Teet itsellesi karhunpalveluksen, jos vääntäydyt sairaana töihin. Lepo on monesti parasta hoitoa. Se estää jälkitauteja ja suojaa sydäntä. Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun miettii, onko työkuntoinen vai ei.

 Toiset meistä ovat töissä aina – riippumatta siitä, millainen kunto on. Mitä nyt pienestä lämmönnoususta tai heikosta olosta. Jos jäisin kotiin, kuka ne minun työni oikein hoitaisi, odottaisivat vain kasassa palattuani!

Piittaamattomuus omasta terveydestä voi tuntua sankaruudelta, mutta uhrauksella on toinenkin puoli. Lepo on oleellinen osa monen sairauden hoitoa, ja sen unohtaminen voi johtaa toipilasajan pitenemiseen ja jopa uusiin sairauksiin.

Omaa kykyään kuunnella itseään kannattaa vaalia ja antaa itselleen lupa sairastaa. Ei pidä kuvitella olevansa korvaamaton. Sairaana työpaikalle tuleminen ei ole kenenkään etu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sairaana työssä olevilla ylirasittuneilla tai terveysongelmista kärsivillä on kaksinkertainen riski saada sydäninfarkti tai kuolla sydäntautiin verrattuna niihin, jotka hoitavat sairautensa, Helsingin yliopiston työterveyspsykologian professori Mika Kivimäki painottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säntillisen sydän sairastuu

Mika Kivimäellä on vankkaa tutkimustietoa väitteensä pohjaksi. Hän on johtanut Työterveyslaitoksessa suomalais-englantilaista tutkimusta, jossa on seurattu 5 000 lontoolaisen virkamiehen terveydentilaa ja poissaoloja töistä.

Työntekijöitä tutkittiin 12 vuoden ajan: kirjattiin ylös kaikki sydäntapahtumat, sepelvaltimotaudista johtuvista rintakivuista sydänkuolemaan.

– Vähäiset sairauspoissaolot ennustivat vähäistä sydäntautivaaraa, kun tarkasteltiin tutkimusryhmää kokonaisuudessaan. Näin ei kuitenkaan ollut niillä työntekijöillä, jotka kärsivät ylirasituksesta tai joiden terveys oli ennestään huono. Yllättäen sydäntauti vaani erityisesti niitä, jotka eivät olleet koskaan poissa töistä, Kivimäki ihmettelee.

Toki suurimmassa vaarassa sydän oli niillä, jotka olivat useimmin ja pisimpään sairauslomilla, mutta heti perässä seurasivat ne, jotka eivät olleet lainkaan sairauslomilla.

– Aloimme miettiä, miksi säntillinen töissäoleminen ennustaa sydämen sairastumista, Kivimäki kertoo.

Stressi tuntuu rinnassa

Merkittävimmässä vaarassa ovat ne työntekijät, jotka ovat hyvin ylirasittuneita. Pitkäkestoinen stressi on rasitus sydämelle, sillä se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, hormonitasapainoon ja vastustuskykyyn. Paineen alla myös hyvät elintavat unohtuvat helposti.

Kun stressaantunut tulee sairaana töihin, sydän voi joutua hetkellisesti erityisen koville. Se lisää sydäntaudin puhkeamisen tai sydäninfarktin riskiä huomattavasti.

– Sairaana työhön tulevat pitävät tehtäviään tärkeinä ja kiireellisinä. Näin ajattelevat usein esimerkiksi johtavissa tehtävissä olevat. Heidän elämäntyylinsä on sellainen, etteivät he malta sairastaa ja toipua, Kivimäki kertoo.

Todennäköisin syy aina töissä olevien sydänsairasteluun on se, että heillä on jo ennestään taipumus sydän- ja verisuonitautiin, mutta se ei ole tullut esiin. Näkynyt ehkä vain kohonneina verenpaine- tai kolesteroliarvoina.

– Kun sitten työskentelee sairaana, sydän kuormittuu ja piilevänä ollut sydäntauti puhkeaa.

Työpaikan menetys pelottaa

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttavat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Niihin määrätyt sairauslomat ovat pitkiä, samoin kuin mielenterveyshäiriöihin, jotka ovat toiseksi suurin syy poissaoloihin.

Määrällisesti paljon on tietysti tavallisia nuhakuumeita ja hengitystieinfektioita, mutta niiden vaatimat toipumisajat ovat yleensä vain muutaman päivän mittaisia.

Pätkätyö ja kansainvälinen kilpailu tuntuvat työpaikoilla. Työtä on paljon ja sitä tekemässä yhä pienempi joukko.

– Monet ovat äärimmäisen sitoutuneita työhönsä tai pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta niin, että ovat valmiita tekemään töitä sairaanakin, Kivimäki toteaa.

Toki pinnaustakin esiintyy, mutta yleensä se on vähäistä. Kun Kivimäen tutkimusryhmä selvitti, pidentävätkö kuntatyöntekijät viikonloppujaan maanantain poissaoloilla, tulos oli hämmästyttävä: maanantaisin ollaan vähemmän sairauslomilla kuin minään muuna arkipäivänä.

– Loppuviikkoa kohti työn rasitukset kasvavat ja sairastelu lisääntyy, Kivimäki tietää.

Kuuntele itseäsi

Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, mietitään, kuinka kasvaneet sairauslomakustannukset saataisiin kuriin. Mika Kivimäki ei pidä sairauslomaruuvin kiristämistä hyvänä ratkaisuna:
– Jos palkitaan siitä, että on valmis tulemaan töihin kunnossa kuin kunnossa, voidaan lisätä jo ennestään suuria sydäntautilukuja.

Terveen maalaisjärjen käyttö on paikallaan, kun mietii, onko työkuntoinen vai ei. Jos tuntee itsensä sairaaksi, ja arvelee levon auttavan, on parasta jäädä kotiin toipumaan. Ihmisellä täytyy olla kyky kuunnella itseään ja lupa sairastaa.

Professori Mika Kivimäki arvelee osaavansa itsensä kuuntelun taidon:

– Pienessä flunssassa saatan tehdä töitäkin, mutta jos olen kuumeessa, jään kotiin sairastamaan. Saatan kuitenkin lukea hieman työpapereita levon lomassa. Tutkijana voin annostella työtä kuntoni mukaan, sillä työtehtävät eivät vaadi ruumiillisia ponnistuksia.

FLUNSSAN JÄLKITAUDIT:

Poskiontelotulehdus kehittyy bakteeriperäiseksi aikaisintaan viikon kuluttua flunssan alkamisesta

 • Oireet nuha, tukkoisuus, liman valuminen nieluun, poski tai hammassärky, yskä
 • Selviää ultraääni-, röntgenkuvasta tai poskiontelopunktiosta
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini), poskiontelopunktio, jos lääke ei auta

Nielutulehdus yleisin streptokokki A:n aiheuttama, helposti tarttuva ”angiina”

 • Oireet kurkkukipu, kuume, valkeat peitteet nielurisoissa, aristus kaulalla, turvonneet imusolmukkeet, päänsärky ja vatsakipu
 • Selviää nielunäytteestä
 • Hoito penisilliini ja kipulääke, työhön voi palata vuorokauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta

Välikorvatulehdus on usein virusperäinen, joskus streptokokin tai muun bakteerin aiheuttama

 • Oireet kova kipu ja lukkoisuuden tunne korvassa
 • Selviää korvan tärykalvoa tutkimalla
 • Hoito amoksisilliini (laajakirjoinen penisilliini) tai penisilliini bakteeritulehdukseen, tärykalvonpisto pitkittyneeseen tautiin

Keuhkokuume yleensä pneumokokin aiheuttama vakava tulehdus

 • Oireet yskä, kuume ja joskus sekavuus
 • Selviää röntgenkuvasta ja veren CRP-arvosta
 • Hoito penisilliini, sairaalaan, jos kotihoito ei tehoa

Sydänlihastulehdus harvinainen ja hoitamattomana vaaraksi sydämelle

 • Oireet rintakipu, rytmihäiriöt, hengenahdistus ja suhteeton väsymys, voi olla myös oireeton.
 • Selviää EKG:stä, röntgenkuvasta, ultraäänikuvasta tai laboratoriokokeista.
 • Hoito infektio hoidetaan aiheuttajan mukaan ja sydämen vointia seurataan viikon välein parin kuukauden ajan, jolloin fyysistä rasitusta pitää välttää

SYYT SAIRAUSLOMIIN:

 • Tuki- ja liikuntaelinsairaudet 30 %
 • Mielenterveyshäiriöt 20 %
 • Vammat ja myrkytykset 15 %
 • Hengityselinsairaudet 8 %
 • Verenkiertoelinsairaudet 7 %
 • Muut sairaudet 20 %

Tuosta nyt on olemassa kaksi puolta. On ne jotka vaan ovat yksinkertaisesti laiskoja ja käyttävät hyväkseen järjeslmää ja hekevat heti saikkea pienimmistäkin oireista. Se on omasta mieletäni myös aivan sieltä, mihin aurinko ei pasita. Sitten on tämä toinen puoli, jotka tekevät tulosvastuullista työtä yksityisellä puolella ja paineet ovat kovat liian tiukoista aikatauluista johtuen. Aiheuttaa valtavaa tressiä ja ylitöineen ja työn hektisyyden takia.

Itsellä alkoi rytmihäiriöitä esiintymään töissä ollesa kun oli aivan liikaa painetta niskassa. Menin lääkäriin työterveys sellaiseen, johon en ihan pikkujuttujen takia mene. Rytmihäiriöt oli kestänee kaksi viikkoa ja niitä esiintyi tunnin välein. Minut lähetettiin testeihin ja rasitus testeihin ja ultrattiin vielä sydän. Sydän lääkäri sanoi, että kaikki on kunnossa ja yritä välttää tressiä. Mitenkähän sellainen tressin välttäminen tällaisessa työssä onnistuu. Sanoin että rymihäiriöt alkoivat liiaalisesta työ kuormasta ja olin muutenkin henkisesti aivan loppu. Lopputulos: ei päivääkään sairaslomaa eikä mitään lepotaukoa ja takaisin töihin vaan. Aika hullua ja ihmettelinkin että mikä helkkari tässä nyt mättää, että ei mitään lepomahdollisuutta anneta. Kerrankin kun vaivautuu sinne lääkäriasemalle menemään. Se on vaan niin, että nämä pikkuasioista narisijat ja hyväksi käyttäjät pilaavat oikeasti sairaiden ihmisten pääsyn levolle typerillä tempuillaan. Sain kuulla, että tässä yrityksessä oli ohjeistettu hieman lääkäreitä tieukempaan otteessen, koska kuulemma liikaa sairaspoissaoloja. Kai se sitten niin on, että lepäämään pääsee sitten vasta kun on kuollut! 

 • ylös 45
 • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla