Deodorantti vai antiperspirantti, mikäs niiden ero olikaan? Entä kuka voisi hyötyä talkista?

Ne onnelliset, jotka eivät juuri hikoile, tuppaavat usein dödöä kainaloon ihan vain tavan vuoksi. Vähän hikoileva voi kuitenkin hyvin pärjätä ilman deodoranttia, kun tupsauttaa pesun jälkeen kuivattavaa talkkia kainaloon.

Jotkut vannovat myös kookosöljyn nimeen. Paksu kookosöljy tekee hien valumista estävän kalvon ja peittää voimakkaalla tuoksullaan hien hajun.

Deodorantit eivät tosiasiassa edes estä hikoilua, vaan niissä oleva alkoholi tainnuttaa hajua aiheuttavat bakteerit hetkellisesti ja hajuste peittää ikävät hajut. Deodorantin teho on usein lyhytaikainen. Stickit ja voidemaiset deodorantit ovat hellävaraisempia kuin alkoholia sisältävät roll-onit ja suihkeet.

 Voimakkaasta hikoilusta kärsivät saavat avun antiperspiranteista, joiden tehoaine on alumiinin suola. Se tekee hien eritystä estävän, tilapäisen kalvon hikirauhasen suulle. Hetkellisestä hikitauosta ei kannata olla huolissaan, koska muut hikirauhasemme ovat koko ajan toiminnassa.

Alumiinin löytää dödöpurkista esimerkiksi nimellä Aluminum Chlorohydrate tai vieläkin tymäkämpänä zirkonin ja alumiinin yhdisteenä Aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly. Enemmän hikoilevien ja miesten tuotteet sisältävätkin usein enemmän näitä tehoaineita.

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

54-vuotias lukijamme haluaa lisätietoa vaihdevuosioireista. Hän kysyy, miten kauan yöllinen hikoilu kestää, koska hän herää hikoiluun joka yö. Mikä todella auttaa tähän vaivaan? Hormonihoitoa kysyjä ei halua.

Lue naistentautien erikoislääkäri Aila Tiitisen vastaus täältä

Jos dödöistä ei ole hyötyä, ihotautilääkäriltä saattaa löytyä apua liikahikoiluun

Iontoforeesissa hikoilevaa aluetta käsitellään sähköllä. Toimenpide joudutaan tekemään useaan kertaan ja vaikutus voi jäädä lyhyeksi.

Botox-hoidossa botuliinia ruiskutetaan lamaamaan hikirauhaset. Liikahikoiluun tulevasta hoidosta saa KELA-korvauksen. Vaikutus kestää muutaman kuukauden.

Laserhoidolla voidaan päästä häiritsevästä hien erityksestä lopullisesti. Hoito tehdään paikallispuudutuksessa eikä siitä jää kainaloihin jälkiä.

 

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.