Huulipunat joko ärsyttävät ja kuivattavat tai sitten huulia alkaa kutittaa ja kihelmöidä vartin päästä huulten punaamisesta. Olen aikaisemmin käyttänyt huulipunaa ahkerasti mutta nyt vaiva on pahentunut. Olisi kiva käyttää muutakin kun huulirasvaa.

Huulipunat sisältävät ihoa hoitavia öljyjä ja vahoja. Ne eivät pahemmin aiheuta ärsytystä tai kutinaa. Kuivattavuus taas on monen tekijän summa kuten ihovoiteissakin: yleensä tuote ei vaan ole sopiva omalle iholle. Kuivattavan huulipunan voi "pelastaa" sekoittamalla sitä huulirasvaan. Myös huultenrajauskynää voi käyttää punaamalla sillä ensin huulet ja laittamalla sopivaa huulirasvaa tai väritöntä huulikiiltoa päälle. Toimii lähes yhtä hyvin kuin puna!

Väriaineet ovat usein mineraaleja maaperästä, kuten raudan oksideja tai keinotekoisia atsovärejä. Huulipunien värit ovat yleensä hyvin siedettyjä yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Hyönteisestä saatava luonnonväri karmiini voi joskus allergisoida. Oireet, kuten kihelmöinti, punoitus ja kutina tulevat noin 15 minuutissa punan levittämisestä. Karmiinin löytää pakkauksen ainesosaluettelosta koodilla CI 75470, mikäli näkee lukea pientä pränttiä. Karmiinia käytetään jonkin verran myös poskipunissa ja huultenrajauskynissä.

Mikäli haluaa löytää karmiinittomia meikkejä, voi omatoiminen ainesosaluettelojen tihrustaminen olla kaupassa tuskallista. Muunmuassa seuraavissa meikkisarjoissa ei ole karmiinia väriaineena ja ne ovat myös vegaanisia:

- Benecos
- Barefaced beauty
- The Body Shop
- Nvey Eco
- Lily Lolo

Kannattaa huomioida, että huulipunien värisisällöt vaihtelevat kovasti sävyjen mukaan ja karmiinittomia punia voi toki löytää muualtakin. Useat sarjat käyttävät ainesosaluettelossa "May contain" -nimikettä, joka tarkoittaa, että joissain sävyissä voi olla karmiinia ja joissain taas ei. Tällöin karmiinisisältö selviää vain kysymällä valmistajalta. Jotkut vegaanisiksi itseään mainostavat sarjat sisältävät karmiinia meikeissään, joten siihenkään termiin ei voi aina luottaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.