Yökastelu

Lähinnä lasten ongelma, mutta voi vaivata aikuistakin. Sukua unissakävelylle.

SYITÄ: Lapsilla rakenteelliset ja perinnölliset syyt tai esimerkiksi ongelmat perhesuhteissa. Miehillä eturauhasvaivat tai runsas alkoholin käyttö. Naisilla gynekologiset leikkaukset. Iälläillä neurologiset sairaudet, etenkin dementia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

HOITO: Korjaantuu lapsilla iän mukana. Apua voi olla hälytyslaitteista, rakon venyttämisestä juomalla paljon päivän aikana tai lääkityksestä. Aikuisilla hoitona on lääkitys ja hankalimmissa tapauksissa leikkaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kauhukohtaukset

Nukkuja nousee noin tunnin kulutta nukahtamisesta ja huutaa kovaa. Pupillit ovat laajat, sydän hakkaa ja verenpaine on koholla. Kohtaus kestää enintään minuutin ja loppuu itsestään.

SYITÄ: Lapsilla normaalia etenkin kuume- ja tulehdussairauksien yhteydessä tai hyvin rasittavan päivän jälkeen. Sukua unissakävelylle. Voi jatkua aikuisenakin.

HOITO: Tyynnyttely, säännöllinen päivärytmi. Jos kohtauksia tulee joka yö, taustalla voi olla epilepsia.

Unihalvaus

Nukahtaessa tai herätessä ilmenevä tila, jossa lihasjänteys ei palaudukaan heti univaiheen eli REM-unen jälkeen. Nukkuja herää ja huomaa kauhukseen, ettei pysty liikuttamaan raajojaan.

SYITÄ: Epäsäännöllinen uni-valverytmi, univaje ja stressi.

HOITO: Laukeaa itsestään tai kun joku puhuttelee tai tönäisee nukkujaa. Usein toistuvia, ahdistavia unihalvauksia voidaan hoitaa depressiolääkkeillä, vaikkei kyse ole masennuksesta.

Harhat

Nukahtamishetkeen liittyviä näkö- tai tuntoharhoja sanotaan hypnagoogisiksi hallusinaatioiksi, heräämishetkeen liittyiä hypnapompisiksi. Ne voivat olla hyvin ahdistavia ja elävänoloisia. Jälkeenpäin nukkuja oivaltaa itse, että kyse oli harhoista.

SYITÄ: Narkolepsia, ankara väsymys.

HOITO: Narkolepsian hoito. Jos harhat ahdistavat, depressiolääkkeet voivat helpottaa oloa.

REM-unen käyttäytymishäiriö

Hyvin harvinainen. Normaalisti kehon poikkijuovaiset lihakset eivät toimi unennäön aikana, mutta tässä häiriössä lihasjänteys säilyy. Oireet liittyvät painajaisiin, joissa nukkuja alkaa raivokkaasti puolustaa itseään. Koska lihakset toimivat, hän saattaa vahingoittaa itseään tai vieressä nukkuvaa.

SYITÄ: Jokin keskushermostosairaus, eräät lääkkeet (esim. trisykliset masennuslääkkeet), alkoholivierotus. On jonkin verran viitteitä, että esiintyisi etenkin Parkinsonin taudin varhaisessa vaiheessa.

HOITO: Lääkehoito, joka vähentää REM-unta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla