Suun avaaminenkin voi tehdä kipeää, kun sen sivuissa on haavauma. Kun ärsyttävän vaivan oikea syy selviää, hoitokin löytyy. Kokeile myös ensiapuvinkkiämme!

Moni liittää suupielen haavaumat B-vitamiinin tai raudan puutostilaan. Suomessa pääsee kuitenkin vain hyvin harvoin syntymään niin pahoja ravitsemuksen puutostiloja, että niistä suupielet halkeilisivat.

– Suupielet haavautuvat pääosin tulehduksen takia. Siinä suupieleen syntyy ihopoimu, johon kerääntyy sylkeä ja se pääsee hautumaan, selittää ihotaututien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Hintsanen.

Omat pöpöt riehaantuvat

Suupielen ihopoimun suojissa hautuva sylki rikkoo ihoa ja tarjoaa ihanteelliset kasvuolosuhteet candida albicans -hiivalle sekä staphylococcus aureus -bakteerille. Molempia on iholla luonnostaan, mutta lämpö ja kosteus voivat saada ne lisääntymään ongelmaksi asti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syvä suupielen ihopoimu taas syntyy, jos purenta on liian syvä. Silloin alaetuhampaat jäävät purressa selvästi etuhampaita taemmas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvojen anatomia voi olla sellainen, että suupieliin pääsee kertymään sylkeä.

– Vauvoilla tutin imeminen yhdistettynä runsaaseen syljen eritykseen tai iäkkäillä hampaattomuus ja huonosti istuva proteesi voi aiheuttaa saman. Rakenteellisten seikkojen lisäksi esimerkiksi diabetes paitsi lisää suupielitulehduksen riskiä myös saa sen oireilemaan voimakkaammin, Hintsanen luettelee.

Liian vahva tahna

Suupielen voi haavauttaa myös iholle hampaidenpesusta jäänyt voimakas hammastahna. Vaihto miedompaan, vaahtoamattomaan tahnaan voi auttaa.

Joskus suupieli menee rikki hankauksen takia. Hankausta voi syntyä esimerkiksi oikomishoidossa käytettävän niskavetolaitteen käytöstä.

Oikomiskojeet lisäävät myös syljeneritystä, ja sylkeä voi valua yöllä suusta ja jäädä hautumaan suupieleen. Kostea iho hiertyy auki helposti. Silloin hoidoksi riittää ihon suojaaminen rasvalla.

Kuiva iho ei kestä

Kuiva iho rikkoontuu herkästi myös kasvoissa. Varsinkin atooppisesta ihosta kärsivillä huulten ihottuma voi saada suupieletkin oireilemaan.

– Jos iho on atooppinen, huulten ihottumaa kannattaa hoitaa hydrokortisonilla ja vaihtaa tarvittaessa kasvojen alueelle sopivaan tehokkaampaan kortisoni- tai takrolimuusivoiteeseen, joita saa lääkärin määräyksellä, Hintsanen neuvoo.

Jotain vakavampaa?

Suupielitulehdus on kipeä ja kutiseva vaiva. Haavauman lisäksi siihen liittyy usein myös tulehduksesta kielivää punoitusta. Ihorikosta vuotaa yleensä visvamaista eritettä, joka yön aikana rupeutuu.

Vaiva saattaa muistuttaa huuliherpestä.

– Suupielitulehduksen erottaa kuitenkin siitä, että se on yleensä symmetrisesti molemmilla puolilla suuta, kun taas herpes on aina toispuoleinen, Hintsanen toteaa.

Bakteeritulehdus, esimerkiksi märkärupi, puolestaan leviää nopeasti laajemmalle alueelle ihoon, mutta suupielitulehdus pysyttelee vain pienellä alueella.

Rupi pois ja lääkettä

Suupielitulehdus hoituu yleensä pesemällä suupielet muutaman kerran päivässä vedellä ja tarvittaessa myös pH-neutraalilla saippualla.

Suupieliin muodostuvia rupia kannattaa hautoa kostealla kääreellä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen rupi irtoaa helposti.

– Ruvet irtoavat yleensä muutenkin esimerkiksi suihkun jälkeen, tai ne voi irrottaa hellävaraisesti vanulapulla.

Rupi on tärkeää saada pois, jotta sen jälkeen levitettävä hoitovoide pääsee vaikuttamaan iholla, Hintsanen neuvoo.

Pesun jälkeen iho kuivataan painelemalla sitä puhtaalla pyyhkeellä.

Punoittavalle ja tulehtuneelle ihoalueelle levitetään hydrokortisonivoidetta, jossa on jokin antiseptinen ja hiivoihin ja bakteereihin tehoava aine mukana. Tällä hoidolla suupielet paranevat yleensä viikossa.

Milloin lääkäriin?

Jos suupielten iho ei kotikonsteilla rauhoitu, kannattaa käydä lääkärissä. Epäselvissä tapauksissa voidaan ottaa bakteeri- ja hiivanäytteet.

– Varsinkin jos oireita on vain toisella puolella, on aiheellista selvittää, olisiko kyse jostain harvinaisemmasta vaivasta, Hintsanen opastaa.

Jos tulehdus alkaa levitä kasvoissa laajemmalle alueelle, se voi viitata märkärupeen. Tai huonolla tuurilla herpes puhkeaa samaan aikaan kuin suupielitulehdus. Molemmissa tapauksissa lääkäri saattaa määrätä bakteeritautiin sisäisesti otettavan lääkekuurin. ◆

ENSIAPUVINKKI

  1. Puhdista ja kuivaa haavautuneet suupielet.
  2. Levitä punoittavalle alueelle hydrokortisonivoidetta, joka sisältää myös sieniin ja bakteereihin tehoavaa antiseptistä ainetta, kuten klooriheksidiiniä.
  3. Vältä huulten lipomista, ja kuivaa ne aina ruokailun ja juomisen jälkeen.

Asiantuntijat: Kristiina Hintsanen, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, Ihosairaala. Virpi Myller, oikomishoidon erikoislääkäri, Gaselli Hammaslääkärit.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Myös allergia aiheuttaa suupielten aukeamista, mikä olisi hyvä mainita. Esim. minulla jo puolikas ulkomainen omena etenkin koivun tai heinien kukinta-aikaan ja avot, seuraavan viikon tai kaksi vuotavat suupielet verta. "Turhaan" olen syönyt B-vitamiinia ym. ja lääkinnyt itseäni em. ohjeilla, kunnes tajusin oireen ruoka-aineyhteyden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla