Onko sairauden puute terveyttä? Katso miten arkkiatri Risto Pelkonen määrittelee terveyden.

Arkkiatri ja kansantaiteilija Risto Pelkonen lääkitsee itseään luonnon ja ihmisen tekemällä taiteella.

— Kulttuuri on täysin hyödyntämätön lääke, vaikka se on turvallisin tae selviytyä tästä sekavasta maailmasta. Menkää kirkkokuoroon, napatkaa kirja käteen tai tutkikaa luonnon luomaa taidetta, sillä tavalla pysyy hengissä eikä jää yksin.

Arkkiatri on tottunut kuulemaan vaivoja ja valituksia. Mutta yllättävän harvoin häneltä kysytään terveyden reseptiä, vaikka luulisi, että hän jos kuka tietää. Kysytäänpä nyt.

— Terve on se, joka katsoo olevansa terve, Risto Pelkonen muistuttaa ja jatkaa. — Ihmisellä voi olla vaikka kuinka monta sairautta, mutta hän voi silti kokea itsensä terveeksi.

Tuoreen asiantuntijaryhmän määritelmän mukaan ihminen on terve, kun hän selviytyy arjessa. Vanhassa, Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmässä ajateltiin ahtaammin; että terveys on ”täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila”.

— Tuohan on mahdotonta saavuttaa, kukaan ei voisi ikinä tuntea itseään terveeksi. Terveys ei ole tehtävä, arkkiatri muistuttaa.

Laulaja Irinan kanssa juttelimme mm. siitä, pitäisikö äideillä olla kotonaan oma ”man cave”, paikka jonne vetäytyä ihan omiin oloihinsa. Siis muu kuin keittiö! Entä missä Irina itse rentoutuu parhaiten?

Lue myös, miksi Irina on aina kammonnut konflikteja. Muistathan, että tilaajana voit lukea uuden lehden maksutta osoitteessa digilehdet.fi/hyva-terveys.

Kumara sometusasento, "somejumi", sotkee lantion ja rintakehän keskiasennon, joka on hyvän ryhdin a ja o. Katso videolta, miten löydät sen.

Brother John

Hyvän ryhdin peruspalikat kuntoon: näin haet lantion ja rintakehän keskiasennon

”Someselkä”, ”somehartiat” tai ”someniska” (”textneck”) tulevat kaikki pyöreäselkäisyydestä. Siihen on paras ja käytännössä ainut kunnolla toimiva apu istuminen yläkroppa rennossa mutta liikeaktiivisessa, hyvässä ”seisomaryhdissä” ja jalat tuettuina istuinluista muita mikrovirtauksia juuri häiritsemättä. Tämä ihmetemppu voidaan tehdä keskiraollisella ja keinuvalla satulatuolilla joka on varmasti muotoiltu ihmisen anatomian mukaan (useimmat eivät ole).
Lue kommentti