Yökastelu

Lähinnä lasten ongelma, mutta voi vaivata aikuistakin. Sukua unissakävelylle.

SYITÄ: Lapsilla rakenteelliset ja perinnölliset syyt tai esimerkiksi ongelmat perhesuhteissa. Miehillä eturauhasvaivat tai runsas alkoholin käyttö. Naisilla gynekologiset leikkaukset. Iälläillä neurologiset sairaudet, etenkin dementia.

HOITO: Korjaantuu lapsilla iän mukana. Apua voi olla hälytyslaitteista, rakon venyttämisestä juomalla paljon päivän aikana tai lääkityksestä. Aikuisilla hoitona on lääkitys ja hankalimmissa tapauksissa leikkaus.

Kauhukohtaukset

Nukkuja nousee noin tunnin kulutta nukahtamisesta ja huutaa kovaa. Pupillit ovat laajat, sydän hakkaa ja verenpaine on koholla. Kohtaus kestää enintään minuutin ja loppuu itsestään.

SYITÄ: Lapsilla normaalia etenkin kuume- ja tulehdussairauksien yhteydessä tai hyvin rasittavan päivän jälkeen. Sukua unissakävelylle. Voi jatkua aikuisenakin.

HOITO: Tyynnyttely, säännöllinen päivärytmi. Jos kohtauksia tulee joka yö, taustalla voi olla epilepsia.

Unihalvaus

Nukahtaessa tai herätessä ilmenevä tila, jossa lihasjänteys ei palaudukaan heti univaiheen eli REM-unen jälkeen. Nukkuja herää ja huomaa kauhukseen, ettei pysty liikuttamaan raajojaan.

SYITÄ: Epäsäännöllinen uni-valverytmi, univaje ja stressi.

HOITO: Laukeaa itsestään tai kun joku puhuttelee tai tönäisee nukkujaa. Usein toistuvia, ahdistavia unihalvauksia voidaan hoitaa depressiolääkkeillä, vaikkei kyse ole masennuksesta.

Harhat

Nukahtamishetkeen liittyviä näkö- tai tuntoharhoja sanotaan hypnagoogisiksi hallusinaatioiksi, heräämishetkeen liittyiä hypnapompisiksi. Ne voivat olla hyvin ahdistavia ja elävänoloisia. Jälkeenpäin nukkuja oivaltaa itse, että kyse oli harhoista.

SYITÄ: Narkolepsia, ankara väsymys.

HOITO: Narkolepsian hoito. Jos harhat ahdistavat, depressiolääkkeet voivat helpottaa oloa.

REM-unen käyttäytymishäiriö

Hyvin harvinainen. Normaalisti kehon poikkijuovaiset lihakset eivät toimi unennäön aikana, mutta tässä häiriössä lihasjänteys säilyy. Oireet liittyvät painajaisiin, joissa nukkuja alkaa raivokkaasti puolustaa itseään. Koska lihakset toimivat, hän saattaa vahingoittaa itseään tai vieressä nukkuvaa.

SYITÄ: Jokin keskushermostosairaus, eräät lääkkeet (esim. trisykliset masennuslääkkeet), alkoholivierotus. On jonkin verran viitteitä, että esiintyisi etenkin Parkinsonin taudin varhaisessa vaiheessa.

HOITO: Lääkehoito, joka vähentää REM-unta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.