Miten voi yhdistää kasvomeikin ja aurinkosuojan? Mitä aurinkotuotetta pitäisi käyttää meikin kanssa? Rasvaista kiiltoahan ei meikkiin toivoisi.

Jos ihosi on herkkä, vaalea ja palat helposti, niin meikin alle tuleva suojavoide kannattaa valita kertoimella 30 tai 50. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä tehokkaampaa suojaa tarvitsee myös normaali ja ei niin herkästi palava iho. Lisää UV-indekseistä löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste.

Useimmat valmistajat tekevät kasvojen iholle omat suojavoiteensa juuri siitä syystä, että vartalovoiteet koetaan liian paksuiksi ja vaalean kalvon jättäviksi. Kasvojen aurinkotuotteita löytyy lähes joka sarjasta. Kokeile toki ensin vartalolle tarkoitettua suojavoidetta myös kasvoillesi, jotta säästyisit turhan suurelta purkkiarsenaalilta varsinkin matkalle lähtiessäsi.

Ohessa muutamia vinkkejä, miten meikkivoiteen ja aurinkovoiteen voisi kätevästi yhdistää, toivottavasti näistä keinoista joku toimii myös sinulla!

- Tiesitkö, että ns. mineraalimeikkivoidepuuterit ovat samaa pigmettiä, jota käytetään myös perinteisten meikkivoiteiden tekemiseen? Jos olet löytänyt mieleisesti aurinkovoiteen kasvoille, kukaan ei estä ottamasta hyppysellistä puuterimaista mineraalimeikkivoidetta ja sekoittamalla sitä aurinkovoiteeseen! Sopiva sekoitussuhde löytyy kokeilemalla, mutta voimakaspigmettistä puuteria ei paljoa tarvita. Hyvä hinta-laatusuhde löytyy esimerkiksi Barefaced beautyn tai Benecosin mineraalimeikkipuutereista.

- Mikäli ei pidä ylimääräisestä tuotteiden sekoittelusta tai haluaa varmistaa aurinkosuojavoiteen maksimaalisen tehon, voi puuteria toki levittää perinteiseen tapaan aurinkovoiteen päälle. Aurinkovoiteen levityksen jälkeen kannattaa odotella noin puoli tuntia, jotta voide on ehtinyt imeytyä ja kuivahtaa ihon pinnalle. Puuterimainen meikki pitää kiiltävän ihon kuitenkin hieman paremmin kurissa kuin kaksi voidemaista tuotetta päällekkäin.

- Helposti rasvoittuvalle iholle löytyy aurinkosuojageelejä (esim. Louis Widmer ja Avon), jotka ovat huomattavasti kevyempiä ja imeytyvät nopeasti. Geelien suojakertoimet ovat yleisimmin matalia (15 tai alle). Apteekissa myytävässä Ladival- sarjassa näyttäisi olevan myös suojakertoimella 30 varustettu tuote.

- Jos et pala koskaan ja rusketut helposti, riittää normaalin tai satunnaisen ulkona pyrähtelyn suojaksi myös tavallinen, jokapäiväinen meikki, varsinkin Suomen kesässä...Useissa meikkivoiteissa on matala suojakerroin, joka syntyy ihan mekaanisesti meikkikerroksesta kasvoilla. Sävyttävät päivävoiteet, kuten Lumenen sävyttävä kosteusemulsio tai Garnierin BB- voide sisältävät suojakertoimen 15.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi


Lue lisää aurinkotuotteista.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.