Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulle laitettiin kuparikierukka, ja sen jälkeen on ollut vuotoa ja supistelua runsaasti. Kuuluvatko ne asiaan?

USEIMMITEN kipuoireet rauhoittuvat ensimmäisen kuukauden aikana kierukan asetuksen jälkeen ja vuotohäiriötkin tasaantuvat. Jos vaivat jatkuvat, on kierukan poisto aiheellinen. Kipujen syynä voi olla se, että kierukka ei ole hyvin paikallaan tai kohdun rakenteessa on jokin poikkeavuus, joka lisää kohdun supisteltua.

Kuparikierukan teho perustuu kierukan vapauttaman kuparin aiheuttamaan vierasesinereaktioon kohdussa. Se aiheuttaa kohdun limakalvolla reaktion, joka on epäedullinen sukusoluille ja häiritsee niiden toimintaa ja elinkykyä. Tämä vierasesinereaktio voi vaikuttaa kohdun limakalvoon myös niin, että kuukautisvuodon määrä lisääntyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuparikierukan käyttäjän on hyvä varautua vuotojen lisääntymiseen; toki tätä ei tapahdu läheskään kaikilla. Paikoillaan olevaan kierukkaan ei sinänsä liity kipua mutta kuukautiskipujen lisääntyminen on mahdollista. Jos ei päädytä kierukan poistoon, runsaita vuotoja ja kipuja voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Ne rauhoittavat kohdun supistelua ja näin vähentävät kipuja. Traneksaamihappo on tehokas lääke runsaiden vuotojen hoitoon. Yksi mahdollisuus on siirtyä hormonikierukan käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuparikierukka ei ole ensisijainen ehkäisymenetelmä, jos naisella on anemia tai runsaat ja hyvin kivuliaat kuukautiset. Myös lisääntynyt vuototaipumus tai poikkeavat rakenteet, esimerkiksi myoomat, voivat estää kuparikierukan käytön.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

admies

lääkäri määräs sykettä alentaa verenpaine lääkettä ensimmäinen puolikas pilleriä sattui rintaan puolen tunnin päästä sama aamulla toinen puolikas taas riipaisi rinnasta sit ensiapuun ja todettii täytyy laittaa tahdistin kun syke putosi liian alas sitä ennen oli enalaprin 5mg ja sitten bisoprolol 2.5mg tahdistin lääkäri sanoi ettei minulle olisi saanut määrätä bisoprolol lääkettä , nyt en jaksa rasitus työtä tehdä ollenkaan vähänkun lumi kolaa työntää täytyy henkeä vetää ,hämeenlinnassa eivät ymmärrä mikä on ,täytyykö maata lopun elämää 77v mies

Sisältö jatkuu mainoksen alla