Kauneusseerumit lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää, rauhoittaa tai suojata. Milloin ja miksi näitä ihmeaineita pitäisi käyttää?

Eikö voide riitä, miksi seerumi olisi parempi?
Mitä enemmän tuote sisältää vaikuttavia aineita, sen paremmin se imeytyy ihon pintakerrokseen. Seerumissa niitä saattaa olla jopa kolme kertaa enemmän kuin voiteessa. Myös seerumin koostumus, joko vesi- tai öljypohja, voi edistää hoitavien aineiden imeytymistä.

Miten löydän oikean tuotteen?
Seerumi valitaan ratkaisua kaipaavan iho-ongelman mukaan. Kosteuttava seerumi sopii kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. Ryppyjä silottava, kiinteyttävä seerumi toimii ikääntyneellä. Parikymppisen sileällä iholla se voi ärsyttää, eikä siitä ole hyötyä, vaan rahat menevät hukkaan. Ongelmaihollekin löytyy tuotteita, jotka lupaavat apua. Kokeilemalla selviää, pitääkö tuote lupauksensa.

Onko seerumin ja voiteen oltava samaa merkkiä?
Valmistajien mukaan tuotteet tehoavat paremmin, jos ne ovat samasta sarjasta. Poikkeuksiakin on, jotkut valmistajat vakuuttavat seeruminsa toimivan yhtä hyvin kaikkien voiteiden kanssa.

Voinko käyttää useampaa seerumia samanaikaisesti?
Voit. Esimerkiksi kohottavaa tai pikakaunistavaa seerumia voi levittää meikin alle tai sekoittaa meikkivoiteeseen. Ihon väriä pigmenttien avulla parantava seerumi saa kasvot näyttämään heleämmiltä, ja meikki kestää raikkaan näköisenä pidempään.
Yöksi kasvoille voi levittää hoitavan tai kosteuttavan seerumin. Se sopii myös päiväkäyttöön sellaisenaan. Seerumi voi olla voidetta parempi vaihtoehto, jos urheilet tai liikut paljon. Silloin voide tuntuu iholla liian raskaalta.

Käytetäänkö tehohoitona vai jatkuvasti?
Seerumia voi käyttää pika-apuna silloin tällöin, päivittäin tai kuurina vaikkapa vuodenajan vaihtuessa. Nuori iho voi kaivata seerumia esimerkiksi sairauden jälkeen. Vanheneva iho hyötyy jatkuvasta seerumin käytöstä.

Miksi seerumit ovat useimmiten pumppupulloissa?
Koska tuotetta käytetään vähän kerrallaan, on helpointa ja hygieenisintä annostella pumppupullosta. Pumppupullo myös vähentää hapen pääsyä tuotteeseen, joten säilöntäaineita tarvitaan vähemmän kuin purkkiin pakatussa tuotteessa.

Onko seerumeista oikeasti hyötyä?
Kosmetiikan nykytutkimuksen mukaan seerumin käytöstä on hyötyä ihonhoidossa. Se nopeuttaa esimerkiksi sairauden jälkeen ihon kunnon palautumista. Jos iho tuntuu paremmalta seerumin käytön jälkeen, silloin siitä voidaan sanoa olleen hyötyä. Jokaisen oma tuntemus ratkaisee.

Lue lisää: Näin iho ikääntyy

  • Seerumi levitetään puhdistetulle iholle.
  • Yleensä tippa tai pari riittää. Laita tuotetta kämmenelle tai sormenpäähän, hiero kädet yhteen ja painele seerumi iholle.
  • Kesällä voi käyttää pelkkää seerumia, mutta yleensä sen päälle suositellaan kosteus- tai hoitovoidetta.
  • Seerumia voi myös sekoittaa hoito- tai meikkivoiteeseen.
  • Kasvoseerumi levitetään kasvoille, kaulalle ja dekolteelle. Jotkut tuotteet sopivat myös silmänympärysiholle.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.