Huulipunat joko ärsyttävät ja kuivattavat tai sitten huulia alkaa kutittaa ja kihelmöidä vartin päästä huulten punaamisesta. Olen aikaisemmin käyttänyt huulipunaa ahkerasti mutta nyt vaiva on pahentunut. Olisi kiva käyttää muutakin kun huulirasvaa.

Huulipunat sisältävät ihoa hoitavia öljyjä ja vahoja. Ne eivät pahemmin aiheuta ärsytystä tai kutinaa. Kuivattavuus taas on monen tekijän summa kuten ihovoiteissakin: yleensä tuote ei vaan ole sopiva omalle iholle. Kuivattavan huulipunan voi "pelastaa" sekoittamalla sitä huulirasvaan. Myös huultenrajauskynää voi käyttää punaamalla sillä ensin huulet ja laittamalla sopivaa huulirasvaa tai väritöntä huulikiiltoa päälle. Toimii lähes yhtä hyvin kuin puna!

Väriaineet ovat usein mineraaleja maaperästä, kuten raudan oksideja tai keinotekoisia atsovärejä. Huulipunien värit ovat yleensä hyvin siedettyjä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Hyönteisestä saatava luonnonväri karmiini voi joskus allergisoida. Oireet, kuten kihelmöinti, punoitus ja kutina tulevat noin 15 minuutissa punan levittämisestä. Karmiinin löytää pakkauksen ainesosaluettelosta koodilla CI 75470, mikäli näkee lukea pientä pränttiä. Karmiinia käytetään jonkin verran myös poskipunissa ja huultenrajauskynissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli haluaa löytää karmiinittomia meikkejä, voi omatoiminen ainesosaluettelojen tihrustaminen olla kaupassa tuskallista. Muunmuassa seuraavissa meikkisarjoissa ei ole karmiinia väriaineena ja ne ovat myös vegaanisia:

- Benecos
- Barefaced beauty
- The Body Shop
- Nvey Eco
- Lily Lolo

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa huomioida, että huulipunien värisisällöt vaihtelevat kovasti sävyjen mukaan ja karmiinittomia punia voi toki löytää muualtakin. Useat sarjat käyttävät ainesosaluettelossa "May contain" -nimikettä, joka tarkoittaa, että joissain sävyissä voi olla karmiinia ja joissain taas ei. Tällöin karmiinisisältö selviää vain kysymällä valmistajalta. Jotkut vegaanisiksi itseään mainostavat sarjat sisältävät karmiinia meikeissään, joten siihenkään termiin ei voi aina luottaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla