Olen 20-vuotias nainen. Vaivanani ovat ihokarvat kasvoissa, alavatsassa, jaloissa, yläreisissä. Kannattaako minun mennä tutkimuksiin?

Karvoituksen arviointi ei aina ole aivan yksinkertaista lääkärillekään. Karvoituksen sijainnin perusteella voi kuitenkin päätellä aika paljon. Jos haitallisia karvoja on pelkästään säärissä ja käsivarsissa, se on käytännössä aina viatonta ja johtuu yksilöllisistä taipumuksista.

Silloin kun karvoja on alavatsalla, rintojen välissä, leuassa ja ylähuulessa, reisien sisäsivuilla ja selässä, syynä voi olla mieshormonin liikavaikutus. Karvojen määrästä voi myös päätellä jotain. Muutama haituva ei yleensä merkitse mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häpykarvoitus kertoo tilanteesta paljon. Naisella karvoituksen yläreuna on vaakasuora, miehellä karvoitus nousee keskiviivassa ylöspäin alavatsalle. Jos naisen karvoitus muuttuu miestyyppiseksi, on syytä epäillä hormonihäiriötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karvojen kasvuun vaikuttavat mieshormonit (kuten testosteroni), joita naisillakin on normaalisti pieniä määriä. Liiallinen karvoitus voi johtua kahdesta syystä: joko mieshormoneja on liikaa tai karvatuppi on herkistynyt mieshormonin vaikutuksille. Silloin jos mieshormoneja on likaa, voi ilmetä muitakin oireita, joista tavallisimpia ovat kuukautishäiriöt.

Kysymyksestä päätellen karvoitusta on alueilla, joissa sitä ei naisella normaalisti ole. Tällöin kannattaa mennä tutkimuksiin, joissa syy yleensä selviää. Valitettavasti naisen liiallisen karvankasvun hoito ei ole kovin tehokasta.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

auttakaa mua mulla on liijallinen karvan kasvu kasvoissa selässä pyllyssä ala mahassa rinnoissa ja joka puolella ja en kehtaa mennä mun miehen kanssa sänkyy sen takia ollaa seurusteltu 5kk mutta en ole ollut ikinä nakuna jos se on ollut paikalla auttakaa olkaa kilttejä KIITOS mitä voin tehdä?????

  • ylös 16
  • alas 36
Sisältö jatkuu mainoksen alla