
Olemme melkein kaksi vuotta yrittäneet mieheni kanssa lasta, mutta ei vaan onnista. Meillä on ennestään yksi lapsi, mutta toiveena olisi saada lisää lapsia. Pian imetyksen jälkeen tulin raskaaksi, mutta raskaus meni kesken. Voiko keskenmenon vuoksi tehdystä kaavinnasta seurata jotain, jonka takia ei voisi enää saada lapsia?
Raskauden alkamisen todennäköisyyteen vaikuttavat monet asiat. On hyvä, että kuukautiskierto on suhteellisen säännöllinen, jolloin munasolu yleensä irtoaa normaalisti. Myös siittiöiden määrän ja liikkuvuuden pitää olla riittävät, jotta hedelmöityminen voi tapahtua. Ikä on yksi merkittävimpiä hedelmöityksen mahdollisuuteen vaikuttavia asioita. Alle 35-vuotiaista raskaaksi tulee 80–90 % vuoden sisällä ehkäisyn poisjättämisestä. Mutta 35 ikävuoden jälkeen tämä todennäköisyys alkaa nopeasti vähentyä niin että 40 vuotta täyttäneistä enintään 20 % tulee raskaaksi vuoden sisällä. Valitettavasti iän lisääntyessä myös keskenmenon mahdollisuus kasvaa.
Noin 10–15 % raskauksista päätyy keskenmenoon, yleensä ennen 12. raskausviikon täyttymistä. Yksittäisen keskenmenon syy ei yleensä selviä. Yli puolet keskenmenoista johtuu satunnaisesta sikiön kromosomipoikkeavuudesta, ja tämä riski kasvaa naisen iän myötä. Muita syitä voivat olla kohdun rakennepoikkeavuudet, hormonaaliset syyt tai joskus tulehdukset.
Keskenmeno voi hoitua ilman toimenpiteitä. Mutta jos kaikututkimuksessa todetaan kohdussa kuollut sikiö tai runsaasti istukkakudosta, voidaan hoidoksi valita kohtuontelon kaavinta tai lääkkeellinen hoito. Kaavinta vaatii nukutuksen, ja toimenpide suoritetaan päiväkirurgisesti. Lääkkeellisessä hoidossa naiselle annetaan lääkitys, joka lisää kohdun supistelua, ja näin raskauskudos poistuu vuodon mukana.
Uutta raskautta voi yrittää heti keskenmenon jälkeen, usein kyllä suositellaan odottamaan yhdet kuukautiset. Yksi keskenmeno ei lisää riskiä, että seuraava raskaus menisi kesken. Lapsettomuuden tai uuden raskauden keskenmenoriskin kannalta ei myöskään ole merkitystä, onko hoitona ollut kaavinta tai lääkitys. Kohdun kaavinnan ei ole todettu aiheuttavan lapsettomuutta tai ongelmia seuraavassa raskaudessa, ainakaan jos toimenpiteeseen ei ole liittynyt komplikaatioita. Tällaisia voisivat olla paha kohdun tulehdus tai tarve kaavinnan uusimiseen.
Jos keskenmenosta on kulunut yli vuosi, eikä uutta raskautta ole alkanut, kannattaa hakeutua tutkimuksiin terveyskeskuksen kautta.
Aila Tiitinen
naistentautien professori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.