Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt huuliherpeksestä nuoruudestani asti. En käytä herpekseen asikloviirivoiteita, koska niistä ei ole apua. Päinvastoin niiden käytön jälkeen saattoi tulla entistä voimakkaampi herpesinfektio. Viime vuosina herpes on muuttanut muotoaan. Infektio alkaa toispuoleisella säryllä ja päänahka saattaa olla toispuoleisesti kosketusarka. Toisessa poskessa tai silmän alueelle voi olla kipua, joka on välillä hyvinkin voimakasta ja aaltoilevaa. Muutaman päivän kuluttua säryn alkamisesta ilmaantuvat herpesrakkulat. Rakkulat eivät välttämättä aina ole huulissa, vaan ne voivat olla myös suussa tai nenän limakalvolla. Kesti jonkin aikaa ennen kuin osasin edes yhdistää näitä särkyjä herpesinfektioon. Onko tällainen aivan normaalia? Pitäisikö asiaa tutkia?

Huuliherpesvirus voi aiheuttaa oireita muuallakin kuin huulessa. Virustartunta saadaan yleensä nuoruudessa ja ensimmäisen tulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä.

Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermoon ja voi aiheuttaa oireita sen koko hermotusalueella muuallakin kasvoissa. Herpes­virus voi aiheuttaa myös silmä- ja aivotulehdusta ja siitä johtuvat vaikeat oireet vaativat sairaalahoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asikloviirivoide nopeuttaa huulen alueen rakkuloiden paranemista mutta ei auta muihin oireisiin. Sinun tapauksessa saatetaan tarvita suun kautta otettavia herpeslääkkeitä, joita voidaan käyttää myös estolääkityksenä, mikäli oireet toistuvat usein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä hetkellä ei ole olemassa lääkkeitä, jotka häätäisivät herpesviruksen elimistöstä kokonaan ja parantaisivat sairauden lopullisesti. Jos herpes­infektion aikana kehittyy voimakas päänsärky, huonovointisuutta ja näköhäiriöitä, ne vaativat päivystävän lääkärin arvion.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla