Kauneusseerumit lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää, rauhoittaa tai suojata. Milloin ja miksi näitä ihmeaineita pitäisi käyttää?

Eikö voide riitä, miksi seerumi olisi parempi?
Mitä enemmän tuote sisältää vaikuttavia aineita, sen paremmin se imeytyy ihon pintakerrokseen. Seerumissa niitä saattaa olla jopa kolme kertaa enemmän kuin voiteessa. Myös seerumin koostumus, joko vesi- tai öljypohja, voi edistää hoitavien aineiden imeytymistä.

Miten löydän oikean tuotteen?
Seerumi valitaan ratkaisua kaipaavan iho-ongelman mukaan. Kosteuttava seerumi sopii kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille. Ryppyjä silottava, kiinteyttävä seerumi toimii ikääntyneellä. Parikymppisen sileällä iholla se voi ärsyttää, eikä siitä ole hyötyä, vaan rahat menevät hukkaan. Ongelmaihollekin löytyy tuotteita, jotka lupaavat apua. Kokeilemalla selviää, pitääkö tuote lupauksensa.

Onko seerumin ja voiteen oltava samaa merkkiä?
Valmistajien mukaan tuotteet tehoavat paremmin, jos ne ovat samasta sarjasta. Poikkeuksiakin on, jotkut valmistajat vakuuttavat seeruminsa toimivan yhtä hyvin kaikkien voiteiden kanssa.

Voinko käyttää useampaa seerumia samanaikaisesti?
Voit. Esimerkiksi kohottavaa tai pikakaunistavaa seerumia voi levittää meikin alle tai sekoittaa meikkivoiteeseen. Ihon väriä pigmenttien avulla parantava seerumi saa kasvot näyttämään heleämmiltä, ja meikki kestää raikkaan näköisenä pidempään.
Yöksi kasvoille voi levittää hoitavan tai kosteuttavan seerumin. Se sopii myös päiväkäyttöön sellaisenaan. Seerumi voi olla voidetta parempi vaihtoehto, jos urheilet tai liikut paljon. Silloin voide tuntuu iholla liian raskaalta.

Käytetäänkö tehohoitona vai jatkuvasti?
Seerumia voi käyttää pika-apuna silloin tällöin, päivittäin tai kuurina vaikkapa vuodenajan vaihtuessa. Nuori iho voi kaivata seerumia esimerkiksi sairauden jälkeen. Vanheneva iho hyötyy jatkuvasta seerumin käytöstä.

Miksi seerumit ovat useimmiten pumppupulloissa?
Koska tuotetta käytetään vähän kerrallaan, on helpointa ja hygieenisintä annostella pumppupullosta. Pumppupullo myös vähentää hapen pääsyä tuotteeseen, joten säilöntäaineita tarvitaan vähemmän kuin purkkiin pakatussa tuotteessa.

Onko seerumeista oikeasti hyötyä?
Kosmetiikan nykytutkimuksen mukaan seerumin käytöstä on hyötyä ihonhoidossa. Se nopeuttaa esimerkiksi sairauden jälkeen ihon kunnon palautumista. Jos iho tuntuu paremmalta seerumin käytön jälkeen, silloin siitä voidaan sanoa olleen hyötyä. Jokaisen oma tuntemus ratkaisee.

Lue lisää: Näin iho ikääntyy

  • Seerumi levitetään puhdistetulle iholle.
  • Yleensä tippa tai pari riittää. Laita tuotetta kämmenelle tai sormenpäähän, hiero kädet yhteen ja painele seerumi iholle.
  • Kesällä voi käyttää pelkkää seerumia, mutta yleensä sen päälle suositellaan kosteus- tai hoitovoidetta.
  • Seerumia voi myös sekoittaa hoito- tai meikkivoiteeseen.
  • Kasvoseerumi levitetään kasvoille, kaulalle ja dekolteelle. Jotkut tuotteet sopivat myös silmänympärysiholle.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen keski-ikäinen nainen. Hiusten ja muiden karvojen kasvu on kiihtynyt viime vuosien aikana. Hiuksia saa olla koko ajan värjäämässä, kun en vielä halua harmaapääksi. Muualta saa koko ajan olla sheivaamassa. Kysyin gynekologilta, olisiko karvojen kasvun hillitsemiseen jotakin lääkettä, mutta hän ei suositellut mitään lääkettä tähän ongelmaan. Eikö mitään hoitoa tosiaankaan ole? Ongelma on nöyryyttävä.

Mikäli gynekologiset tutkimukset ja hormoniselvitykset on tehty, tilannetta ei todennäköisesti voida parantaa lääkityksellä. Keski-iässä kaikki hormonaaliset karvankasvua säätelevät hoidot eivät enää välttämättä sovellu käytettäväksi.

Laaja-alaisessa karvankasvussa eivät myöskään paikallisesti käytettävät voiteet tule kysymykseen, sillä niiden teho on suhteellisen vaatimaton, tilapäinen ja hinta jatkuvassa käytössä korkea.

Pysyvämpänä ratkaisuna voidaan käyttää laserkarvanpoistoa, jossa yleensä tarvitaan yhdelle alueelle hormonitoiminnasta riippuen 5-8 hoitokertaa ja jatkossa ylläpitohoitoa muutaman vuoden välein. Karvanpoisto hidastuu laserhoidossa yleensä selvästi jo kolmen hoitokerran jälkeen.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Karvojen ajelija

Miksi karvankasvu kiihtyy aina vain?

Karvojen ajelulla on hyvät puolensa. Tulee tutustuttua aina uudestaan omaan kehoonsa. Näin tulee myös hoitaneeksi itseään mikä lisää itsekunnioitusta ja itsearvostusta. Turhat karvat on lisäksi hyvä sheivata kainaloista (myös miehet) haisemasta ja bakteereja keräämästä sekä genitaaleista, jolloin seksi on kivempaa ja hygieenisempää. Pään karvojen (parta ja hiukset) hoidossa voi taas piristeeksi vaihtaa omaa lookkiaan sopivin välein jos siltä tuntuu.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.