Olen 22-vuotias nainen, elänyt parisuhteessa neljä vuotta saman miehen kanssa. Hän on komea ja luulen, että moni nainen voisi pitää hänestä. Kärsin riittämättömyyden tunteesta, ja kun se tulee, yritän päästä niskan päälle. Käyn silloin yksin baarissa ja muuta typerää, mitä jälkikäteen kadun.

Meillä on jatkuvia riitoja, jotka usein alkavat näistä tilanteista. Kadun riitoja ja tekemisiäni myöhemmin, mutta toistan silti samaa kuviota. Tarvitsen jatkuvasti todisteita siitä, että kelpaan ja riitän hänelle ja että olen hänen mielestään kaunis. Minun on kuitenkin kovin vaikea uskoa hänen vakuuttelujaan ja tuntuu, ettei kukaan voi minua oikeasti rakastaa. Voisiko tämä kaikki liittyä olemattomaan isäsuhteeseeni?

Minäkäsitykseni vaihtelee koko ajan. Välillä tunnen kelpaavani, useimmiten kuitenkin olen mielestäni muita huonompi. Olen myös kauhean mustasukkainen ja saatan tehdä suuren numeron jo siitä, jos mieheni juttelee naispuolisten opiskelukavereittensa kanssa. Paha olo kasvaa kasvamistaan. Miten voisin alkaa purkaa ongelmaani?

Et ole ainut, joka miettii itsetunto-ongelmiaan ja kärsii niistä. Olen saanut useita kirjeitä naisilta, joilla on samansuuntaisia ajatuksia kuin sinulla. Nämä asiat tulevat usein esiin myös keskusteluissa naisten kanssa.

Monia naisia vaivaa riittämättömyys äitinä, työntekijänä ja ikääntyvien vanhempiensa tyttärenä. Lisäksi moni kamppailee roolien ristipaineessa yrittäessään selviytyä vaatimusten ja velvollisuuksien kanssa. Osa näistä vaatimuksista tulee ulkopuolelta, osa on lähtöisin omasta itsestä.

Tunteesi ovat normaaleja

Sinua vaivaa eniten riittämättömyydentunne suhteessa mieheesi. Vaikuttaa siltä, että paineet ja vaatimukset tulevat sinusta itsestäsi. Vaikka näistä tunteista ei ehkä koskaan pääse täysin vapaaksi, on syytä miettiä, miten omaa tilannettaan voisi helpottaa. Jatkuvina tällaiset tunteet rasittavat sekä sinua että parisuhdettasi.

Jokainen nainen haluaa varmasti tuntea itsensä rakastetuksi, olla rakastamisen arvoinen, ainutlaatuinen ja se ainoa miehelleen. Tunteesi ovat siis aivan normaaleja. Vaikeaksi tilanteesi tekee se, etteivät mitkään miehesi teot tai sanat tunnu riittävän sinulle. Et voi luottaa siihen, että hän sanoo rakastavansa sinua ja haluavansa olla kanssasi.

Epäiletkö ehkä omaa viehätysvoimaasi niin paljon, että pelkäät menettäväsi hänet? Uskot, että monet naiset voisivat pitää hänestä, mutta kuitenkin hän on valinnut juuri sinut. Mikä riittäisi sinulle todistamaan, että hän on tosissaan ja että olet hänen mielestään myös kaunis?

Huomaa hyvät hetket

Kukapa ei haluaisi olla kaunis miehensä silmissä, ja parisuhteeseen kuuluukin se, että tuntee itsensä haluttavaksi. Sisäisestä kauneudesta ei enää paljon puhuta, vaikka nimenomaan se on kestävää ja herättää myös intohimon.

Ulkonäköpaineet ovat nykyään tavallisia, ja harva on täysin immuuni niille. Sairaalloinen kauneuden palvonta aiheuttaa kuitenkin paljon inhimillistä kärsimystä. Sinunkin minäkäsityksesi vaihtelee, ja ajoittain voit tuntea kelpaavasi sellaisena kuin olet. Sinun kannattaakin kiinnittää huomiota näihin hyviin hetkiin ja siihen, mikä saa sinut tuntemaan itsesi riittävän hyväksi.

Tärkeä suhde isään

Alemmuudentunteesi ja epäilysi, ettei kukaan voi rakastaa sinua, viittaa syvempään itsetunnon vaurioon. Mietit, liittyisikö tämä olemattomaan isäsuhteeseesi. Onko niin, ettei isäsi ole osallistunut aktiivisesti elämääsi lapsena ja nuorena, eikä suhteesi häneen ole siksi kehittynyt läheiseksi ja luottavaiseksi?

Naisen elämän ensimmäinen kokemus maskuliinisesta maailmasta on suhde omaan isään. Jo pieni tyttö peilaa itseään isän silmistä leikkiessään prinsessaa. Hän tarvitsee ja kaipaa isän rakkautta, hyväksyntää ja ihailua. Hänelle rakentuu myönteinen kuva itsestään tyttönä, jos hän voi tuntea itsensä kelpaavaksi ja rakastamisen arvoiseksi.

Läheinen ja turvallinen suhde isään kehittää tyttärelle hyvän itseluottamuksen ja auttaa häntä luottamaan mieheen myös aikuisena. Jos taas isä pettää tyttärensä luottamuksen, voi tämän aikuisena olla vaikea luottaa muihinkaan miehiin.

Äiti luo naiskuvan

Suuri vaikutus on luonnollisesti myös äitisuhteella. Miten äitisi suhtautui sinuun, kun olit pieni tyttö ja myöhemmin nuori nainen? Opettiko hän sinut arvostamaan itseäsi ja rohkaisiko hän sinua käyttämään omia kykyjäsi?Miten hän suhtautui omaan naiseuteensa ja seksuaalisuuteensa? Arvostiko hän itseään ja kykyjään, ja miten hän niitä käytti? Nämä ovat tärkeitä asioita, sillä huono itsetunto ja oman sukupuolen aliarviointi voi kulkeutua alitajuisena tai tietoisena perintönä sukupolvelta toiselle.

Myös äidin ja isän keskinäinen suhde vaikuttaa lasten tuleviin ihmissuhteisiin. Millaisen parisuhteen mallin sinä olet saanut lapsuudenperheessäsi? Olivatko vanhempasi läheisiä toisilleen? Oliko jompikumpi vanhemmista selvästi määräävämpi vai sovittiinko asioista yhdessä?

Omassa suhteessasi yrität itse päästä niskan päälle, kun tunnet itsesi riittämättömäksi. Kaikissa parisuhteissa käytetään valtaa, sinä käytät sitä näin.

Murra riidan kaava

Riidoissanne sinun kannattaisi tarkkailla sitä, mistä ne alkavat: kuka sanoo tai tekee mitä ja miten toinen siihen reagoi. Pahimmillaan riita voi olla ketjureaktio, jossa osapuolet reagoivat toisen sanoihin tai tekoihin aina samoin. Kaavan voi rikkoa esimerkiksi muuttamalla omaa toimintatapaansa.

Itse toimit omasta mielestäsi typerästi lähtemällä yksin baariin. Yritätkö sillä todistaa kelpaavasi myös muille vai haluatko vahvistaa ailahtelevaa itsetuntoasi muiden ihailulla? Entä mitä toivot miehesi siinä tilanteessa tekevän? Itse olet mustasukkainen, jos hän juttelee opiskelukaverinsa kanssa. Toivotko miehesikin olevan mustasukkainen sinusta?

Terve mustasukkaisuus kertoo myös siitä, ettei halua menettää toista, koska välittää hänestä niin paljon. Sairas mustasukkaisuus on asia erikseen. Joskus ihminen tosin voi myös karkottaa toisen luotaan tekemällä itse sen, mitä eniten pelkää tämän tekevän. Apua muilta ihmisiltä

Jos olette puhuneet ongelmistanne vain keskenänne, parisuhdeterapeutti voisi auttaa teitä puhumaan siitäkin, mistä ehkä ette ole pystyneet puhumaan.

Eri tahot järjestävät myös parisuhdekursseja, joilla voi tutkia suhdetta ja opetella uusia vuorovaikutustapoja. Jotkut kursseista ovat hyvin toiminnallisia, toiset taas keskittyvät vuorovaikutukseen ja tunteiden ilmaisuun. Tällaisilla kursseilla ollaan tavallisesta poikkeavassa ympäristössä, mikä jo sinänsä voi muuttaa kielteistä vuorovaikutusketjua.

Toivottavasti sinulla on hyviä naisystäviä, joiden kanssa voit jakaa ajatuksiasi, vahvistaa itseluottamustasi ja oppia arvostamaan enemmän itseäsi naisena. Naisverkosto voi olla epävirallinen porukka, mutta monilla paikkakunnilla toimii myös naisryhmiä, joiden tavoitteena on nimenomaan naistietoisuuden lisääminen. Itsetuntoasi voit vahvistaa myös tekemällä jotain sellaista, missä koet olevasi hyvä. Onnistumisen kokemukset ovat tärkeitä itsetunnon lähteitä.

Löydä oma arvosi

Sanot pahan olosi kasvavan kasvamistaan. Miehesi vakuuttelut eivät tässä tilanteessa enää auta. Toisen sanomiset eivät ylipäätään voi ratkaista sisäisiä ristiriitoja tai korjata syvästi vaurioitunutta itsetuntoa. Ennen kaikkea sinun täytyy itse opetella hyväksymään itsesi ja löytää arvosi.

Sinulla lienee itsestäsi kielteisiä perususkomuksia. Niiden tiedostaminen ja muuttaminen vaatii työtä, mutta on mahdollista. Siinä sinua voi auttaa kokenut terapeutti, jonka kanssa voit tutkia lähtökohtiasi ja asioiden taustoja.

Suosittelen sinulle näitä kirjoja: Nykänen Anna-Stina, Parhaat puoleni; Sinkkonen Mirja, Naisen itsetunto; Tiihonen Tuija, Isää ei voi unohtaa – Tyttäret kertovat; Wieck Wilfried, Haluan sinua, rakasta minua.

Psykologi Teija Jokipii

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti