Mistä johtuu gynekomastia 65-vuotiaalla miehellä, ja voiko sitä jotenkin ehkäistä tai hidastaa rintojen kasvua?

Gynekomastia tarkoittaa rintojen kasvua miehellä. Tällöin rintarauhaskudos kasvaa, mikä on eri asia kuin ylipainoisilla miehillä esiintyvä rintojen seudun suureneminen.

Gynekomastiaa voi ilmetä elämäkaaren eri vaiheissa hormonimuutosten vuoksi. Miespuolisen testosteronihormonin tuotannon väheneminen tai naispuolisen estrogeenivaikutuksen lisääntyminen kasvattaa rinta­rauhasia. Tällaisten muutosten takana voivat olla monenlaiset seikat, kuten kivesten hormonituotannon häiriö, maksakirroosi, runsas alkoholin käyttö tai runsas ylipaino. Lisäksi jotkin lääkeaineet (esimerkiksi estrogeenia sisältävät valmisteet, anaboliset steroidit, nesteenpoistolääke spironolaktoni tai epilepsialääke fenytoiini) voivat aiheuttaa hormonituotannon muutoksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gynekomastian hoito tai ehkäisy riippuu luonnollisesti taustalla olevista tekijöistä. Alkoholin liiallista käyttöä on syytä välttää, ylipainosta tulisi pyrkiä eroon. Jos mahdollinen syy on lääkeaineessa, täytyy pohtia lääkityksen lopettamista tai vaihtamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos 65-vuotiaan miehen gynekomastiaan ei löydy edellä mainittuja syitä, se ilmeisimmin johtuu iänmukaisesta testosteronituotannon vähenemisestä. Vähäinen testosteronimäärä voidaan selvittää laboratoriotutkimuksilla ja tällaisessa tapauksessa testosteronihoito voi auttaa asiaa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla