Olen 23-vuotias mies. Saan tyttöystäväni kanssa erektion, mutta penikseni ikään kuin "säikähtää" ja löystyy ennen yhdyntää. Toisaalta ehdin kyllä lauetakin. Mikä avuksi?

Tässä on ilmeisesti kyse ennenaikaisesta siemensyöksystä. Pulma on varsin yleinen etenkin nuorten ja kokemattomien miesten keskuudessa. Ongelman takana voi olla synnynnäinen taipumus, jonka seurauksena penis on tavallista herkempi. Myös psyykellä voi olla osuutta siten, että mitä enemmän ongelma huolestuttaa, sitä pahemmaksi oire käy.

Iän mukana monet miehet oppivat paremmin hallitsemaan siemensyöksyään. Jos pulma on kovin häiritsevä, seksuaalineuvonnasta on usein apua. Silloin kun parisuhde on hyvä, seksuaalineuvonnan avulla on mahdollista harjoitella hallitsemaan siemensyöksyä. Neuvonnan mahdollisuuksista voi tiedustella omasta terveyskeskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsiviä on voitu auttaa myös joillakin masennuslääkkeillä. Takana ei tarvitse olla masennusta, vaan lääkkeillä on myös tämän tapaisia vaikutuksia. Lääkehoitoa voidaan kokeilla varttuneelle ja seksuaalisesti kokeneelle miehelle, jolla ennenaikainen siemensyöksy on ollut ongelma nuoresta lähtien. Nuorille ja kokemattomille miehille lääkehoitoa ei suositella, koska pulma yleensä ratkeaa muutenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla