Olen 33-vuotias nainen. Minulla on epilepsia, johon syön Tegretol Retard -epilepsialääkettä. Seurustelusuhteita ja yhdyntöjä minulla ei ole vielä ollut, mutta tulevaisuutta varten haluaisin tietää epileptikolle sopivasta raskauden ehkäisystä. Tutkin lääkkeen pakkausselostetta, jossa sanotaan: ”Hormonaalisen ehkäisyvalmisteen ehkäisyteho saattaa heiketä, joten muiden ehkäisymenetelmien käyttöä tulee harkita.” Mitä ovat nämä muut ehkäisymenetelmät?

Epilepsia ei ole harvinainen, sitä sairastaa noin prosentti väestöstä. Tauti alkaa useimmiten lapsuudessa, joten sopivaa raskaudenehkäisymenetelmää pitää miettiä jo nuorena. Lisäksi suositellaan, että epilepsiaa sairastavan naisen raskauden pitäisi aina olla suunniteltu. Epilepsialääkkeet lisäävät epämuodostumien vaaraa, riskiä voidaan vähentää riittävällä foolihapon käytöllä. Kysyjän käyttämä Tegretol sisältää karbamatsepiinia. Tässäkin tapauksessa hermostoputken sulkeutumishäiriön riskin vuoksi suositellaan foolihappoa annoksella 0,4–0,5 mg vuorokaudessa raskauden suunnitteluvaiheesta lähtien ja ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan.

Hormonit vaikuttavat epilepsiaan. Estrogeenit lisäävät kohtausriskiä ja keltarauhashormoni progestiinit suojaavat kohtauksilta. Joidenkin tutkimuksien mukaan jopa 75 prosentilla potilaista epilepsia pahenee kuukautisten aikana. Hormonaalinen ehkäisy ei yleensä pahenna epilepsiaa. Ilmeisesti siksi, että progestiinin edullinen vaikutus tasapainottaa estrogeenien epäedullinen vaikutusta . Yhdistelmäpillerit eivät heikennä epilepsialääkkeiden vaikutusta. Poikkeus on lamotrigiini, jonka pitoisuus verenkierrossa saattaa pienentyä.

Merkittävin ongelma on raskaudenehkäisymenetelmien tehon mahdollinen heikkeneminen monen epilepsialääkkeiden käytön yhteydessä. Epilepsialääkkeet saattavat huonontaa yhdistelmäpillereiden tehoa kiihdyttämällä maksassa sellaisten entsyymien toimintaa, jotka vaikuttavat sukupuolihormonien aineenvaihduntaa. Tästä syystä epilepsiaa sairastaville ei pidä määrätä kaikkein vähähormonisimpia pillereitä. Tiputtelu ja läpivuoto ovat varsin tavallisia yhdistelmätabletteja käyttävillä epileptikoilla. Niitä voidaan pitää merkkinä heikentyneestä vaikutuksesta ja siten heikentyneestä ehkäisytehosta.

Kysyjän tapauksessa voidaan aloittaa tavanomainen yhdistelmäpilleri ja seurata sen sopivuutta ja sivuoireita, erityisesti vuotorytmiä. Ehkäisylaastariin tai -renkaaseen suhtaudutaan kuten yhdistelmätablettiin.

Minipillerin käyttöä ei suositella ensisijaisesti, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, voidaan harkita kahden tabletin päiväannosta. Kierukkaehkäisy sopii epileptikolle kuten kenelle tahansa, jolla ei ole ole gynekologista estettä sen käytölle. Hormonikierukka on myös hyvä vaihtoehto, jos halutaan pitkäaikaista ehkäisyä. Hormonikierukan teho on epileptikoilla yhtä hyvä kuin muilla naisilla. Toki kondomiehkäisy on aina käytettävissä: se on maassamme yksi yleisimmistä käytössä olevista raskauden ehkäisymenetelmistä.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.