56-vuotiaan mieheni siemenneste on jo vuosia ollut paksua ja vähän hyytelömäistä, ja joskus seassa on verta. Onko tämä vakavaa?

Ihmisen siemenneste on peräisin kolmesta lähteestä. Siittiöt syntyvät kiveksissä ja kulkeutuvat puuromaisena massana siemenjohdinta pitkin kohti virtsaputkea. Virtsaputken alkuosan ympärillä ovat parilliset rakkularauhaset, jotka erittävät mukaan valkuaispitoista nestettä. Samoilla seuduilla on pariton eturauhanen, joka vielä erittää omaa nestettään joukkoon. Siemennesteestä 50–80 % on peräisin rakkularauhasista ja 15–30 % eturauhasesta.

Oppikirjoista en löytänyt mainintaa liian paksusta tai hyytelömäisestä siemennesteestä. Saattaa hyvin olla, että sillä ei ole mitään merkitystä vaan kyse on normaalista vaihtelusta. Tuo paksuus on peräisin rakkularauhasista tai eturauhasista, joten näiden tilan tutkiminen varmistaisi asian. Yleislääkärin tutkimus ja mahdollisesti kaikututkimus saattaisi riittää selvittämään, ovatko rakkularauhaset ja eturauhanen normaalit vai onko aihetta epäillä niiden sairautta.

Käsikirja kertoo siemennesteen verisyydestä eli hematospermiasta, ettei syytä siihen yleensä löydy. Takana voi olla vähäinen virtsaputken vamma, joka saattaa syntyä esimerkiksi sukupuoliyhdynnän aikana. Useimmiten silloin tällöin ilmenevä veri siemennesteessä on siis viaton asia. Joskus syynä voi olla eturauhasen sairaus. Erittäin harvoin veri aiheutuu kasvaimesta. Näiden mahdollisuuksien vuoksi suositellaan virtsateiden erikoislääkärin (urologin) tutkimuksia, jos verta on usein tai runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pertti Mustajoki
professori

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla