Juhannustaikojen lisäksi luonto tarjoaa aineksia myös kotikosmetiikan valmistukseen.

Nokkoskylpy virkistää

Nokkosista saa piristävän kylvyn väsyneille jaloille. Kerää hanskat käsissä pieni kimpullinen nokkosia. Murskaa nokkoset kattilaan. Kaada seos noin vartin hauduttelun jälkeen pesuvatiin ja lisää sopivan lämpöistä vettä päälle. Seoksen voi halutessaan siivilöidä. Toimii myös käsille tai hiusten huuhteluun!

Ruusunmarjahuuhde elvyttää

Jos eloton tukka ei pehmene edes järvivedessä, voit kokeilla seuraavaa: Kerää mukillinen ruusunmarjoja ja keitä niitä vartin verran. Hiero jäähdytetty ja suodatettu seos päänahkaan huolellisesti ja anna vaikuttaa hetki. Huuhtele.

Jogurttinaamio rauhoittaa

Murskaa tai hienonna teho-sekoittimella noin ruokalusikalliset kurkkua, persiljaa ja luonnonjogurttia keskenään. Levitä seos puhtaalle, auringon tai tuulen tuivertamalle iholle noin kymmeneksi minuutiksi. Huuhtele huolellisesti. Lopun seoksen voit käyttää vaikkapa salaatin­kastikkeena!

Kotikosmetiikan valmistaminen käy ruoanlaittovälineillä. Muista kuitenkin seuraavat asiat:

  • Kerää vain kasveja, jotka tunnet. Voit käyttää apuna kasvi­kirjaa tai nettiä.
  • Älä revi kasveja juurineen.
  • Vältä tienvarsia ja muita saastuneita paikkoja.
  • Muista, että kasvit voivat värjätä. Vaikutusta voi tosin käyttää hyväkseen tukan värin parantamisessa. Esimerkiksi sipulinkuoresta saa keltaista, pajusta ruskeaa ja keijunmekosta punaista.
  • Tee seosta vain kerraksi. Kotikosmetiikka ei säily.
  • Varmista, ettet ole allerginen aineksille, joita käytät. Mitä voi syödä, voi yleensä laittaa myös iholle.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.