Tuomas ja hänen anoppinsa Maarit ovat sopineet, että lastenhoitotarpeista sovitaan ajoissa, jotta Maarit voi pitää kiinni myös omista menoistaan. Kuva: Anna Huovinen
Tuomas ja hänen anoppinsa Maarit ovat sopineet, että lastenhoitotarpeista sovitaan ajoissa, jotta Maarit voi pitää kiinni myös omista menoistaan. Kuva: Anna Huovinen

Tuomas, 33, halusi sopia pelisäännöt selviksi, kun hänen anoppinsa Maarit muutti naapuriin lastenhoitoavuksi. Lue myös anopin näkemys tilanteesta.

”Aloimme seurustella Mintun kanssa kesällä 2011 ja veimme Maaritin Turun jokirantaan lounaalle. Maarit rakastaa ihmisiä ja on yleensä todella sosiaalinen. Nyt hän oli varovainen ja jännittynyt. Se on ainoa tunnin sessio, jolloin olen nähnyt Maaritin hiljaisena.

Ilmeisesti hän kuitenkin tykkäsi minusta, sillä tapaamisen jälkeen Maarit on ollut räiskyvä ja eläväinen oma itsensä.

Kerroimme Mintun vanhemmille elokuussa 2017, että meille tulee kolmas lapsi. Maarit ja hänen miehensä Risto alkoivat puhua muutosta Rovaniemeltä pääkaupunkiseudulle, lähemmäs lastenlapsia. Minttu laittoi heille vitsillä linkin taloyhtiössämme vapautuvasta asunnosta. Ei tainnut mennä päivääkään, kun he päättivät ostaa asunnon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mietin ensin, että mitä siitä tulee. Sitten totesin, että kaikki on soviteltavissa ja plussia on paljon enemmän kuin miinuksia. Maarit ja Risto ovat ihania ihmisiä. Onhan se ainutlaatuisen hienoa, että muksut voivat kasvettuaan lähteä pihan poikki mummin luo. Lapsilla alkaa olla harrastuksia, ja apukädet ovat korvaamattomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olemme sopineet, että kun me vanhemmat olemme paikalla, olemme lapsille ylin auktoriteetti.

Maarit haluaa aina auttaa, mutta joistakin pelisäännöistä olemme sopineet. Heilläkin pitää olla omaa aikaa, eikä meille toisaalta tarvitse tulla keittämään aamupuuroa. Emme elä jatkuvassa symbioosissa, vaan autamme toinen toisiamme.

Maaritin ja lastenlasten väliset suhteet ovat syvälliset ja hyvät. Olemme sopineet, että kun me vanhemmat olemme paikalla, olemme lapsille ylin auktoriteetti. Maarit on kuitenkin nopea, ja minä olen hitaampi. En ehdi aina sanoa tilanteissa, kun Maarit on jo tarttunut asiaan.

Joissakin asioissa sukupolvierot näkyvät. Mintun kanssa ajattelemme olevamme tasavertaisia suhteessa lapsiin. Maaritin sukupolven ajatusmalli on, ettei isä tai mies ole lastenhoidossa niin keskiössä. Välillä Maarit vähän epäilee, osaanko hoitaa lapsia tai pärjäänkö heidän kanssaan. Vähemmän tosin nyt, kun meillä on jo kolmas lapsi.

Meillä on kotona selkeä työnjako. Minä vastaan keittiöstä. Kun Maarit tulee meille, hän valtaa keittiön, ja minun on todella vaikea päästä takaisin omalle tontilleni.

Maarit on tehnyt asiat omalla tavallaan kohta 60 vuotta, enkä voi sanoa hänelle, että teet minun mielestäni joitain asioita väärin. En esimerkiksi tykkää hirveästi siitä, että teflonkattilaa vispataan metallisella vispilällä.

Kun he aiemmin olivat meillä yötä, yritin asetella teflonkattilalle ystävällisen vispilän valmiiksi kattilan viereen. Silloin kun heräsin tarpeeksi ajoissa.

Kun Maarit tulee meille, hän valtaa keittiön, ja minun on todella vaikea päästä takaisin omalle tontilleni.

Tämä kaikki lämmöllä. Rakkaus kestää paremmin kuin kattilat, ja kattiloita saa aina uusia. Niitä on hyvä vaihtaakin. Olen jo ymmärtänyt, että Maarit tahtoo vain auttaa. Minä kyllä ehdin tehdä keittiöhommia niin paljon kuin haluan.

Maarit on pyytänyt, että hänelle sanotaan asioista suoraan, mutta käytännössä ne ovat enemmän äiti ja tytär, jotka selvittävät keskenään asioita. Maarit ja Minttu ovat päivittäin tekemisissä.

Olen ihaillen seurannut kaikki nämä vuodet, miten hurjasti ja voimakkaasti he pystyvät ottamaan yhteen ja sitten selvittämään asiat.”

Lue myös anopin näkemys asiasta.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla