Teet itsellesi karhunpalveluksen, jos vääntäydyt sairaana töihin. Lepo on monesti parasta hoitoa. Se estää jälkitauteja ja suojaa sydäntä. Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun miettii, onko työkuntoinen vai ei.

 Toiset meistä ovat töissä aina – riippumatta siitä, millainen kunto on. Mitä nyt pienestä lämmönnoususta tai heikosta olosta. Jos jäisin kotiin, kuka ne minun työni oikein hoitaisi, odottaisivat vain kasassa palattuani!

Piittaamattomuus omasta terveydestä voi tuntua sankaruudelta, mutta uhrauksella on toinenkin puoli. Lepo on oleellinen osa monen sairauden hoitoa, ja sen unohtaminen voi johtaa toipilasajan pitenemiseen ja jopa uusiin sairauksiin.

Omaa kykyään kuunnella itseään kannattaa vaalia ja antaa itselleen lupa sairastaa. Ei pidä kuvitella olevansa korvaamaton. Sairaana työpaikalle tuleminen ei ole kenenkään etu.

– Sairaana työssä olevilla ylirasittuneilla tai terveysongelmista kärsivillä on kaksinkertainen riski saada sydäninfarkti tai kuolla sydäntautiin verrattuna niihin, jotka hoitavat sairautensa, Helsingin yliopiston työterveyspsykologian professori Mika Kivimäki painottaa.

Säntillisen sydän sairastuu

Mika Kivimäellä on vankkaa tutkimustietoa väitteensä pohjaksi. Hän on johtanut Työterveyslaitoksessa suomalais-englantilaista tutkimusta, jossa on seurattu 5 000 lontoolaisen virkamiehen terveydentilaa ja poissaoloja töistä.

Työntekijöitä tutkittiin 12 vuoden ajan: kirjattiin ylös kaikki sydäntapahtumat, sepelvaltimotaudista johtuvista rintakivuista sydänkuolemaan.

– Vähäiset sairauspoissaolot ennustivat vähäistä sydäntautivaaraa, kun tarkasteltiin tutkimusryhmää kokonaisuudessaan. Näin ei kuitenkaan ollut niillä työntekijöillä, jotka kärsivät ylirasituksesta tai joiden terveys oli ennestään huono. Yllättäen sydäntauti vaani erityisesti niitä, jotka eivät olleet koskaan poissa töistä, Kivimäki ihmettelee.

Toki suurimmassa vaarassa sydän oli niillä, jotka olivat useimmin ja pisimpään sairauslomilla, mutta heti perässä seurasivat ne, jotka eivät olleet lainkaan sairauslomilla.

– Aloimme miettiä, miksi säntillinen töissäoleminen ennustaa sydämen sairastumista, Kivimäki kertoo.

Stressi tuntuu rinnassa

Merkittävimmässä vaarassa ovat ne työntekijät, jotka ovat hyvin ylirasittuneita. Pitkäkestoinen stressi on rasitus sydämelle, sillä se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, hormonitasapainoon ja vastustuskykyyn. Paineen alla myös hyvät elintavat unohtuvat helposti.

Kun stressaantunut tulee sairaana töihin, sydän voi joutua hetkellisesti erityisen koville. Se lisää sydäntaudin puhkeamisen tai sydäninfarktin riskiä huomattavasti.

– Sairaana työhön tulevat pitävät tehtäviään tärkeinä ja kiireellisinä. Näin ajattelevat usein esimerkiksi johtavissa tehtävissä olevat. Heidän elämäntyylinsä on sellainen, etteivät he malta sairastaa ja toipua, Kivimäki kertoo.

Todennäköisin syy aina töissä olevien sydänsairasteluun on se, että heillä on jo ennestään taipumus sydän- ja verisuonitautiin, mutta se ei ole tullut esiin. Näkynyt ehkä vain kohonneina verenpaine- tai kolesteroliarvoina.

– Kun sitten työskentelee sairaana, sydän kuormittuu ja piilevänä ollut sydäntauti puhkeaa.

Työpaikan menetys pelottaa

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Niihin määrätyt sairauslomat ovat pitkiä, samoin kuin mielenterveyshäiriöihin, jotka ovat toiseksi suurin syy poissaoloihin.

Määrällisesti paljon on tietysti tavallisia nuhakuumeita ja hengitystieinfektioita, mutta niiden vaatimat toipumisajat ovat yleensä vain muutaman päivän mittaisia.

Pätkätyö ja kansainvälinen kilpailu tuntuvat työpaikoilla. Työtä on paljon ja sitä tekemässä yhä pienempi joukko.

– Monet ovat äärimmäisen sitoutuneita työhönsä tai pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta niin, että ovat valmiita tekemään töitä sairaanakin, Kivimäki toteaa.

Toki pinnaustakin esiintyy, mutta yleensä se on vähäistä. Kun Kivimäen tutkimusryhmä selvitti, pidentävätkö kuntatyöntekijät viikonloppujaan maanantain poissaoloilla, tulos oli hämmästyttävä: maanantaisin ollaan vähemmän sairauslomilla kuin minään muuna arkipäivänä.

– Loppuviikkoa kohti työn rasitukset kasvavat ja sairastelu lisääntyy, Kivimäki tietää.

Kuuntele itseäsi

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, mietitään, kuinka kasvaneet sairauslomakustannukset saataisiin kuriin. Mika Kivimäki ei pidä sairauslomaruuvin kiristämistä hyvänä ratkaisuna:
– Jos palkitaan siitä, että on valmis tulemaan töihin kunnossa kuin kunnossa, voidaan lisätä jo ennestään suuria sydäntautilukuja.

Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun mietii, onko työkuntoinen vai ei. Jos tuntee itsensä sairaaksi, ja arvelee levon auttavan, on parasta jäädä kotiin toipumaan. Ihmisellä täytyy olla kyky kuunnella itseään ja lupa sairastaa.

Professori Mika Kivimäki arvelee osaavansa itsensä kuuntelun taidon:

– Pienessä flunssassa saatan tehdä töitäkin, mutta jos olen kuumeessa, jään kotiin sairastamaan. Saatan kuitenkin lukea hieman työpapereita levon lomassa. Tutkijana voin annostella työtä kuntoni mukaan, sillä työtehtävät eivät vaadi ruumiillisia ponnistuksia.

FLUNSSAN JÄLKITAUDIT:

Poskiontelotulehdus kehittyy bakteeriperäiseksi aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alkamisesta

 • Oireet nuha, tukkoisuus, liman valuminen nieluun, poski tai hammassärky, yskä
 • Selviää ultraääni-, röntgenkuvasta tai poskiontelopunktiosta
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini), poskiontelopunktio, jos lääke ei auta

Nielutulehdus yleisin streptokokki A:n aiheuttama, helposti tarttuva ”angiina”

 • Oireet kurkkukipu, kuume, valkeat peitteet nielurisoissa, aristus kaulalla, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky ja vatsakipu
 • Selviää nielunäytteestä
 • Hoito penisilliini ja kipulääke, työhön voi palata vuorokauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta

Välikorvatulehdus on usein virusperäinen, joskus streptokokin tai muun bakteerin aiheuttama

 • Oireet kova kipu ja lukkoisuuden tunne korvassa
 • Selviää korvan tärykalvoa tutkimalla
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini) tai penisilliini bakteeritulehdukseen, tärykalvonpisto pitkittyneeseen tautiin

Keuhkokuume yleensä pneumokokin aiheuttama vakava tulehdus

 • Oireet yskä, kuume ja joskus sekavuus
 • Selviää röntgenkuvasta ja veren CRP-arvosta
 • Hoito penisilliini, sairaalaan, jos kotihoito ei tehoa

Sydänlihastulehdus harvinainen ja hoitamattomana vaaraksi sydämelle

 • Oireet rintakipu, rytmihäiriöt, hengenahdistus ja suhteeton väsymys, voi olla myös oireeton.
 • Selviää EKG:stä, röntgenkuvasta, ultraäänikuvasta tai laboratoriokokeista.
 • Hoito infektio hoidetaan aiheuttajan mukaan ja sydämen vointia seurataan viikon välein parin kuukauden ajan, jolloin fyysistä rasitusta pitää välttää

SYYT SAIRAUSLOMIIN:

 • Tuki- ja liikuntaelinsairaudet 30 %
 • Mielenterveyshäiriöt 20 %
 • Vammat ja myrkytykset 15 %
 • Hengityselinsairaudet 8 %
 • Verenkiertoelinsairaudet 7 %
 • Muut sairaudet 20 %
Vierailija

Sairasloma kannattaa käyttää

Tuosta nyt on olemassa kaksi puolta. On ne jotka vaan ovat yksinkertaisesti laiskoja ja käyttävät hyväkseen järjeslmää ja hekevat heti saikkea pienimmistäkin oireista. Se on omasta mieletäni myös aivan sieltä, mihin aurinko ei pasita. Sitten on tämä toinen puoli, jotka tekevät tulosvastuullista työtä yksityisellä puolella ja paineet ovat kovat liian tiukoista aikatauluista johtuen. Aiheuttaa valtavaa tressiä ja ylitöineen ja työn hektisyyden takia. Itsellä alkoi rytmihäiriöitä esiintymään...
Lue kommentti
Vierailija

Sairasloma kannattaa käyttää

suomalaiset on ihan hirveästi sairaslomalla, ainakin kaupanalalla. Ei tarvitse olla kuin hammassärky, niin johan haetaan saikkulia. Ja ihme perusteella lääkärit sitä antaakin. Ei suomalaisaia tarvitse kannustaa saikuille, päinvastoin kannattaisi kannustaa oikeasti ahkeruuteen ja yritteliäisyyteen. Jos on selkeä tartuntatauti voi olla pois, mutta jaos on nuha ka "alilämpöä" 35,5 niin ollaan kuolemansairaitaq olevinaan. Ihan turhaa löpinää, sanon minä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.