Ei nosta painoa, ei aiheuta syöpää eikä lapsettomuutta. Hormoniehkäisyä pelätään turhaan.

Varmoihin päiviin ja keskeytettyyn yhdyntään voi huolettaa luottaa — jos lapsia saa tulla. Muussa tapauksessa ehkäisyä tarvitaan aina vaihdevuosiin asti, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Mervi Halttunen sanoo.

Ehkäisyvaihtoehtoja on nykyään tarjolla runsaasti, mutta niihin liittyy myös paljon ennakkoluuloja. Ne ovat lääkärin mukaan yleensä turhia.

— Iso osa naisista pelkää hormoniehkäisyn nostavan painoa, mutta lähinnä hormonit voivat vaikuttaa siihen, että ruoka maistuu. Pillerit eivät itsessään lihota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iän myötä kiloja tulee lisää niillekin, jotka eivät hormoneja käytä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

— Aika moni painaa 36-vuotiaana enemmän kuin parikymppisenä, Halttunen muistuttaa.

Hormonien jatkuva saanti herättää pelkoja myös syövästä ja lapsettomuudesta, mutta kumpaakaan ehkäisyvalmisteet eivät aiheuta.

Edes pitkäaikaista käyttöä ei tarvitse pelätä. Alle 20-vuotiaalle teinillekin voidaan suositella hormonipillereitä, jos vuodot ovat runsaat tai epäsäännölliset. Siitä lähtien voi käyttää hormonipillereitä kunnes lapsenhankinta on ajankohtaista.

Ehkäisyvalmisteet sisältävät samankaltaisia hormoneja, estrogeenia ja progestiinia, joita elimistö itsekin tuottaa. Matalahormoniset yksivaihepillerit sisältävät etinyyliestradiolia, joka on hieman muunneltu elimistön tuottamasta hormonista. Se estää munasolun irtoamisen mutta ei vaikuta pysyvästi naisen omaan hormonisäätelyjärjestelmään.

— Uusi munarakkula lähtee kypsymään munasarjoissa heti, kun pillereiden käyttö lopetetaan, Mervi Halttunen kertoo.

Käytetyimpiä hormoniehkäisyvalmisteita ovat yksivaihepillerit, joilla on helppo siirtää kuukautisia. Niitä voi käyttää vaihdevuosiin asti, jos verenpaine- tai muita terveysongelmia ei ole.

Hormonikierukka sopii monelle 30–40-vuotiaalle varsinkin, jos vaivana ovat runsaat kuukautisvuodot. Viisi vuotta toimivan hormonikierukan rinnalle on vasta tullut uusi, kolmeksi vuodeksi asennettava kierukka, joka on helpompi laittaa myös synnyttämättömille naisille. Kuparikierukka voi puolestaan lisätä vuodon määrää eikä sovi naiselle, jolla on ollut kohdunulkoinen raskaus.  

Yhdistelmäehkäisyn tiedetään lisäävän jonkin verran laskimotukoksen riskiä, ja siksi sen aloittamista ei suositella enää yli 40-vuotiaana. Se on kuitenkin harvoin ainoa tukosvaaran aiheuttaja. Sitä enemmän riskiä lisäävät ikä, ylipaino, suurentunut taipumus veritulppiin ja tupakointi.

Hormonien pelkäämisen sijaan lapsettomuutta pohtivien olisi Halttusen mukaan muistettava biologiset faktat.

— Kolmeakymmentä lähestyttäessä tai viimeistään sen ylittyessä on hyvä pitää mielessä, että naisen hedelmällisyys heikkenee iän myötä, ja se oikeasti vaikeuttaa raskaaksi tuloa.

Asiantuntija Mervi Halttunen, synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri, hormonipoliklinikka HUS Naistenklinikka

Lue lisää
Millainen ehkäisy sopii minulle?
Mistä keuhkoveritulppa johtuu?
Onko jalkojen turvotus vaarallista?

No

 

Entäpä, jos ei tahdo sotkea oman kehonsa toimintaa? Ja jos ei tahdo, että teollinen estrogeeni kulkeutuu vesistöihin? Miksei miesten ehkäisyä kehitetä? Onhan pillereiden syöttäminen naisille aika paljon parempi bisnes kuin se, että halukkaat miehet saisivat käyttöönsä Risugin tai mitä näitä nyt on.

  • ylös 25
  • alas 18

Luonnollinen ehkäisy on aika mielenkiintoinen juttu. Ovulaation ajankohdan määrittämiseen on kehitetty erilaisia laitteita ja menetelmiä. Hakusanoiksi luonnollinen ehkäisy, niin löytyy jo aiheesta. Oman kehon toiminnan tunteminen ja ymmärtäminen antaa ainakin itselleni todella hyvän tunteen.

  • ylös 24
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla