Miten voi yhdistää kasvomeikin ja aurinkosuojan? Mitä aurinkotuotetta pitäisi käyttää meikin kanssa? Rasvaista kiiltoahan ei meikkiin toivoisi.

Jos ihosi on herkkä, vaalea ja palat helposti, niin meikin alle tuleva suojavoide kannattaa valita kertoimella 30 tai 50. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä tehokkaampaa suojaa tarvitsee myös normaali ja ei niin herkästi palava iho. Lisää UV-indekseistä löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste.

Useimmat valmistajat tekevät kasvojen iholle omat suojavoiteensa juuri siitä syystä, että vartalovoiteet koetaan liian paksuiksi ja vaalean kalvon jättäviksi. Kasvojen aurinkotuotteita löytyy lähes joka sarjasta. Kokeile toki ensin vartalolle tarkoitettua suojavoidetta myös kasvoillesi, jotta säästyisit turhan suurelta purkkiarsenaalilta varsinkin matkalle lähtiessäsi.

Ohessa muutamia vinkkejä, miten meikkivoiteen ja aurinkovoiteen voisi kätevästi yhdistää, toivottavasti näistä keinoista joku toimii myös sinulla!

- Tiesitkö, että ns. mineraalimeikkivoidepuuterit ovat samaa pigmettiä, jota käytetään myös perinteisten meikkivoiteiden tekemiseen? Jos olet löytänyt mieleisesti aurinkovoiteen kasvoille, kukaan ei estä ottamasta hyppysellistä puuterimaista mineraalimeikkivoidetta ja sekoittamalla sitä aurinkovoiteeseen! Sopiva sekoitussuhde löytyy kokeilemalla, mutta voimakaspigmettistä puuteria ei paljoa tarvita. Hyvä hinta-laatusuhde löytyy esimerkiksi Barefaced beautyn tai Benecosin mineraalimeikkipuutereista.

- Mikäli ei pidä ylimääräisestä tuotteiden sekoittelusta tai haluaa varmistaa aurinkosuojavoiteen maksimaalisen tehon, voi puuteria toki levittää perinteiseen tapaan aurinkovoiteen päälle. Aurinkovoiteen levityksen jälkeen kannattaa odotella noin puoli tuntia, jotta voide on ehtinyt imeytyä ja kuivahtaa ihon pinnalle. Puuterimainen meikki pitää kiiltävän ihon kuitenkin hieman paremmin kurissa kuin kaksi voidemaista tuotetta päällekkäin.

- Helposti rasvoittuvalle iholle löytyy aurinkosuojageelejä (esim. Louis Widmer ja Avon), jotka ovat huomattavasti kevyempiä ja imeytyvät nopeasti. Geelien suojakertoimet ovat yleisimmin matalia (15 tai alle). Apteekissa myytävässä Ladival- sarjassa näyttäisi olevan myös suojakertoimella 30 varustettu tuote.

- Jos et pala koskaan ja rusketut helposti, riittää normaalin tai satunnaisen ulkona pyrähtelyn suojaksi myös tavallinen, jokapäiväinen meikki, varsinkin Suomen kesässä...Useissa meikkivoiteissa on matala suojakerroin, joka syntyy ihan mekaanisesti meikkikerroksesta kasvoilla. Sävyttävät päivävoiteet, kuten Lumenen sävyttävä kosteusemulsio tai Garnierin BB- voide sisältävät suojakertoimen 15.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää aurinkotuotteista.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.