Jos näin ei ole, voit kuitenkin suunnata kohti vahvempaa ja vapaampaa minää näillä harjoituksilla.

Huono itsetunto tekee elämästä hankalaa. Et kehtaa tai uskalla tehdä asioita, jotka saattaisivat rikastuttaa elämää.

Moni sosiaalinen pelko, jännittäminen ja ikävä itseen liittyvä uskomus juontaa juurensa lapsuudesta ja nuoruudesta. Nuorena muodostetaan käsitystä omasta arvosta suhteessa muihin. Ryhmään kuuluminen ja ryhmän nauttima arvostus luovat nuoren itsetuntoa. Jos ne puuttuvat, se voi olla kova kolaus.

Koulukiusaaminen usein taustalla

Itsetunnon haavana saattaa olla jokin häpeällinen kokemus nuorempana tai epäonnistuminen itselle tärkeässä asiassa. Pianonsoitto jäi siihen paikkaan, kun epäonnistuin loppukonsertissa. Ikinä en enää esiinny enkä pianoa pimputa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä pahempaa itsetunnon kannalta on pitkään jatkunut epäasiallinen kohtelu, kotona tai koulussa. Yllättävän moni kertoo koulukiusaamisesta tai syrjimisestä. Se näyttää olevan monen itsetunto-ongelman taustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos huonon itsetunnon syy ovat traumaattiset kokemukset kuten vakava koti- tai koulukiusaaminen, asiasta kannattaisi puhua ammattilaisen kanssa, jotta siitä pääsee nopeammin eteenpäin. Omatoiminen itsetunnon kehittäminen toimii silloin, kun perusasiat ovat kunnossa. Vaikeissa kokemuksissa tuki on tärkeää.

Harjoitus 1. Pohdi itsetuntosi taustaa

Tämän harjoituksen voit tehdä kirjoittaen, keskustellen kumppanin tai kaverin kanssa tai vain mielessäsi pohtien.

 • Millä tavoin sinuun suhtauduttiin lapsuuden kodissasi? Olivatko vanhempasi kannustavia? Miten he suhtautuivat itseensä? Kuinka paljon lämpöä ja hellyyttä oli ilmapiirissä?
 • Saitko toistuvasti kritiikkiä joistain asioista? Ne voivat liittyä esimerkiksi vilkkauteesi, äänekkyytesi, hitauteesi, sotkuisuuteesi tai vaikka ruokahaluusi. Mitä ulkonäöstäsi sanottiin?
 • Tunnistatko, miten sait kehuja? Mitä ominaisuuksia arvostettiin? Mitä vaadittiin?
 • Hyväksyttiinkö kotipiirissäsi väsymistä, heikkoutta tai kiukuttelua? Miten tunteisiin suhtauduttiin?
 • Millainen olit koulussa? Saitko siellä onnistumisen kokemuksia? Olitko hyvä oppilas? Mitä ajattelit ala-asteella itsestäsi.
 • Millainen oli nuoruutesi? Oliko sinulla ystäviä tai kuuluitko johonkin porukkaan. Jäitkö yksin.
 • Mieti, oletko kokenut kiusaamista tai väkivaltaa? Miten se on vaikuttanut itsetuntoosi?

Tee tehtävästä jonkinlainen yhteenveto ja valitse alueet, joita haluat kehittää.

Harjoitus 2. Listaa onnistumiset

Tee lista kaikista onnistumisistasi: listaan sopii yhtä hyvin siivous ja tiskaus kuin lasten täysipäisiksi kasvattaminen. Oletko esimerkiksi onnistunut opettamaan lapsesi ajamaan pyörällä? Onko kotisi siisti? Jo se, että pyörität perheen arkea tai teet työtäsi, on iso onnistuminen. Kävitkö peräti tänään suihkussa? Kaikki eivät siihenkään pystyneet!

Kirjaa pienet, päivittäiset onnistumiset:

 • Mistä olet selvinnyt tänään?
 • Minkä eteen jaksoit ponnistella? Taistelitko tiesi uimaan?
 • Mitä olet tehnyt hienosti?
 • Mistä voit juuri nyt kiittää itseäsi?
 • Sano se ääneen: tänäänkin kävin kaupassa, sain itseni lenkille, sain työni tehdyksi. Tänään lepäsin hyvällä mielellä. Juuri tänään olen ihan riittävän hyvä ihmiseksi.

Harjoitus 3. Mielikuva onnistumisen hetkestä

Asetu turvalliseen ja rauhalliseen paikkaan. Valmistaudu mielikuvaharjoitukseen hengittämällä ja rentoutumalla.

 • Sulje sitten silmäsi ja palauta mieleesi joku hetki, jolloin koit onnistumista. Millainen tuo hetki oli? Mitä tunsit silloin? Millainen on olosi, kun tunnet onnistuneesi?
 • Tunnustele mielessäsi ja kropassasi, miltä ja missä kohtaa itseluottamus tuntuu? Anna sen tunteen levitä sinussa.
 • Jatka sitten mielikuvaharjoitusta siten, että kuvittelet eläväsi yksi arkinen päivä täydellisen onnistuneena. Millainen tuo päivä olisi? Mikä tekisi siitä erilaisen? Mitä tuolloin tapahtuisi?

Harjoituksen voit tehdä myös siten, että joku lukee sen sinulle tai itse äänität sen taukojen kanssa etukäteen.

Harjoitusten pohjana käytetty mm. Ronnie Grandellin kirjoja Irti itsekritiikistä ja Itsemyötätunto. Lisää tietoa ja harjoituksia kuunneltavaksi sivuilla itsemyotatunto.com

Asiantuntijana psykologi, psykoterapeutti Marja Taimisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla