
Olemme arkoja tai rohkeita syntyjämme, mutta kokemukset tasoittavat eroja. Viisas oppii elämän kuopista ja kohokohdista.
Heikkoihin jäihin pudonnut tuskin ottaa samaa riskiä uudelleen. Onnistuneesti julkisesti esiintynyt saa puolestaan onnistumisestaan luottamusta, että seuraavakin kerta menee hyvin. Huonoista kokemuksista seuraa siis varovaisuutta ja hyvistä rohkeutta.
Epäonnistumisen pelko on liiallista, jos se haittaa sellaista tekemistä, joka olisi jännittävää mutta ei vaarallista.
Toisaalta on hyvä olla realisti, eikä ryhtyä operaatioihin, joissa epäonnistuminen on erittäin todennäköistä tai jopa varmaa. Varovaisuus-rohkeusakselilla molemmat ääripäät ovat huonoja.
Huono itsetunto usein taustalla
Liika uskaliaisuus ja tyhmänrohkeus voi johtaa tilanteeseen, jossa toisetkin vaarantuvat. Toistuvat epäonnistumiset taas voivat ajaa ääripäähän, jossa pelko ottaa vallan, eikä uskallus riitä mihinkään. Silloin elämästä tulee ahdistavaa ja pelosta kuristavaa. Itselle ominainen rohkeus ikään kuin hukkuu lannistavien epäonnistumisten alle.
Liiallisuuksiin menevän varovaisuuden ja rajoittavan epäonnistumisen pelon taustalla voi olla heikko itsetunto. Jos lapsuudenkodissa on vielä nujerrettu ja koulussa kiusattu, voi parisuhteen kariutuminen tai julkinen epäonnistuminen olla se viimeinen niitti.
Epäonnistumisen pelkoa vahvistavat:
- Synnynnäinen varovaisuus. Olemme vauvasta saakka erilaisia. Jokaisen olisi hyvä tunnistaa itsessään se, missä asioissa on rohkea ja missä varovainen. Omaa varovaisuus–rohkeusakselia ei ole syytä hävetä.
- Kannustuksen puute. Ilman kehuja ja kannustusta ei synny itseluottamusta. Silloin on vaikea olla rohkea. Ikävän palautteen jälkeen on entistä vaikeampaa altistaa itsensä arvostelulle. Myönteinen palaute taas saa kokeilemaan rohkeammin ja pelkäämään arvioiduksi tulemista koko ajan vähemmän.
- Ikävät kokemukset. Naurunalaiseksi ja häpeään joutumisen kokemukset voivat johtaa itseään vahvistavaan noidankehään. Ne voivat nakertaa itseluottamuksen olemattomiin. Vastakohtana onnistumiset ja muut hyvät kokemukset rakentavat itseluottamusta ja lisäävät rohkeutta.
Hae onnistumisen kokemuksia
Onnistumisen kokemus on vastavoima epäonnistumisen pelolle. Siksi arviointitilanteista ei pitäisi koskaan vetäytyä kokonaan, vaikka olisi kokenut koviakin kolauksia. Itseluottamus lujittuu vain onnistumiskokemusten kautta. Jos ei koskaan tule arvioiduksi, ei voi myöskään onnistua.
Kun on saanut pahasti siipeensä, kannattaa onnistumisia hakea aluksi pienistä asioista.
- Ihmissuhteissa voi uskaltautua olemaan vähän sosiaalisempi, hiukan rohkeampi, tai sanomaan asioita pikkuisen avoimemmin.
- Työpaikalla voi ottaa pieniä lisävastuita.
- Julkisissa esiintymisissä uskaltautua vähän kerrallaan suurempiin parrasvaloihin.
Asiantuntija: erikoispsykologi Tuomo Tikkanen
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.