Aikuisella tyttärelläni on situs inversus. Asia tuli ilmi yli kymmenen vuotta sitten leikkauksen yhteydessä. Mitä haittoja tai riskejä tästä voi olla?

Situs inversus eli ”käänteinen tila” tarkoittaa, että sisäelinten sijainti on normaalin peilikuva. Kun sydämen kärki on normaalisti vasemmalla puolella, se on situs inversuksessa oikealla. Vastaavasti vatsaontelossa sijaitsevat elimet ovat ”väärällä” puolella.

Elinten peilikuvasijainti on ihmeellinen luonnon oikku. Se on synnynnäinen ja johtuu luultavasti geeneistä. Peilikuvasijainti todetaan kerran 8 000 syntyvää lasta kohden, eli Suomessa syntyy noin seitsemän sellaista lasta vuodessa. Useimmissa tapauksissa tilanteesta ei ole mitään haittaa. Lapsi ja myöhemmin aikuinen pärjää siinä missä muutkin. Peilikuvasijaintia on olemassa harvinaisempi muoto, johon liittyy keuhkoputkien tai muiden elinten sairauksia. Nämä ilmenevät jo nuorena, joten kysyjä kuuluu siihen ryhmään, jolla haittoja ei pitäisi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tietää, että elimet ovat ”väärällä” puolella, siitä on hyvä kertoa lääkärissä käydessä, koska joissakin sairauksissa oireet ovat hämääviä. Esimerkiksi umpilisäkkeen tulehduksessa on kipu normaalisti oikealla alavatsalla, mutta peilikuvaihmisillä vasemmalla puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla