Sain sukupuolielinherpestartunnan 17 vuotta sitten. Olin silloin niin kipeä, että hakeuduin lääkärin hoitoon. Näiden vuosien aikana herpes ei ole uusiutunut. Pelkään kuitenkin, että herpes jossakin vaiheessa uusii tai että voin sen tartuttaa kumppanilleni. Olen kantanut syyllisyyttä sairaudesta ja miettinyt, että pitäisikö kertoa kumppanille sairastetusta herpeksestä?
Sukupuolielinherpes on yleensä Herpes simplex 2:n (HSV-2) aiheuttama sukupuoliteitse tarttuva infektio, mutta nykyään noin 20 prosenttia tartunnoista on Herpes simplex 1:n (HSV-1) aiheuttamia. Tartunnan jälkeen virus jää aina elimistöön piilevänä. Virus tarttuu erityisesti oireisessa vaiheessa, mutta myös oireettomassa vaiheessa viruksen erittyminen on mahdollista. Osa tartunnoista tapahtuukin oireettoman tai tartunnastaan tietämättömän partnerin välityksellä. Tartuntariski miehestä naiseen on suurempi kuin naisesta mieheen.
Herpestartunnan jälkeen oireet ilmestyvät 4–14 vrk kuluttua. Yleisoireina on kuumeilua, päänsärkyä ja lihassärkyä. Sukupuolielinten alueella esiintyy rakkuloita ja haavaumia, oireena on kipu ja kirvely. Oireet kestävät 2–3 viikkoa. Herpeksen uusiutuessa rakkulat ovat usein toispuolisia ja rajoittuvat naisilla ulkosynnyttimiin. Yleisoireet ovat harvinaisia. Uusiutumistiheys on yksilöllistä, monet stressitilanteet voivat viruksen puhkeamisen laukaista. Oireiden kesto on lyhyempi, noin viikon.
Herpestulehdus voidaan todeta vain tuoreesta rakkulasta, näyte otetaan haavaumasta pumpulitikulla. Vasta-ainetutkimuksilla voidaan todeta HSV-1- ja HSV-2-virusten vasta-aineet, eli viruksen kantajuus, mutta ei esimerkiksi sitä, milloin tartunta on tapahtunut. Papa-kokeessa ei oireettomilla viruksen kantajilla ole muutoksia.
Suun kautta käytettävä viruslääkitys lyhentää viruksen eritysaikaa, vähentää kipua ja nopeuttaa paranemista. Apteekissa on myytävänä useita erimerkkisiä asikloviiri-voiteita sekä yksi hepariinia ja sinkkisulfaattia sisältävä voide herpeksen paikallishoitoon. Estolääkityksellä voidaan vähentää huomattavasti viruseritystä, mutta millään nykylääkkeellä ei voida poistaa virusta.
Jos sukupuolielimissä on herpekseen viittaavia rakkuloita tai haavaumia, on syytä pidättäytyä yhdynnästä tai käyttää kondomia. Koska herpes voi tarttua myös oireettomana aikana, kondomia on hyvä käyttää myös silloin, ainakin uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa. Toisaalta, jos herpeksestä on kulunut pitkä aika, on sen tartuttaminen toiseen varsin harvinaista. Syyllisyyttä on turha kantaa.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.