Toimittaja ja juontaja Ella Kanninen oppi hoikkuuden salaisuuden Italiassa, mutta italialaisia tv-julkkiksia hän ei kadehdi.

Ella Kannisen, 39, kädenpuristus on luja ja ryhti huomattavan suora. Ryhti onkin pitkäselkäiselle naiselle hyvin tärkeää.

— Mitä enemmän olen koneella ja teen istumatyötä, sitä enemmän menen kumaraan. Se on kamalaa, Ella tuskailee. Viimeisen vuoden ajan Ella on juontanut YLE:n Puoli seitsemän -ohjelmaa.

Nykyiseen ihanteelliseksi kokemaansa painoon Ella päätyi kymmenen vuotta sitten, kun hän opiskeli Italiassa kieltä ja oppi säännöllisen ruokailurytmin. Samalla tipahti seitsemän kiloa, jotka ovat myös pysyneet poissa.

Ellalla on mies ja koti Italiassa lähellä Firenzeä. Kahden maan välillä eläminen tarkoittaa käytännössä sitä, että joku Ellan perheestä matkustaa aina — yleensä hän itse. 

 — Toistaiseksi tämä ainainen liikkuminen on onnistunut, mutta se kuluttaa sekä voimia että hermoja. En suosittele vastaavaa kenellekään.

Italian kodissa on Italian tavat: lounas syödään yhdeltä ja illallinen seitsemältä. Ruokailu kokoaa perheen yhteen.

— Omassa lapsuudessani ei harrastettu mitään sunnuntaipäivällisiä. Olen ainoa lapsi ja lämmittelin usein itsekseni ruokia, kun äiti teki paljon töitä.

Televisio vanhentaa armottomasti, ja Ellakin joutuu miettimään näkyvätkö rypyt tai ihonsävyn epätasaisuus kotikatsomoihin. Kun studiovieraaksi saapuu parikymppinen nainen, kuten Sara Chafak tai Anna Abreau, omasta iästä on tietoinen.

— Italiassa ikäiseni televisiojuontajat ovat fiksailleet itseään jo moneen otteeseen, Ella kertoo.

Hänelle on riittänyt taitavien meikkaajien tekemä maski. Televisiossa esiintyminen altistaa kuitenkin myös arvostelulle.

— Jos joku kommentoi korviani tai leveitä olkapäitäni, se on täysin epäolennaista. Internetin anonymiteetin suojissa uskalletaan olla tosi ilkeitä. En ole arvostelulle immuuni, mutta ei se silti saa epäilemään, ettenkö osaisi tehdä työtäni.

Kokeile Ella Kannisen ryhdistäviä keppijumppia.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.