Juhannustaikojen lisäksi luonto tarjoaa aineksia myös kotikosmetiikan valmistukseen.

Nokkoskylpy virkistää

Nokkosista saa piristävän kylvyn väsyneille jaloille. Kerää hanskat käsissä pieni kimpullinen nokkosia. Murskaa nokkoset kattilaan. Kaada seos noin vartin hauduttelun jälkeen pesuvatiin ja lisää sopivan lämpöistä vettä päälle. Seoksen voi halutessaan siivilöidä. Toimii myös käsille tai hiusten huuhteluun!

Ruusunmarjahuuhde elvyttää

Jos eloton tukka ei pehmene edes järvivedessä, voit kokeilla seuraavaa: Kerää mukillinen ruusunmarjoja ja keitä niitä vartin verran. Hiero jäähdytetty ja suodatettu seos päänahkaan huolellisesti ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele.

Jogurttinaamio rauhoittaa

Murskaa tai hienonna teho-sekoittimella noin ruokalusikalliset kurkkua, persiljaa ja luonnonjogurttia keskenään. Levitä seos puhtaalle, auringon tai tuulen tuivertamalle iholle noin kymmeneksi minuutiksi. Huuhtele huolellisesti. Lopun seoksen voit käyttää vaikkapa salaatin­kastikkeena!

Kotikosmetiikan valmistaminen käy ruoanlaittovälineillä. Muista kuitenkin seuraavat asiat:

  • Kerää vain kasveja, jotka tunnet. Voit käyttää apuna kasvi­kirjaa tai nettiä.
  • Älä revi kasveja juurineen.
  • Vältä tienvarsia ja muita saastuneita paikkoja.
  • Muista, että kasvit voivat värjätä. Vaikutusta voi tosin käyttää hyväkseen tukan värin parantamisessa. Esimerkiksi sipulinkuoresta saa keltaista, pajusta ruskeaa ja keijunmekosta punaista.
  • Tee seosta vain kerraksi. Kotikosmetiikka ei säily.
  • Varmista, ettet ole allerginen aineksille, joita käytät. Mitä voi syödä, voi yleensä laittaa myös iholle.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.