Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 22-vuotias mies. Minulla on ollut outoa huimausta. Se kestää vain muutan sekunnin ja tuntuu siltä kuin maa romahtaisi alaspäin. Viimeksi huimausvaihde kesti viikon ja sain saman tunteen muutaman kerran päivässä. Huimaus ei tule, kun istun tai makaan, vaan yleensä silloin, kun kävelen tai käännän pään nopeasti johonkin suuntaan. Mistä tämä voisi johtua?

Huimaus voi johtua monesta asiasta. Syynä voi olla periaatteessa hermoston, korvien tai verenkiertoelimistön sairaus.

Usein ei löydy mitään varsinaista syytä vaan oire voi olla toiminnallinen. Nuorella tällaisen oirekuvan takana on harvemmin
mikään elimellinen sairaus tai varsinkaan ennusteellisesti merkittävä sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydänsairaudet tai rytmihäiriöt eivät oireiston syyksi sovi. Kuvatun tyyppisen oireiston takana on usein lievä hyperventilaatio
eli liikahengittely, joka voi provosoitua kiireestä tai muusta stressistä. Jos oireet jatkuvat, olisi lääkärin arvio neurologisen syyn poissulkemiseksi ensisijainen.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

SiSSi

Minulla vaikea kiertohuimaus oli yllättäen oire keliakiasta. En alun perin tiennyt huimauksen yhteydestä keliakiaan, ennen kuin lääkäri mainitsi siitä (keliakian hermostolliset oireet). Siirryttyäni gluteenittomalle ruokavaliolle huimaus katosi parissa viikossa kokonaan eikä ole sen jälkeen palannut. Toinen keliakiaan liittyvä hermostollinen oire olivat pahat migreenikohtaukset, jotka vähenivät huomattavasti ruokavaliomuutoksen myötä. Nykyisin saan enää pari kohtausta kuussa ja nekin aina kuukautisten yhteydessä.

  • ylös 231
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla