialaoireita, joiden takia elämä tuntuu synkältä. Lisäksi lähellä vaihdevuosi-ikää hormonikierukka lisää rintasyöpäriskiä, varsinkin vuotohäiriöihin käytettynä. Siitä ei juuri tiedoteta, vaikka hormonikorvaushoidon riskistä vouhotetaan niin paljon, että moni tuntee pelkoa ja syyllisyyttä sen käytöstä. Riski on kuitenkin samaa luokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla