Olen neljäkymppinen nainen ja sain elämäni ensimmäisen huuliherpeksen kaksi vuotta sitten. Nyt oireita on viikoittain, ja jos en heti aloita hoitoa, niin rakkulakin on kerran viikossa. Olen saanut lääkäriltä estolääkkeitä mutta nihkeästi. Mitä voin tehdä? Olen myös esittänyt kysymyksen lääkäreille, jotka ovat neuvottomia. Nukun, liikun ja syön terveellisesti. En koe olevani stressaantunut, mutta tämä rakkulavaiva vie ilon elämästäni. Oireet ovat kasvoissa kovat, ehkä herpes on levinnyt jo muuallekin. Myös verikokeet on otettu, mutta niissä ei ole ollut mitään poikkeavaa. Huomioni on siirtynyt kaikesta muusta elämästä herpekseen ja sen kanssa elämiseen. Välillä tuntuu, että se määrittää mitä voin tehdä, syödä ja kuka olen. Mikä auttaisi?

Toistuva huuliherpes on todella hankala vaiva, ja sen edessä onkin helposti neuvoton. Tavalliset uusiutumisen syyt, kuten vilustuminen, kuukautiset, auringonvalo tai stressi eivät oikein riitä syyksi viikoittain toistuvalle vaivalle. Normaalit verikokeet taas sulkenevat pois sellaiset immuunipuutoshäiriöt, jotka herkistävät tiheästi toistuville tulehduksille.

Toistuvien tulehdusten estolääkkeenä käytetään samaa asikloviiria kuin herpestulehduksen hoidossakin, tosin pienempänä päiväannoksena (esim. 400 mg kahdesti päivässä). Elämää kovasti invalidisoivan vaivan hoidossa saattaa kannattaa jopa usean kuukauden estolääkitys, niin että on mahdollisuus siirtää ajatukset välillä muihin asioihin.

Uutena ja kokeiluvaiheessa olevana hoitona huuliherpekseen on käytetty laserkäsittelyä. Alustavat tulokset ovat lupaavia jopa toistumisen vähenemisen suhteen, mutta vielä ei voi sanoa, että hoidon tehosta olisi saatu vakuuttavaa näyttöä. Jos estohoidot asikloviirilläkään eivät tunnu auttavan, voisi hakeutua laserhoitoja antavan ihotautilääkärin hoitoon.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.