Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Olen parisuhteessa miehen kanssa, joka ottaa sanani hyvin kriittisesti. Jos vaikka kerron jostain asiasta, johon olen paneutunut (esim. treenaaminen), ja sanon mikä olisi minusta hyvä tapa toimia, hän kokee puheeni kritiikkinä. Hän muuttuu kylmäksi, sanoo tylyn vastalauseen ja nousee puolustuskannalle.
Mieheni isä on hyvin suorasanainen ja antaa usein tympeää palautetta epäonnistumisista. Ehkä tämä on tehnyt tehtävänsä ja nyt mieheni ei kestä muilta enää mitään. Muuten mieheni on hyvin kiltti, huomaavainen ja ystävällinen. Rakastan häntä kovasti. Miten saan miehen laskemaan suojamuurejaan?

Himppasen Huolestunut

Palautteen antaminen ja vastaanottaminen on yksi vaikeampia asioita. Kuvaat, että miehesi on vaikea sietää sitä, että tiedät jostain asiasta häntä enemmän. Hän kokee tilanteen vertailuna ja itseensä kohdistuvana kritiikkinä. Ja hermostuu ja puolustautuu. Tämä ei luonnollisestikaan lähennä teitä, joten tilanteesta on syytäkin olla huolestunut.

Kerrot, että miehesi isä on tyly. Ei siis ole ihme, että hän on oppinut suojaamaan itsetuntoaan. Kolhuja on voinut tulla vuosikymmeniä. Tästä huolimatta hänessä on myös huomaavainen ja ystävällinen puoli, jota sinun on helpompi rakastaa.

Suojamuureja ei voi kuitenkaan laskea, jos ei ole varma toisen ehdottomasta rakkaudesta. Tehtäväsi ei siis ole pyrkiä madaltamaan hänen suojiaan vaan luoda sellainen ilmapiiri, jossa hän kokee itsensä täysin hyväksytyksi ja olonsa turvalliseksi. Silloin muurit murtuvat pikku hiljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En tiedä kuinka kauan olette olleet yhdessä, mutta usein parisuhteen vanhetessa meistä paljastuu epämiellyttäviä puolia, jotka rakastumisvaiheessa olivat näkymättömiä. Nämä puolet, kuten turvaton kiintymyssuhde, eivät häviä hetkessä – osa ei koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne täytyy vain hyväksyä. Jos ne ovat sietämättömiä, sitoutuminen on vaikeaa. Sinun onkin käytävä keskustelu itsesi kanssa: onko suhteessanne riittävästi hyviä asioita ja yhteisiä unelmia niin, että jaksat harjoitella tulemaan paremmin toimeen miehesi herkän puolen kanssa.

Jos vastasit kyllä edelliseen kysymykseen, edessä on pieniä ja suurempia arjen tekoja luottamuksen rakentamiseksi. Ensinnäkin sinun tulee tehdä työtä itsesi kanssa niin, että et odota, että hän muuttuisi itsestään, vaan hyväksyisit hänet kaikkine puutteineen.

Keskustelkaa yhdessä suojamuureista ja miettikää, mikä auttaisi häntä luottamaan sinuun enemmän. On tärkeää, että myös sinä saat esittää toiveitasi: mitä sinä tarvitset enemmän häneltä. Tavoite on, että molemmat saisivat toisiltaan jotain, mikä auttaa purkamaan tilanteen ja tekemään siitä päinvastoin yhdistävän kokemuksen välillenne.

Tässä työssä suosittelen teitä lukemaan kirjan Suojelen sinua kaikelta (Sue Johnson, 2015). Voitte myös katsoa yhdessä esimerkiksi parisuhteen kriisejä mutta myös ylämäkiä käsitteleviä ohjelmia, kuten Netflixin sarja Love tai kotimainen menestyssarja Sorjonen. Rakkaudessa mikään ei ole mahdotonta. Kunhan motivaatiota riittää.


Näin eteenpäin

  • Anna aikaa itsellesi miettiä, onko sinulla kärsivällisyyttä ja rakkautta riittävästi jatkaa yhteisen ongelmanne selvittämistä.
  • Keskustelkaa toistenne tarpeista ja muutoksista, joita tarvitsette tilanteeseenne.
  • Lukekaa vuorotellen tai yhdessä suosittelemaani kirjaa tai katsokaa yhdessä tv-sarjasuosituksia ja nauttikaa suhteenne hyvistä hetkistä.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla