25-vuotias terve nainen on huolissaan virtsavaivoistaan. Välillä hänellä on tunne, että virtsaa tippuisi, vaikkakaan alushousut pysyvät kuivina. Hän käy päivän aikana WC:ssä noin viisi kertaa, ja miettii onko se normaalia. Lisäksi hän kysyy, vaikuttaako alipaino virtsan pidätyskykyyn. Kysyjä on kerran sairastanut virtsatietulehduksen.

Virtsavaivat ovat yleisiä, oireiden syy ja laatu vaihtelee naisen iän mukaan. Tarkkaa diagnoosia ei kysyjän kertomien oireiden perusteella voi päätellä. Yliaktiivinen rakko on oireyhtymä, jonka oireita ovat äkillinen voimakas virtsaamisen tarve ja siihen liittyvä virtsankarkailu. Virtsaputkisyndroomaksi kutsutaan oireyhtymää, johon kuuluu virtsaamiskirvely, tiheä virtsaamistarve, kipu virtsaputken seudussa sekä tunne epätäydellisestä rakon tyhjenemisestä.

Pakkovirtsankarkailu tarkoittaa tilannetta, jossa virtsaa karkaa äkillisen virtsaamispakon aikana tai heti pakontunteen jälkeen. Se on tyypillinen toisaalta ikääntyvillä vaihdevuodet ohittaneilla sekä toisaalta nuorilla naisilla. Vaiva voi liittyä toistuviin virtsatietulehduksiin, aiempiin gynekologisiin tai virtsateiden leikkauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ponnistusvirtsankarkailussa virtsa karkaa ponnistuksessa ilman virtsapakkotuntemusta. Tällöin lantionpohjan lihakset ja sidekudokset sekä virtsaputki pettävät ja virtsa pääsee karkaamaan. Tämän tyyppiselle virtsan karkailulle altistavat synnytykset, ikääntymisen aiheuttama kudosten heikkeneminen ja ylipaino.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiheävirtsaisuudeksi voidaan määrittää tilanne, jolloin virtsaamassa käydään yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai yli kaksi kertaa yössä. Pelkkä haastattelu ja tutkimus lääkärin vastaanotolla riittävät usein syyn selvittämiseksi. Jos tiheävirtsaisuuteen liittyy kipua tai kirvelyä tai virtsassa on verta, lääkäriin on syytä olla yhteydessä pikaisesti.

Lieviin yliaktiivisen virtsarakon oireisiin riittävät usein elintapamuutokset, lantionpohjan lihasten harjoittelu ja virtsarakon koulutus. Jos muiden sairauksien mahdollisuus on suljettu pois, herkästi virtsaamisen tarvetta ilmaisevaa rakkoa voi harjoittaa pidentämällä tietoisesti virtsaamisvälejä. Samoin tulee välttää virtsaneritystä lisääviä juomia, kuten kahvia, teetä ja alkoholia.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla