”Olen 64-vuotias nainen. Kävin hiljattain silmälääkärissä ja minulla todettiin molemmissa silmissä alkava harmaakaihi. Voinko omalla toiminnallani hidastaa kaihin etenemistä?”
Harmaakaihilla tarkoitetaan silmän mykiön (linssin) samentumista. Samentuminen alkaa vähitellen ja antaa alkuvaiheessa vain niukasti oireita, esimerkiksi samentumia tai heijastuksia näkökentässä. Nykyään alkava kaihi havaitaankin usein silmälääkärin tekemässä mikroskooppitutkimuksessa ilman, että henkilö on itse havainnut mitään oireita.
Varsinaisia keinoja kaihin ehkäisyyn ei tunneta, ei myöskään selviä tapoja kehityksen hidastamiseen. Kaihin riskitekijöitä kylläkin tunnetaan, mm. ultraviolettisäteily, diabetes, runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi sekä kortisonin käyttö. Jos kaihipotilaan elämässä on tällaisia tekijöitä, ne kannattaa ottaa huomioon. Useimmille kaihi ilmaantuu ilman näitä riskitekijöitä, eikä taudin kulkua voi siksi hidastaa.
Kaihin varsinainen hoito on leikkaus, jossa samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinolinssi. Leikkaukseen ei ole aihetta ennen kuin samentuma haittaa näköä. Hyvä uutinen on se, että nykytekniikalla leikkaus on melko vähäinen ja tulokset hyviä.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.