
Olen neljäkymppinen nainen ja sain elämäni ensimmäisen huuliherpeksen kaksi vuotta sitten. Nyt oireita on viikoittain, ja jos en heti aloita hoitoa, niin rakkulakin on kerran viikossa. Olen saanut lääkäriltä estolääkkeitä mutta nihkeästi. Mitä voin tehdä? Olen myös esittänyt kysymyksen lääkäreille, jotka ovat neuvottomia. Nukun, liikun ja syön terveellisesti. En koe olevani stressaantunut, mutta tämä rakkulavaiva vie ilon elämästäni. Oireet ovat kasvoissa kovat, ehkä herpes on levinnyt jo muuallekin. Myös verikokeet on otettu, mutta niissä ei ole ollut mitään poikkeavaa. Huomioni on siirtynyt kaikesta muusta elämästä herpekseen ja sen kanssa elämiseen. Välillä tuntuu, että se määrittää mitä voin tehdä, syödä ja kuka olen. Mikä auttaisi?
Toistuva huuliherpes on todella hankala vaiva, ja sen edessä onkin helposti neuvoton. Tavalliset uusiutumisen syyt, kuten vilustuminen, kuukautiset, auringonvalo tai stressi eivät oikein riitä syyksi viikoittain toistuvalle vaivalle. Normaalit verikokeet taas sulkenevat pois sellaiset immuunipuutoshäiriöt, jotka herkistävät tiheästi toistuville tulehduksille.
Toistuvien tulehdusten estolääkkeenä käytetään samaa asikloviiria kuin herpestulehduksen hoidossakin, tosin pienempänä päiväannoksena (esim. 400 mg kahdesti päivässä). Elämää kovasti invalidisoivan vaivan hoidossa saattaa kannattaa jopa usean kuukauden estolääkitys, niin että on mahdollisuus siirtää ajatukset välillä muihin asioihin.
Uutena ja kokeiluvaiheessa olevana hoitona huuliherpekseen on käytetty laserkäsittelyä. Alustavat tulokset ovat lupaavia jopa toistumisen vähenemisen suhteen, mutta vielä ei voi sanoa, että hoidon tehosta olisi saatu vakuuttavaa näyttöä. Jos estohoidot asikloviirilläkään eivät tunnu auttavan, voisi hakeutua laserhoitoja antavan ihotautilääkärin hoitoon.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Toistuvien tulehdusten estolääkkeenä käytetään tulehdusta estävää ruokavaliota.