Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Jos parisuhde on kasvatuskumppanuutta, on keksittävä uutta puuhaa ja puhuttavaa, kun lapset muuttavat pois, psykologi Sanna Aulankoski sanoo.

Olemme kuusikymppinen aviopari. Ainoa mistä voimme keskustella ovat lapsenlapsemme. Mies ei puhu ja jos puhuu, niin minun puheeni päälle eikä anna suunvuoroa. Jos saan sanottua väliin jotain, hän ei noteeraa puhettani miksikään vaan jatkaa omaansa. Tai toistaa välillä minun puheeni loppuosan. Kun mainitsen, että juurihan sanoin noin, niin ärähtää, että sanoit sanoit, joo! Jos olen puhunut jotain asiaa, niin vähän ajan päästä mies saattaa puhua sen uutena asiana eikä ole kuullutkaan minun siitä puhuneen. Minulla on harrastuksia, hänellä ei muuta kuin mökillä olo. Olen jo pitkään miettinyt tätä yhdessäoloa ja ottanut monesti asian puheeksi, mutta muutosta ei ole tapahtunut. Tuntuu, että olisi hassua erota enää tässä iässä, kun ei tämän pahempaa vaikeutta ole. Olen kuitenkin tosi väsynyt tähän tilanteeseen. Syövän sairastaneena haluaisin laadukkaampaa loppuelämää. Mikä neuvoksi? En halua vastausta, että puhukaa asiasta tai harrastakaa yhdessä, se EI auta asiaa!
Tipsu

Oletpa kiperässä ja turhauttavassa tilanteessa. Miehesi voisi pienillä teoilla parantaa suhdettanne, muttei syystä tai toisesta ole tehnyt sitä. Kenties hän on aivan tyytyväinen elämäänne. Ongelmasi on kuitenkin yleinen. Parisuhteessa kommunikaatio vähenee helposti. Etenkin silloin, kun suhde on perustunut kasvatuskumppanuudelle, voivat molempia kiinnostavat jutut olla vähissä lasten lähdettyä.

Kirjeestäsi ei käy ilmi, kuinka kauan keskusteluyhteytenne on ollut kateissa. Jos asian suhteen on ollut parempia aikoja, voisit virkistää muistoistasi niitä ja miettiä, mitä teille silloin kuului. Mistä ja miten tuolloin keskustelitte? Sieltä saattaisi löytyä ideoita nykyhetkeen.

Ja vaikka olet jo yrittänyt keskustella, voisit kokeilla puhumista vielä hieman eri tavalla. Joskus suora puhe ajaa toisen puolustuskannalle. Voisit esimerkiksi houkutella miehesi miettimään, mitä hyvä elämä teille vaikkapa muutaman vuoden kuluttua merkitsee. Varatkaa keskusteluun riittävästi aikaa ja käykää se paikassa, jossa koette olonne mukavaksi ja rentoutuneeksi — vaikkapa saunassa, kävelylenkillä tai autossa. Jos puolisosi kokee tällä hetkellä kaikki keskustelun avauksesi painostaviksi, voit kertoa hänelle mistä sinä haaveilet. Tällöin hän voi tulla keskusteluun mukaan, jos haluaa.

Saitpa miehen visioimaan kanssasi tai et, ota vähintäänkin selvää siitä, minkälaiseksi hän elämänsä tällä hetkellä kokee ja mitä toiveita hänellä on sinulle. Kuulostele myös, miten hän ylipäätään voi. Vaikka puhumattomuus tai ärtyisyys eivät välttämättä viesti muusta pulmasta, ne voivat myös liittyä alakuloisuuteen.

Mikäli et saa miestäsi avautumaan millään konstilla, sinulle jää kolme vaihtoehtoa: muuttaa omaa käytöstäsi, tilannetta tai suhtautumistasi siihen.

Avoimen keskustelun lisäksi toiseen voi pyrkiä vaikuttamaan ”myönteisellä manipulaatiolla” eli toimimalla itse aiemmasta poiketen. Esimerkiksi se, että vähentäisit kaiken kaikkiaan kommunikointia miehesi kanssa, saattaisi havahduttaa hänet ymmärtämään kokemustasi, parhaassa tapauksessa jopa kaipaamaan vuoropuheluanne.

Viime kädessä puolisosi muutosvalmiudessa on kuitenkin kyse siitä, kuinka paljon hän arvostaa sinua. Se, välittääkö miehesi edelleen riittävästi sinusta, saattaa selvitä vasta eron mahdollisuuden selvitessä hänelle. Jos olet vakavissasi erovaihtoehdon suhteen, kannattaa myös kertoa siitä. Ehkäpä määräaikainen ero voisi selkiyttää ajatuksianne suhteestanne ja sen merkityksestä.

Ratkaisu voi kuitenkin olla myös se, että hyväksyt elämänne nykyisenlaisena.
Onneton olo syntyy toiveiden ja todellisuuden kohtaamattomuudesta. Silloin kun olosuhteiden muuttaminen ei onnistu, on mahdollista muuttaa olosuhteisiin kohdistuvia odotuksia. Turhista toiveista luopuminen kohentaa hyvinvointia. Se irrottaa odotusten ja pettymysten kierteestä ja vapauttaa energiaa myönteisempiin asioihin.

Niinpä yksi mahdollisuus on, että unohdat kommunikaatiojumin ja keskityt suhteenne toimiviin puoliin. Aika näyttää, riittääkö suhtautumistavan muutos korjaamaan ongelman.

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Helena Kuntsia viemässä tanssinopettaja Petri Kokko.
Helena Kuntsia viemässä tanssinopettaja Petri Kokko.

Viisikymppisenä elämä voi saada yllättävän käänteen. Työ menee tai ero tulee, ja elämän käsikirjoitus notkahtaa. Alkusokin jälkeen siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Helena Kuntsi rohkaistui ja meni eron jälkeen paritanssin alkeistunneille.

Erikoiseläinlääkäri Helena Kuntsin, 55, elämän käsikirjoitus meni avioeron myötä uusiksi. Omia vapaampia kuvioita hän hakee nyt tanssikengät jalassa:

”Myin nettikirpparilla tavaroita avioeroni jälkeen kaksi vuotta sitten. Jäähdytyslaitteesta kiinnostunut soitti ja sanoi, että haluaisi tulla hakemaan laitteen heti, sillä illalla hän menee tanssimaan. Vastasin, että kuulostaa ihanalta! Minäkin haluaisin tanssia.

Elämäni oli ollut vuosia pelkkää työntekoa. Olin tavannut aviomieheni kaksikymppisenä ja uskonut, että vanhenemme yhdessä, mutta liitto päättyi eroon. Omistimme yhdessä perheyrityksen, ja kolme aikuista lastamme asuivat jo omillaan.

Avioero tarkoitti minulle valtavaa pettymystä. Menin aamuisin töihin, operoin klinikalla eläinpotilaita ja mietin iltaisin, miten selviytyisin uudessa tilanteessa ja kaikista haasteista. Onneksi sain pidettyä yritykseni elinvoimaisena.

Ajatus tanssimisesta antoi toivoa.

Olisin halunnut harrastaa lavatansseja jo aiemmin, mutta en saanut miestä innostumaan.

Erottuani kuuntelin melkein kadehtien äitini juttuja tanssikeikoilta. Hän aloitti tanssimisen kahdeksankymppisenä, kun isäni kuoli. Päätin, etten jää haikailemaan haaveeni perään niin pitkään.

Ilmoittauduin tanssikouluun, vaikka minulla ei ollut tanssiparia, mutta ei sitä vaadittukaan. Pari löytyi koulun kautta, ja nykyisin käyn tunneilla kolmena iltana viikossa. Lavoillakin olen tanssinut, vaikka aluksi pelotti.

Kuinka selviytyisin, kun vieras mies tulee enemmänkin kuin lähelle, kiinni?

Teen yhä töitä relatakseni ja irrottaakseni keskisormet housun sivusaumoilta – on henkisesti iso juttu, että kaltaiseni tunnollinen suorittaja antautuu luottavaisin mielin vietäväksi ja nojautuu tuntemattomaan. Äskettäin irrottelin tangoa ventovieraan kanssa, mitä en olisi uskonut koskaan tapahtuvan.

Elämälläni ei enää ole vakiokäsikirjoitusta, jonka mukaisesti edetä. Kukaan ei odota minun toimivan tietyn kaavan mukaisesti – mikä onkin tuntunut paitsi vapauttavalta myös haastavalta! Liikun maastossa, joka on kuin näyttöpäätteen taustakuva: vihreitä kumpuja suuren taivaan alla. Kummun takaa voi ilmestyä mitä vaan, ja saan vapaasti päättää, mitä sen kanssa teen vai teenkö mitään.

Miten suoriudutaan viisikymppisen sinkun roolista?

Vaikka tähän tyyliin. En ota enää vastaan huonoa kohtelua ja vältän altistumista negatiiviselle energialle. Haluan antaa liekkini loistaa!

Ero rapisti itsetuntoa naisena, mutta tilanne on korjaantunut vaihtamalla vanhat verkkarit ja gore-tex-kengät tanssikenkiin. Saatan treenata yksin kotona yläselän kiertoja ja lantion liikkeitä, sillä tuntuu mukavalta huomata kropan toimivan.

Viisikymppisenä ajattelee helposti, että osaa jo kaiken tarvittavan tai tyytyy siihen, että osaa sen, mitä muut minulta vaativat. On ihanaa huomata, että on monia asioita, jotka voivat näyttää mahdottoman hankalilta mutta eivät sitä ole. Siis vau, ihmeellistä, opin ja kehityn!

Ja jos kuviot eivät jonkun parin kanssa ihan onnistukaan, niin se ei ole vakavaa. Voin hymyillä ja sanoa, että sorry, ei lähtenyt. Ehkä ensi kerralla.

Välillä en saa ilon virnettä pois naamaltani, vaikka tanssit ovat ohi. Niin ihmeellisen keveä on olo.”

Lisää uuden polun löytäneitä Hyvän terveyden 50+ekstarassa.Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-pavelusta.