Onko sairauden puute terveyttä? Katso miten arkkiatri Risto Pelkonen määrittelee terveyden.

Arkkiatri ja kansantaiteilija Risto Pelkonen lääkitsee itseään luonnon ja ihmisen tekemällä taiteella.

— Kulttuuri on täysin hyödyntämätön lääke, vaikka se on turvallisin tae selviytyä tästä sekavasta maailmasta. Menkää kirkkokuoroon, napatkaa kirja käteen tai tutkikaa luonnon luomaa taidetta, sillä tavalla pysyy hengissä eikä jää yksin.

Arkkiatri on tottunut kuulemaan vaivoja ja valituksia. Mutta yllättävän harvoin häneltä kysytään terveyden reseptiä, vaikka luulisi, että hän jos kuka tietää. Kysytäänpä nyt.

— Terve on se, joka katsoo olevansa terve, Risto Pelkonen muistuttaa ja jatkaa. — Ihmisellä voi olla vaikka kuinka monta sairautta, mutta hän voi silti kokea itsensä terveeksi.

Tuoreen asiantuntijaryhmän määritelmän mukaan ihminen on terve, kun hän selviytyy arjessa. Vanhassa, Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmässä ajateltiin ahtaammin; että terveys on ”täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila”.

— Tuohan on mahdotonta saavuttaa, kukaan ei voisi ikinä tuntea itseään terveeksi. Terveys ei ole tehtävä, arkkiatri muistuttaa.

Säveltäjä ja tuottaja Leri Leskinen keskittyy ennen tärkeää esiintymistä hengittämiseen. Videolla Leri kertoo tärkeät rituaalinsa ennen h-hetkeä.

Mikä luovassa työssä on kaikkein vaikeinta?  Entä mikä on muusikon suurinta herkkua viikonloppuisin? Lue Hyvä terveys 5/18!

Muistathan, että tilaajana voit lukea lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi/hyvaterveys

Vanhempi saa tyriä ja töppäillä, olla epäoikeudenmukainenkin. Täydellisyyttä ei kannata tavoitella, muistuttaa lastenpsykiatri.

Lue myös, miksi hulluttelu on Jari Sinkkosen mielestä tärkeää.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Hyvä terveys -lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/hyvaterveys/