Lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia, vaikka eivät aina täysin haitattomia. Lääkkeellä hoidetaan paitsi sairauden oireita, myös pidetään sen pahimmat seuraamukset käsivarren mitan päässä.
Lääkkeistä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa, sanoo farmakologian professori Hannu Raunio Kuopion yliopistosta. Silti lääkkeillä on paljon yhteis- ja haittavaikutuksia.
– Lääkkeiden haittavaikutusten on esitetty olevan jopa neljänneksi yleisin kuolinsyy länsimaissa, Raunio kertoo.
Kehittyvissä maissa ihmiset kuolevat, koska lääkkeitä ei ole. Tai on, mutta köyhillä ihmisillä ja yhteiskunnilla ei ole varaa hankkia niitä.
– Ajatellaan nyt vaikka antibiootteja. Ennen niiden keksimistä kuoltiin tavallisiin infektiotauteihin, kuumeisiin ja tulehduksiin, kun nyt niistä parannutaan lähes aina. Syövän lääkehoito taas on tehnyt monista syövistä melkein kuin kroonisia tauteja, joita siis voidaan pitää kurissa lääkityksellä, Hannu Raunio toteaa.
Haitatta ei näihinkään saavutuksiin ole päästy. Antibiootit häiritsevät tuntuvasti elimistön bakteeritasapainoa tappamalla myös hyviä bakteereita. Syöpien ensimmäiset solusalpaajalääkkeet olivat niin rajuja valmisteita, että vanhentunut nimitys solumyrkky kuvasi niitä hyvin.
Pelottava pakkausseloste
Lääkkeen haitta- ja yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa kerrotaan pakkausselosteessa. Se voi pahimmillaan olla melko pelottavaa luettavaa. Euroopan Unionin säädökset kuitenkin määräävät, että lääkkeestä on kerrottava harvinaisimmatkin haittavaikutukset.
Valmistaja joutuu myös seuraamaan, millaisia haittavaikutuksia uudesta lääkkeestä ehkä koituu sen päästyä markkinoille. Jos lääkkeellä ei ole laajaa käyttäjäkuntaa, saattaa kestää kauan, ennen kuin kaikki mahdolliset haitat ovat selvillä. Ja vielä senkin jälkeen käyttäjien yksilölliset erot voivat tuottaa yllätyksiä.
Hannu Raunion neuvo on, että mikäli lääke tuntuu aiheuttavan oireita tai tuntemuksia, niistä pitää kysyä sen määränneeltä lääkäriltä tai apteekista. Pakkausseloste on hyvä tietolähde varsinkin silloin, jos haluaa tarkistaa lääkkeen käyttöohjeet. Seloste myös yleensä neuvoo, mitä tulee tehdä, jos haittavaikutuksia ilmaantuu. Niistä on hyvä muistaa, että varsin usein haitat lievenevät lääkkeen käytön myötä. Lääkitystä ei saa omin päin lopettaa haittojen takia, vaan on parempi sopia lääkärin kanssa lääkkeen vaihtamisesta.
Sopiva löytyy kokeillen.
Lääketurvallisuuden takia potilaan olisi hyvä kertoa lääkärille kaikista muista käyttämistään reseptilääkkeistä, itsehoitolääkkeistä ja luontaistuotteista.
– Monella on se käsitys, että luontaistuotteet ovat nimensä mukaan jotenkin luonnollisia eivätkä sillä tavoin vaikuttavia aineita kuin ”luonnottomat” lääkkeet. Kemikaali on kuitenkin aina kemikaali. Elimistölle on yksi lysti, tuleeko se lääketehtaasta vai luontaistuotekaupan rohdosta.
Itsehoitolääkkeet, joista ennen puhuttiin käsikauppalääkkeinä, ovat yhtä tehokkaita kun reseptivalmisteetkin. Erityisen varottavaa on päällekkäislääkitys eli se, että käyttää esimerkiksi kahta tulehduskipulääkettä, joiden kauppanimi on eri mutta vaikuttava aine sama.
Ruoan kanssa lääkkeillä on harvoin yhteisvaikutuksia, mutta alkoholi – kemikaali sekin – on jo toinen juttu.
– Alkoholia ei saa ottaa, jos käytössä on joku keskushermostoon vaikuttava lääke. Niitä ovat uni- ja psyykenlääkkeet sekä osa kipulääkkeistä.
Ole erityisen huolellinen näiden lääkkeiden kanssa
- Verenohennuslääke varfariini – Verenvuoto
- Kolesterolilääke simvastatiini – Lihastauti
- Tulehduskipulääke ibuprofeeni – Verenvuoto
- Kolesterolilääke atorvastatiini – Lihastauti
- Masennuslääke fluoksetiini – Voi vahvistaa muiden lääkkeiden haittoja
- Rauhoittava lääke diatsepaami – Voi lamata keskushermostoa
- Nesteenpoistolääke furosemidi – Suolatasapainon häiriöt
- Masennuslääke sitalopraami – Serotoniinisyndrooma, johon kuuluu muun muassa päänsärkyä,
- lihasjäykkyyttä, ahdistuneisuutta, sekavuutta ja hikoilua
- Sydänlääke digoksiini – Digitalismyrkytys
- Verenainelääke enalapriili – Liikaa kaliumia veressä
Lähde: Lääkärilehti 2/2005
Lääkkeestä sairaalaan?
Noin 5–10 prosenttia sairaalakäynneistä johtuu lääkkeiden aiheuttamista haitoista. Niistä yleisimpiä ovat
- lääkkeen aiheuttamat allergiset reaktiot
- liian matala verensokeri (insuliini)
- verenohennuslääkkeen (varfariini tai aspiriini) komplikaatio
- antibioottiripuli
Jos joudut lääkitsemään
- Kysy, onko lääke tarkoitettu kuuriksi vai pitemmäksi aikaa.
- Kerro lääkärille, jos lääkitys on liian kallis, monimutkainen tai saat haittoja.
- Kerro aina käyttämästäsi lääkityksestä lääkärille.
- Älä jätä lääkettä omin päin pois.
- Jos tunnet itsesi terveeksi etkä tunne tarvitsevasi lääkettä, kysy asiasta lääkäriltäsi.
- Säilytä pakkausseloste.
LUE LISÄÄ:
Hyvän Terveyden lääkesivut:
Lisäksi lääkkeistä löytyy tietoa:
FIMEA - Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
Terveyskirjasto - Lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset