Olen sairastanut herpestä pakaroissa kymmenen vuotta ja syönyt siihen koko ajan Acloviria. Mistä sairaus johtuu ja voiko siitä päästä eroon?

Herpes- eli HSV-virukset ovat siitä kummallisia, että ne jäävät elimistöön lopuksi elämää. Virusinfektio sairastetaan usein jo lapsuudessa tai viimeistään nuorena. Virus ei aina aiheuta mitään oireita tai oireet ovat lieviä: pientä kuumetta, imusolmukkeet vähän suurentuneet ja suutulehdusta. Tulehduksen oireet paranevat pian, mutta virus kulkeutuu selkäytimen tai aivohermojen solmukkeeseen, jossa se elää lepotilassa.

Usein hermosolmukkeessa majaileva virus aktivoituu ajoittain ja liikkuu tuntohermoa pitkin iholle tai limakalvolle. Viruksia on kahta laatua: HSV1-virus kulkeutuu yleensä huuliin ja aiheuttaa huuliherpeksen eli yskänrokon. HSV2 kulkeutuu sukuelinten limakalvoille. Molemmat lajit voivat kulkeutua iholle, mutta pakaran seudun ihosairauden aiheuttaa yleensä HSV2-virus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jotkin ulkoiset tekijät voivat aktivoida HSV-viruksen. Tällaisia ovat esimerkiksi voimakas ultraviolettisäteily, kuukautiset tai jokin vahva lääkehoito, esimerkiksi syöpälääkkeet. Ulkoiset seikat eivät yksin selitä aktivoitumista, sillä ihmisten herkkyys uusintatulehduksille näyttää olevan kovin vaihteleva. Joillakin herpes uusiutuu säännöllisesti, joillakin se pysyy jatkuvasti piilossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjä näyttää olevan henkilö, joka on altis toistuville virustulehduksille. Tällaisesta ominaisuudesta ei voi päästä eroon. Onneksi virus saadaan pysymään kurissa nykyisillä lääkkeillä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla