Olen 21-vuotias nainen ja ongelmani on se, että pohdin koko ajan, olenko aikuinen vai en. Haaveilen vakavasta parisuhteesta ja perheestä. Pelkään kuitenkin, että minua pidetään liian nuorena mihinkään sellaiseen. Ajattelen jatkuvasti, että ”en voi, koska olen alle 25 -vuotias tai en kykene, koska olen alle 25 -vuotias”. Tuntuu, että ikä on este joka asiassa. Pelkään, että elämäni valuu ohitseni, koska en uskalla ottaa askeleita mihinkään suuntaan. Olen päättänyt hakea ongelmaani keskusteluapua, mutta sekin on jäänyt, koska pelkään terapeutin pitävän minua lapsena. Toivoisin, että ihmiset uskoisivat minuun ja siihen, että pärjään aikuisena ihmisenä.

Monet nuoret ihmiset miettivät omaa aikuistumistaan ja paikkaansa ihmisten yhteisössä, niin kuin sinäkin. Uudet asiat ja vastuunotto sekä kiehtovat että pelottavat. Jos nuoruusiän kehitys etenee normaalisti, uskallus kasvaa vähitellen. Kuulostaa siltä, että kehitykseesi on tullut jokin este, joka on vienyt sinulta itseluottamusta.  

Luulenpa, että ennen muuta sinä kaipaat keskustelutukea, niin kuin itsekin olet jo päätellyt. Kun yksin pähkäilee, haasteet saattavat alkaa tuntua muureilta, jotka on mahdotonta ylittää. Toinen ihminen, ammattilainen varsinkin, pystyy tuomaan ajatuksiisi uusia näkökulmia.

Turhaan pelkäät, että terapeutti pitäisi sinua lapsena. Terapeutti ei ole ammattitaitoinen, jos hän jollain tavoin osoittaa aliarvioivansa  sinua. Terapeutin kanssa voisit keskustella siitä, miksi koet, että muut eivät usko sinuun, että vasta 25-vuotiaana olisit kykenevä tai että et uskalla ottaa askeleita mihinkään suuntaan. Vähitellen oivallat, mistä ajatuspinttymäsi johtuvat, kykenet  suhteuttamaan pulmasi muihin kokonaisuuksiin, eikä sinun tarvitse enää ajatella omaa olemustasi tai ikääsi koko ajan.

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Aikuinen vai ei?

Olen 25-vuotias nainen. Noin 20-vuotiaana aloin ihmetellen odottaa, koska minusta tulee aikuinen. Sitten kauhea oivallus valtasi minut hitaasti, mutta lopullisesti: ei aikuisetkaan ole aikuisia. Ei silleen kun olin aina luullut. Koko ikäni olin kuvitellut, että aikuiset tietää aina mitä tehdä. Aikuiset ei koskaan horju. Niillä on aina pitävä ote asioista ja ne tietää mitä missäkin tilanteessa kuuluu tehdä. En osaa edes kuvailla miltä tuntui tajuta, että yhteiskuntaa pyörittääkin joukko ihan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.