Kauneusseerumit lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää, rauhoittaa tai suojata. Milloin ja miksi näitä ihmeaineita pitäisi käyttää?

Eikö voide riitä, miksi seerumi olisi parempi?
Mitä enemmän tuote sisältää vaikuttavia aineita, sen paremmin se imeytyy ihon pintakerrokseen. Seerumissa niitä saattaa olla jopa kolme kertaa enemmän kuin voiteessa. Myös seerumin koostumus, joko vesi- tai öljypohja, voi edistää hoitavien aineiden imeytymistä.

Miten löydän oikean tuotteen?
Seerumi valitaan ratkaisua kaipaavan iho-ongelman mukaan. Kosteuttava seerumi sopii kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. Ryppyjä silottava, kiinteyttävä seerumi toimii ikääntyneellä. Parikymppisen sileällä iholla se voi ärsyttää, eikä siitä ole hyötyä, vaan rahat menevät hukkaan. Ongelmaihollekin löytyy tuotteita, jotka lupaavat apua. Kokeilemalla selviää, pitääkö tuote lupauksensa.

Onko seerumin ja voiteen oltava samaa merkkiä?
Valmistajien mukaan tuotteet tehoavat paremmin, jos ne ovat samasta sarjasta. Poikkeuksiakin on, jotkut valmistajat vakuuttavat seeruminsa toimivan yhtä hyvin kaikkien voiteiden kanssa.

Voinko käyttää useampaa seerumia samanaikaisesti?
Voit. Esimerkiksi kohottavaa tai pikakaunistavaa seerumia voi levittää meikin alle tai sekoittaa meikkivoiteeseen. Ihon väriä pigmenttien avulla parantava seerumi saa kasvot näyttämään heleämmiltä, ja meikki kestää raikkaan näköisenä pidempään.
Yöksi kasvoille voi levittää hoitavan tai kosteuttavan seerumin. Se sopii myös päiväkäyttöön sellaisenaan. Seerumi voi olla voidetta parempi vaihtoehto, jos urheilet tai liikut paljon. Silloin voide tuntuu iholla liian raskaalta.

Käytetäänkö tehohoitona vai jatkuvasti?
Seerumia voi käyttää pika-apuna silloin tällöin, päivittäin tai kuurina vaikkapa vuodenajan vaihtuessa. Nuori iho voi kaivata seerumia esimerkiksi sairauden jälkeen. Vanheneva iho hyötyy jatkuvasta seerumin käytöstä.

Miksi seerumit ovat useimmiten pumppupulloissa?
Koska tuotetta käytetään vähän kerrallaan, on helpointa ja hygieenisintä annostella pumppupullosta. Pumppupullo myös vähentää hapen pääsyä tuotteeseen, joten säilöntäaineita tarvitaan vähemmän kuin purkkiin pakatussa tuotteessa.

Onko seerumeista oikeasti hyötyä?
Kosmetiikan nykytutkimuksen mukaan seerumin käytöstä on hyötyä ihonhoidossa. Se nopeuttaa esimerkiksi sairauden jälkeen ihon kunnon palautumista. Jos iho tuntuu paremmalta seerumin käytön jälkeen, silloin siitä voidaan sanoa olleen hyötyä. Jokaisen oma tuntemus ratkaisee.

Lue lisää: Näin iho ikääntyy

  • Seerumi levitetään puhdistetulle iholle.
  • Yleensä tippa tai pari riittää. Laita tuotetta kämmenelle tai sormenpäähän, hiero kädet yhteen ja painele seerumi iholle.
  • Kesällä voi käyttää pelkkää seerumia, mutta yleensä sen päälle suositellaan kosteus- tai hoitovoidetta.
  • Seerumia voi myös sekoittaa hoito- tai meikkivoiteeseen.
  • Kasvoseerumi levitetään kasvoille, kaulalle ja dekolteelle. Jotkut tuotteet sopivat myös silmänympärysiholle.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Juuri nyt ihon pitäisi kestää kuivuutta, kylmää ja viimaa, mutta se on ohuimmillaan. Tunnista ongelmasi ja hoida se pois.

Kuiva sisä- ja ulkoilma, viima, pakkanen ja voimakkaat lämpötilanvaihtelut koettelevat ihon sietokykyä. Tuntuu, ettei mikään voide riitä pitämään sitä pehmeänä ja joustavana.

Ajattele ihonhoitoa kuin kerrospukeutumista. Monta pientä lisäkerrosta saavat paljon aikaan yhdessä.

Vaihda putsari kosteuttavampaan. Ota kasvovesi käyttöön, sekin on hoitotuote. Vaihda voide täyteläisemmäksi, niin se kosteuttaa enemmän. Muista myös suojata iho hyvin ulkoillessa.

Älä päästä poskipäitä paleltumaan. Jos iho kuitenkin kylmettyy, anna sen palautua hiljalleen huoneen lämmössä. Lisää vasta sitten kosteuttavaa voidetta iholle.

Jos mahdollista, pieni aurinkomatkakaan ei ole pahasta.

Aurinko paksuntaa ihon pintakerrosta ja lisää sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Näin iho on vahvempi vastaanottamaan ympäristön rasitukset, pakkasen ja kuivuuden.

Ongelma 1. Iho on kireä ja kuiva

Kireä iho kertoo, että se on päässyt kuivumaan liikaa. Pehmeys palautuu kosteudella.

Tee näin

Lisäkosteuttamiseen on vaihtoehtoja. Jos haluat säilyttää hoitorutiinisi ennallaan, vaihda kaikki hoitotuotteet täyteläisemmiksi.

Jos et halua vaihtaa hyväksi kokemiasi tuotteita, täydennä niitä lisäkosteuttajalla. Se voi olla puhdistuksen jälkeen iholle levitettävä kasvo- tai hoitovesi, seerumi tai öljy. Tuote laitetaan puhtaalle iholle ennen kosteusvoidetta. Jos iho on kovin kuiva, voit kerrostaa hoitovettä ja seerumia tai öljyä. Kokeile myös kosteuttavaa naamiota.

Vältä

Älä pese kasvojen ihoa tavallisella saippualla tai vartalonpesuaineella, sillä niissä on paljon peseviä ainesosia, jotka kuivattavat kasvojen ihoa liikaa. Vältä myös alkoholipitoisia kasvovesiä.

Ongelma 2. Iho punoittaa ja aristaa

Herkkä iho reagoi punoittamalla kylmään, tuuleen, viimaan ja ilmansaasteisiin. Ole tarkkana myös tuotevalinnoissa ja vältä sellaisia, joiden tiedät ärsyttävän ihoasi.

Tee näin

Punoitus, kuumotus ja kutina voi olla tilapäisestä vaikkapa juuri viiman vuoksi. Ennakoi tilanteet, joissa iho todennäköisesti joutuu ylimääräiseen rasitukseen.

Käytä tuotteita, jotka lupaavat kosteuttaa, rauhoittaa, suojata ja vahvistaa ihon omaa suojaa. Hoida ja suojaa huolella etenkin kasvojen couperosaluetta.

Huomioi myös iän vaikutukset. Iho ohenee ja herkistelee enemmän iän myötä. Vaikka iho kesti aiemmin pitkän hiihtolenkin, nyt se voikin ärsyyntyä siitä.

Jos iho tuntuu aralta, vältä liiallista puunaamista ja koskettelua. Puhdistus aamulla ja illalla sekä kosteutus niiden jälkeen riittävät.

Vältä

Älä mene viimaan tai paukkupakkaseen ilman suojaa. Vältä myös voimakkaita lämpötilanvaihteluita, ei siis löylystä pakkaseen tai päinvastoin.

Ongelma 3. Iho hilseilee ja ahavoituu

Ihon pitkä kuiva kausi näkyy hilseilynä. Jos kuivuus jatkuu pidempään, iho pintaa alkaa karheutua ja se voi myös ahavoitua ja halkeilla.

Tee näin

Tarkasta, että hoitovoiteesi sisältää rasvahappoja. Kuivasta ihosta puuttuu luontaisia rasvoja, jotka estävät vedenhaihtumista. Voiteen rasvat tuovat kosteutta ihoon ja auttavat ihoa säilyttämään kosteutensa.

Kuorinta poistaa hilseilyn ja silittää ihon pintaa. Näin kosteuden imeytyminen ihoon helpottuu, kun voiteen ei tarvitse puskea itseään esteiden läpi.

Hoida halkeileva, ahavoitunut iho ehjäksi ja kuori vasta sitten kuollut solukko pois.

Suojaa iho viimalta ja pakkaselta sekä vaatteilla että voiteella.

Puhdista iho heti ulkoilun jälkeen ja levitä sille reilu kerros kosteuttavaa voidetta.

Vältä

Älä hankaa ihoa kovakouraisesti kuoriessa. Älä koskettele ihoa likaisin sormin, sillä rikkinäinen iho tulehtuu herkästi.

Ongelma 4. Iho on eloton, kirjava ja sinertävä

Kylmä kangistaa myös ihon aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Kun iho saa vähemmän ravintoa ja happea, pinta näyttää värittömältä.

Tee näin

Elottoman näköinen iho kaipaa vauhtia toimintoihinsa. Sivele voiteet napakoin ottein, jotta kasvolihaksetkin saavat hieman jumppaa. Älä unohda liikuntaa, sen vetreyttävä vaikutus näkyy myös kasvoilla.

Jos sinulla on kasvoharja, ota se käyttöön. Harjan hierova liike herättelee ihon verenkiertoa.

Koska ihon uusiutumisnopeus käy hieman hitaalla, vauhdita sitä kuorinnalla. Se poistaa ihoa samentavan solukon ja tehostaa ihon uusiutumista.

Kalpean, ohuen ihon läpi kuultaa entistä herkemmin verisuonet ja väsymyksen tummuus. Kätke ihon kirjavuus ihon väriä tasoittavalla, kosteuttavalla voiteella.

Vältä

Vaikka iho kaipaa nyt pientä pintatreeniä, ole kuitenkin hellävarainen. Älä venytä, vanuta tai kuori liikaa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on ollut erittäin runsasta hiustenlähtöä jo yli vuoden ajan. Hiukseni ovat ohentuneet yli puolella, ja tukka alkaa näyttää tosi kaamealta. Hiuksia lähtee tasaisesti joka paikasta, mitään kaljuja laikkuja ei ole. Lääkärissä olen käynyt jo monesti, on otettu kilpirauhastestit ja verikokeita, mutta syytä ei löydy. Päänahastakaan ei löydy mitään, mikä viittaisi hiustenlähtöön. Vaihdoin e-pilleritkin koska luultiin, että ongelma saattaisi johtua niistä, mutta puoli vuotta vaihdon jälkeen en huomaa mitään eroa. Tukka likaantuu lähes heti pesun jälkeen. Joudun pesemään hiukset joka aamu ennen töitä, ja iltapäivällä ne ovat taas likaisen. Asiakaspalvelutyön takia tukkaa on pakko pestä. Kuivasampoota käytän välillä, mutta tuntuu että sekään ei auta kuin muutamaksi tunniksi. Missä on vika ja mikä voisi auttaa?

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että hiuspohja on voimakkaasti rasvoittuva, mikä on yksi tavallisimmista hiustenlähdön syistä.

Myös stressi tai rajoitettu ruokavalio voi olla hiustenlähdön taustalla. Joskus myös pitkät ja painavat hiukset, hiuspidennykset tai tiukka ponihäntä aiheuttavat mekaanisen hiustenlähdön. Monet lääkkeet voivat lisätä hiustenlähtöä, mutta ilmeisesti et käytä e-pillereiden lisäksi säännöllisesti mitään muita lääkkeitä.

Rasvoittuvaa hiuspohjaa voidaan vaikeissa tapauksissa hoitaa ehkäisyvalmisteiden kanssa otettavilla antiandrogeenisilla hormonivalmisteilla tai nesteenpoistolääke spironolaktonilla.

Joskus rasvoittuvan hiuspohjan hoitoon käytetään myös aknelääke isotretinoiinia pienellä annoksella. Kaikilla näillä lääkkeillä on kuitenkin myös sivuvaikutuksia. Ongelmassa kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Välttämättä hiuksia palauttavaa hoitoa ei löydy, mutta useimmiten pystytään säilyttämään olemassa olevat hiukset.

Hiuksia voi pestä joka päivä. Kannattaa valita tuuheuttavat sampoot ja hoitoainetta laittaa enemmän latvoihin, ei niinkään hiuspohjaan. Hormonaalisen talierityksen hoitoon tehoavat yleensä vain lääkkeet.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.