Huulipunat joko ärsyttävät ja kuivattavat tai sitten huulia alkaa kutittaa ja kihelmöidä vartin päästä huulten punaamisesta. Olen aikaisemmin käyttänyt huulipunaa ahkerasti mutta nyt vaiva on pahentunut. Olisi kiva käyttää muutakin kun huulirasvaa.

Huulipunat sisältävät ihoa hoitavia öljyjä ja vahoja. Ne eivät pahemmin aiheuta ärsytystä tai kutinaa. Kuivattavuus taas on monen tekijän summa kuten ihovoiteissakin: yleensä tuote ei vaan ole sopiva omalle iholle. Kuivattavan huulipunan voi "pelastaa" sekoittamalla sitä huulirasvaan. Myös huultenrajauskynää voi käyttää punaamalla sillä ensin huulet ja laittamalla sopivaa huulirasvaa tai väritöntä huulikiiltoa päälle. Toimii lähes yhtä hyvin kuin puna!

Väriaineet ovat usein mineraaleja maaperästä, kuten raudan oksideja tai keinotekoisia atsovärejä. Huulipunien värit ovat yleensä hyvin siedettyjä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Hyönteisestä saatava luonnonväri karmiini voi joskus allergisoida. Oireet, kuten kihelmöinti, punoitus ja kutina tulevat noin 15 minuutissa punan levittämisestä. Karmiinin löytää pakkauksen ainesosaluettelosta koodilla CI 75470, mikäli näkee lukea pientä pränttiä. Karmiinia käytetään jonkin verran myös poskipunissa ja huultenrajauskynissä.

Mikäli haluaa löytää karmiinittomia meikkejä, voi omatoiminen ainesosaluettelojen tihrustaminen olla kaupassa tuskallista. Muunmuassa seuraavissa meikkisarjoissa ei ole karmiinia väriaineena ja ne ovat myös vegaanisia:

- Benecos
- Barefaced beauty
- The Body Shop
- Nvey Eco
- Lily Lolo

Kannattaa huomioida, että huulipunien värisisällöt vaihtelevat kovasti sävyjen mukaan ja karmiinittomia punia voi toki löytää muualtakin. Useat sarjat käyttävät ainesosaluettelossa "May contain" -nimikettä, joka tarkoittaa, että joissain sävyissä voi olla karmiinia ja joissain taas ei. Tällöin karmiinisisältö selviää vain kysymällä valmistajalta. Jotkut vegaanisiksi itseään mainostavat sarjat sisältävät karmiinia meikeissään, joten siihenkään termiin ei voi aina luottaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.