Deodorantti vai antiperspirantti, mikäs niiden ero olikaan? Entä kuka voisi hyötyä talkista?

Ne onnelliset, jotka eivät juuri hikoile, tuppaavat usein dödöä kainaloon ihan vain tavan vuoksi. Vähän hikoileva voi kuitenkin hyvin pärjätä ilman deodoranttia, kun tupsauttaa pesun jälkeen kuivattavaa talkkia kainaloon.

Jotkut vannovat myös kookosöljyn nimeen. Paksu kookosöljy tekee hien valumista estävän kalvon ja peittää voimakkaalla tuoksullaan hien hajun.

Deodorantit eivät tosiasiassa edes estä hikoilua, vaan niissä oleva alkoholi tainnuttaa hajua aiheuttavat bakteerit hetkellisesti ja hajuste peittää ikävät hajut. Deodorantin teho on usein lyhytaikainen. Stickit ja voidemaiset deodorantit ovat hellävaraisempia kuin alkoholia sisältävät roll-onit ja suihkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 Voimakkaasta hikoilusta kärsivät saavat avun antiperspiranteista, joiden tehoaine on alumiinin suola. Se tekee hien eritystä estävän, tilapäisen kalvon hikirauhasen suulle. Hetkellisestä hikitauosta ei kannata olla huolissaan, koska muut hikirauhasemme ovat koko ajan toiminnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alumiinin löytää dödöpurkista esimerkiksi nimellä Aluminum Chlorohydrate tai vieläkin tymäkämpänä zirkonin ja alumiinin yhdisteenä Aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly. Enemmän hikoilevien ja miesten tuotteet sisältävätkin usein enemmän näitä tehoaineita.

Mistä apua vaihdevuosihikoiluun?

54-vuotias lukijamme haluaa lisätietoa vaihdevuosioireista. Hän kysyy, miten kauan yöllinen hikoilu kestää, koska hän herää hikoiluun joka yö. Mikä todella auttaa tähän vaivaan? Hormonihoitoa kysyjä ei halua.

Lue naistentautien erikoislääkäri Aila Tiitisen vastaus täältä

Jos dödöistä ei ole hyötyä, ihotautilääkäriltä saattaa löytyä apua liikahikoiluun

Iontoforeesissa hikoilevaa aluetta käsitellään sähköllä. Toimenpide joudutaan tekemään useaan kertaan ja vaikutus voi jäädä lyhyeksi.

Botox-hoidossa botuliinia ruiskutetaan lamaamaan hikirauhaset. Liikahikoiluun tulevasta hoidosta saa KELA-korvauksen. Vaikutus kestää muutaman kuukauden.

Laserhoidolla voidaan päästä häiritsevästä hien erityksestä lopullisesti. Hoito tehdään paikallispuudutuksessa eikä siitä jää kainaloihin jälkiä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla