Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Limakalvot kuivuvat ja mies haluaisi seksiä. Mikä auttaisi, ettei yhdyntä sattuisi? Olemme seitsemänkymppinen pariskunta ja elämme tervettä elämää.

Vaihdevuosien jälkeen ohuet limakalvot aiheuttavat monelle yhdyntäkipuja. Tehokkain hoito on paikallinen estrogeenihoito. Toinen mahdollisuus on käyttää emätintä kosteuttavia puikkoja tai voiteita.  

Limakalvojen kuivuminen johtuu estrogeenin puutteesta. Limakalvo on ohuempi ja alttiimpi tulehduksille, samalla emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee. Paikallinen voiteena tai emätintablettina käytettävä estrogeenihoito auttaa lähes aina oireisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisesti käytettäviä estrogeenivalmisteita saa apteekista myös ilman reseptiä. Ne sisältävät estriolia, ja valmisteita on sekä voiteena että puikkoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ne vahvistavat emättimen limakalvoja ja palauttavat rauhasten toimintaa kosteuden lisäämiseksi. Valmisteita käytetään kahden ensimmäisen viikon ajan joka ilta ja oireiden lievennyttyä ylläpitohoitona kahtena iltana viikossa.

Reseptivalmisteena on estradiolia sisältävä emätintabletti tai estradiolia vapauttava emätinrengas. Näiden aloitus edellyttää lääkärin vastaanotolla käyntiä; samalla tehdään gynekologinen tutkimus ja tarkistetaan limakalvojen kunto.

Apteekista löytyy myös useita hormonittomia valmisteita, jotka lievittävät emättimen kuivuutta ja kirvelyä. Saatavana on kosteuttavia voiteita ja geelejä, jotka hoitavat limakalvoja. Kosteuttavan emätintabletin vaikuttavana aineena on hyaluronihappo, joka vahvistaa emättimen limakalvoa ja samalla vähentää bakteeritulehduksen riskiä. Valmisteissa on usein mukana maitohappoa, joka auttaa palauttamaan emättimen pH-tasapainoa.

Ulkosynnyttimien ihon hoitoon kannattaa käyttää kosteuttavia perusvoiteita tai ihoöljyjä. Näiden hoitotoimien lisäksi kannattaa muistaa liukastusgeelien käyttö. Apteekista löytyy yhdynnässä käytettäviä liuku­voiteita useita merkkejä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla