Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Elämässäni on hiljattain tapahtunut hyvin suuri muutos. Menneisyyteni on tullut sen kautta uniini ja ajatuksiini. Nykyään vaivun hyvin syvälle ajatuksiini enkä voi puhua niistä kenellekään. Olen huolissani tästä, sillä se tapahtuu aivan yllättäen. Haluaisin kovasti apua tähän ja haluaisin saada tämän pois. Miten voisin päästä ajatuksiin vaipumisesta eroon?

On varsin tavallista, että jokin merkittävä elämän tapahtuma tuo mieleen torjutut traumaattiset muistot. Tämän seurauksena tuohon muistoon liittyvä tavalla tai toiselle liittyvä ärsyke voi laukaista ahdistavan kehäajattelun, jota on tahdon voimalla vaikeaa tai mahdotonta katkaista.

Asiaa vaikeuttaa tavattomasti, jos noista ahdistavia ajatuksia ei voi syystä tai toisesta jakaa läheistensä tai ystäviensä kanssa. Tällöin ainoa keino saattaa olla hakeutuminen itselle sopivaan psykoterapiaan (Matti Huttunen & Hely Kalska: Psykoterapiat, Kustannus Oy Duodecim, 2013).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsehoidollisesti hyvä keino voi olla opetella meditatiivista tietoista läsnäoloa. Tällaisia mindfulness-harjoitusryhmiä järjestetään lisääntyvässä määrin eri paikkakunnilla. Käytettävissä on myös tietoista läsnäoloa hyödyntäviä itsehoitokirjoja (Susan Orsillo & Lizabeth Roemer: Mielekkäästi irti ahdistuksesta. Basam Booksi, 2011).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile tietoista läsnäoloa: Löydä oma tekniikkasi rentoutua

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla