Häpeästä eroon pääsy vaatii rohkeutta. Rohkeutta taas voi opetella. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Häpeästä eroon pääsy vaatii rohkeutta. Rohkeutta taas voi opetella. Kuva: Shutterstock

Häpeä on tuhoava tunne, jos sen torjuu. Tunnista häpeäsi, niin voit vapautua siitä.

Tee ensin testi:

Palaa mielessäsi lapsuuteesi, sen ilmapiiriin ja tunnelmaan. Tunsitko itsesi rakastetuksi silloinkin, kun teit väärin ja sinua rangaistiin? Olitko varma vanhempiesi rakkaudesta vai katosiko rakkaus tekojen myötä?

Jos rakkaus oli sidottu tekoihin, se oli ehdollista. Silloin on ollut tilaa häpeälle kasvaa. En siis ole huono, vaan voin huonosti, koska minua on kohdeltu huonosti.

Häpeästä eroon pääsy vaatii rohkeutta. Rohkeus taas  ei ole ominaisuus vaan sitä voi opetella. Rohkeus ei ole sitä, ettei pelkää. Rohkeutta tarvitaan, koska pelkää. Juuri häpeä synnyttää pelon – pelon siitä etten kelpaa enkä riitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Löydä myötätunto itseäsi kohtaan

Kun häpeänsä on tunnistanut, seuraava askel saattaisi olla myötätunnon löytäminen itseä kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muista, että kaikissa häpeää aiheuttaneissa teoissa häpeä kuuluu tekijälle, ei uhrille. Uhri kärsii juuri siitä, että tekijä on häpeämätön.

Harjoitus 1. Löydä sisäinen lohduttajasi

  • Voit edetä esimerkiksi niin, että elät mielikuvissasi läpi häpeällisen tilanteen siten, että kuvittelet vierellesi hyvin myötätuntoisen hahmon.
  • Mitä tuo myötätuntoinen henkilö sanoisi sinulle tai mitä itse nyt aikuisena sanoisit nuorelle itsellesi?
  • Vielä parempi on, jos voit kertoa tapahtuneesta aidosti myötätuntoiselle ihmiselle. Ehkä huomaat, ettei kaikki niin kamalaa ollutkaan.

Harjoitus 2. Tee unelmista totta

Syvä häpeä estää uskomasta unelmiin ja omiin kykyihin. Ihminen vähättelee toiveitaan eikä usko olevansa unelmiensa arvoinen.

Tartu häpeää sarvista ja harjoittele.

  1.  Tee unelmistasi taulu.
  2.  Kerro unelmistasi.
  3. Toteuta pieniä unelmia: osta räväkät housut, vaihda autoa, tai mene laulukurssille. Satsaa itseesi. Elämä on nyt.

Asiantuntijat: Hanne-Leona Luomajoki, psykologi, työyhteisövalmentaja, YET-psykoterapeutti, Pro Synthesis Oy. Tommy Hellsten, kirjailija ja terapeutti, Wisdom House Oy.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla