Mikä auttaa 17–20-vuotiailla naisilla liialliseen ihokarvojen kasvuun? Intiimialue ja kainalot eivät ole ongelma, kun niistä on helppo poistaa karvat. Olisiko esimerkiksi e-pillereistä apua?

Murrosiässä sekä tytön että pojan ihokarvat pitenevät ja tummuvat häpykummun päällä ja kainaloissa. Karvoitus leviää niin, että aikuisella naisella häpykarvoja kasvaa ulommilta häpyhuulilta reisien yläosan sisäsivuille asti. Pojilla häpykarvoitus leviää napaa kohti. Pojille alkaa kasvaa myös partaa ja yksilöllisesti rinta- ja selkäkarvoja.

Naisen liiallisella karvankasvulla tarkoitetaan sitä, että karvoitus alkaa muistuttaa miehen karvoja: häpy­karvoitus nousee napaa kohti, tulee viiksi-, parta- tai rintakarvoja. Lääketieteessä tätä kutsutaan hirsutismiksi. Hirsutismi syntyy mieshormonien vaikutuksesta: joko mieshormoneja on liikaa tai iho on tavallista herkempi niiden vaikutukselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä karvoitus lisääntyy vähitellen nuoruusvuosien aikana. Äkilliset muutokset ovat poikkeavia. Jos siis karvankasvu äkillisesti yltyy, on syytä hakeutua lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki yhdistelmäehkäisyvalmisteet vähentävät mieshormonien tuottoa munasarjoissa. Olet siis oikeassa, e-pillereillä voidaan vähentää hirsutismia. Tehokkaimmin vaikuttavat e-pillerit, joissa keltarauhashormoni vähentää mieshormonien vaikutuksia. Mene joko lääkäriin tai ehkäisyneuvolaan: on ammattilaisten asia ratkaista, mitä lääkkeitä sinun on turvallista kokeilla.  

Muista myös, että e-pillereiden karvankasvua hillitsevä vaikutus tulee hitaasti. Toisaalta tämä vaikutus saattaa jatkua parikin vuotta e-pillereiden lopettamisen jälkeen.

Häiritsevät ihokarvat säärissä ja käsivarsissa eivät yleensä johdu mieshormonien liikaerityksestä, mutta e-pillerit voivat vähentää
niitäkin. Karvojen ajeleminen lienee turvallisinta, kunhan huolehtii etteivät karvatupet tulehdu.

On kulttuurikysymys, mikä on ”liiallista” ihokarvojen kasvua. Lähinnä kai Amerikasta on levinnyt ajatus, että kaikki karvat hiuksia lukuun ottamatta olisivat rumia. Ehkä voisimme miettiä sitäkin, tekeekö luonto mitään järjestelmällisesti väärin tai turhaan.  

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla