Ihosi kiittää, kun varjelet sitä auringon polttavilta säteiltä. Erityisen tarkka pitää olla, jos iholla on jo muutoksia, tatuointeja tai pigmenttiläiskiä.

Miksi auringolta suojautuminen on niin tärkeää?

UV-säteily voi aiheuttaa vakavia ihomuutoksia, kuten ihosyöpää. Tavallisimpia ovat tyvisolusyöpä eli basaliooma, okasolusyöpä ja melanooma. Okasolusyövän esiaste aurinkokeratoosi on kaikkein yleisin auringonvaloon liittyvä muutos. Pahalaatuisin eli melanooma kehittyy ihon pigmenttisoluista.

Vähäisempiä muutoksia ovat pigmenttiläiskät ja ihon rypistyminen.

Ovatko ihomuutokset estettävissä?

Noin neljä viidestä ihosyövästä voitaisiin välttää tehokkaalla auringolta suojautumisella. Suositeltava suojakerroin on 50.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruskettuuko suojakertoimella 50?

Kyllä iho päivettyy, mutta on hyvä muistaa, että rusketus on aina merkki ihon DNA-vauriosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko ihomuutosten jälkeen olla enää auringossa?

Pelkästään sisätiloissa ei tarvitse pysyä, kunhan suojautuu hyvin ja välttää suorassa auringonpaisteessa olemista.

Pitääkö tatuoitu iho suojata erityisen hyvin?

Tuore tatuointi on hyvä suojata vaatteella, jotta aurinkovoide ei pääse tatuoinnin aiheuttaman ihorikon läpi ärsyttämään ihoa. Jos äskettäin tatuoitu iho palaa, ihon parantuminen kestää kauemmin. Aurinko voi vaalentaa etenkin tatuoinnin vaaleita sävyjä.

Altistaako happokuorinta pigmenttiläiskille?

Mikä tahansa ärsyttävä ihonhoito laukaisee tulehdusreaktion, jolloin iho on alttiimpi post-inflammatoriselle pigmentaatiolle. Se näkyy tummempina alueina iholla. Jos on taipumusta maksaläiskiin, kannattaa käyttää huolellisesti aurinkovoidetta tai suojautua muuten.

Koska mennä lääkäriin?

Tutkimuksiin on mentävä, jos ihossa on haava, joka ei parane tai se kasvaa, muuttaa muotoaan tai väriään. Myös hyvänlaatuiset ihomuutokset, kuten rasvaluomet, kasvavat. Jos ei ole varma mistä on kyse, on parempi näyttää niitä ihotautilääkärille.

Asiantuntija: ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard, Ava.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla