Pudotin painoa 20 kiloa ja olen tyytyväinen nykyiseen painooni (69 kg, 163 cm). Pulmaksi on kuitenkin tullut palelu. Jalkateräni ja kämmeneni ovat kylmyydestä lähes tunnottomat, 9 kuukautta vuodessa tuntuu siltä kuin olisi umpijäässä. Onko ongelmalle mitään tehtävissä vai pitääkö muuttaa etelään asumaan?

Kehon rasvamäärällä on merkitystä lämmönsäätelyssä. Äärimmäisessä laihuudessa, kuten anoreksiassa, paleleminen on tyypillinen oire. Kysyjä ei kuitenkaan ole alipainoinen, itse asiassa paino hieman ylittää normaalin (painoindeksi 26).

Tavallista paksumpi rasvakerros ihon alla voisi teoriassa toimia eristeenä ja estää lämmönhukkaa. Laihduttaessa ”eristeen” määrä vähenee, jolloin voisi kuvitella, että palellaan herkemmin. Käytännössä näin ei kuitenkaan käy. Laihduttaneet eivät tavallisesti ole valitellet liiallista palelua. Ei ainakaan sellaista umpijääoloa, jollaisesta kysyjä kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa palelu on yleistä. Kilpirauhasen toimintaa on helppo tutkia yksinkertaisella veritutkimuksella, joten se kannattaa tehdä. Jos vajaatoiminta todetaan, tilanne normaalistuu kilpirauhashormonilla (tyroksiini), ja palelu lakkaa. Jos kilpirauhasessa ei ole vikaa, en tiedä, mistä apu löytyisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla