Sairastan tautia nimeltä bronkiektasia. 10 vuotta sitten flunssan yhteydessä tuli kirkasta verta suusta, ja tutkimuksissa todettiin keuhkokuvassa muutoksia. En tupakoi. Mikä on taudin ennuste?

Bronkiektasiat ovat keuhkoputken laajentumia. Tätä ei pidä sekoittaa yleisempään keuhkolaajentumaan eli emfyseeman. Keuhkolaajentumassa keuhkojen pienet ilmarakkulat laajentuvat, mikä heikentää hapensaantia ja hiilidioksidin poistumista. Sen seurauksena henkeä ahdistaa helposti. Brokiektasia-taudissa rakkuloihin vievissä ilmaputkissa eli bronkuksissa ilmenee laajentumia.

Bronkiektasioita aiheuttavat tulehdukset keuhkoputkissa. Jos putkien mutkiin jää tulehdusta pesimään, keuhkoputkien seinämä antaa hiljalleen periksi. Tähän putken leventymään jää limaa ja bakteereita, mikä edelleen ylläpitää tulehdusta. Lopuksi voi muodostua säkkimäisiä pussukoita, joissa lima ja bakteerit muhivat jatkuvasti. Bronkiektasiat eivät näy kunnolla tavallisessa keuhkojen röntgenkuvassa. Ne diagnosoidaan nykyään tietokoneviipalekuvauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näistä bronkiektasioiden pääpiirteistä, limasta ja tulehduksista, voi jo päätellä seuraukset. Keskeinen oire on toistuva yskä ja runsaat yskökset. Etenkin aamulla kellertävää ja usein pahan hajuista ysköslimaa voi tulla runsaasti. Vaikeissa tapauksissa yskää on päivittäin, lievissä vain tulehdusvaiheiden aikana. Tulleen liman seassa saattaa olla verta. Kuumeisia hengitystietulehduksia ilmenee useammin kuin yleensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bronkiektasiat ovat vähentyneet sen jälkeen, kun antibiootit tulivat käyttöön. Hoidon kulmakivenä on tulehdusvaiheiden tehokas antibioottihoito. Hoitoon kuuluu lisäksi mahdollisimman tehokas liman poisto laajentumapussukoista. Käytännössä tämä merkitsee tehokkaan yskimistekniikan opettamista ja hengittämistä ajoittain painetta vastaan. Viime mainittu saadaan aikaan puhaltamalla esimerkiksi vedellä täytettyyn litran limsapulloon.

Ennen vanhaan sairaus oli vaikeampi kuin nykyään. Joissakin tapauksissa jouduttiin poistamaan leikkauksella pahimmin vaurioituneita keuhkojen osia. Nykyään leikkauksia tehdään ani harvoin, sillä hoidon avulla bronkiektasioiden eteneminen voidaan pysäyttää. Tämä tarkoittaa, että ennuste on hyvä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

bakteeri on vienyt keuhkoista nukat pois, löytyisikö ravintolisänä ? joka saa nukan kasvamaan uudestaan.

  • ylös 11
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla