Olen 33-vuotias nainen. Minulla on epilepsia, johon syön Tegretol Retard -epilepsialääkettä. Seurustelusuhteita ja yhdyntöjä minulla ei ole vielä ollut, mutta tulevaisuutta varten haluaisin tietää epileptikolle sopivasta raskauden ehkäisystä. Tutkin lääkkeen pakkausselostetta, jossa sanotaan: ”Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen ehkäisyteho saattaa heiketä, joten muiden ehkäisymenetelmien käyttöä tulee harkita.” Mitä ovat nämä muut ehkäisymenetelmät?

Epilepsia ei ole harvinainen, sitä sairastaa noin prosentti väestöstä. Tauti alkaa useimmiten lapsuudessa, joten sopivaa raskaudenehkäisymenetelmää pitää miettiä jo nuorena. Lisäksi suositellaan, että epilepsiaa sairastavan naisen raskauden pitäisi aina olla suunniteltu. Epilepsialääkkeet lisäävät epämuodostumien vaaraa, riskiä voidaan vähentää riittävällä foolihapon käytöllä. Kysyjän käyttämä Tegretol sisältää karbamatsepiinia. Tässäkin tapauksessa hermostoputken sulkeutumishäiriön riskin vuoksi suositellaan foolihappoa annoksella 0,4–0,5 mg vuorokaudessa raskauden suunnitteluvaiheesta lähtien ja ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan.

Hormonit vaikuttavat epilepsiaan. Estrogeenit lisäävät kohtausriskiä ja keltarauhashormoni progestiinit suojaavat kohtauksilta. Joidenkin tutkimuksien mukaan jopa 75 prosentilla potilaista epilepsia pahenee kuukautisten aikana. Hormonaalinen ehkäisy ei yleensä pahenna epilepsiaa. Ilmeisesti siksi, että progestiinin edullinen vaikutus tasapainottaa estrogeenien epäedullinen vaikutusta . Yhdistelmäpillerit eivät heikennä epilepsialääkkeiden vaikutusta. Poikkeus on lamotrigiini, jonka pitoisuus verenkierrossa saattaa pienentyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Merkittävin ongelma on raskaudenehkäisymenetelmien tehon mahdollinen heikkeneminen monen epilepsialääkkeiden käytön yhteydessä. Epilepsialääkkeet saattavat huonontaa yhdistelmäpillereiden tehoa kiihdyttämällä maksassa sellaisten entsyymien toimintaa, jotka vaikuttavat sukupuolihormonien aineenvaihduntaa. Tästä syystä epilepsiaa sairastaville ei pidä määrätä kaikkein vähähormonisimpia pillereitä. Tiputtelu ja läpivuoto ovat varsin tavallisia yhdistelmätabletteja käyttävillä epileptikoilla. Niitä voidaan pitää merkkinä heikentyneestä vaikutuksesta ja siten heikentyneestä ehkäisytehosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän tapauksessa voidaan aloittaa tavanomainen yhdistelmäpilleri ja seurata sen sopivuutta ja sivuoireita, erityisesti vuotorytmiä. Ehkäisylaastariin tai -renkaaseen suhtaudutaan kuten yhdistelmätablettiin.

Minipillerin käyttöä ei suositella ensisijaisesti, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, voidaan harkita kahden tabletin päiväannosta. Kierukkaehkäisy sopii epileptikolle kuten kenelle tahansa, jolla ei ole ole gynekologista estettä sen käytölle. Hormonikierukka on myös hyvä vaihtoehto, jos halutaan pitkäaikaista ehkäisyä. Hormonikierukan teho on epileptikoilla yhtä hyvä kuin muilla naisilla. Toki kondomiehkäisy on aina käytettävissä: se on maassamme yksi yleisimmistä käytössä olevista raskauden ehkäisymenetelmistä.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla