”Liikkuvainen 75 v mummo” kysyy, mitä katkokävely on ja mistä se johtuu. Hänen ongelmanaan on kova kiristys pohkeissa kävellessä ja vaiva tuntuu jalkaterissä asti. Pysähtyminen joksikin ajaksi helpottaa. Mistä apua?

Kysymyksessä kuvataan katkokävelyn tyypilliset oireet: kävellessä pohkeisiin tuleva puristava kivistys, joka helpottaa pysähtyessä. Katkokävelykipu syntyy siksi, että alaraajojen verisuonet ovat ahtautuneet.

Kun rasituksessa lihasten hapen tarve lisääntyy, ahtautuneet suonet eivät pysty toimittamaan riittävästi hapekasta verta, ja hapenpuute aiheuttaa lihasten kivun. Kipu helpottaa, kun rasitus lakkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Beetasalpaajalääkitys saattaa tuoda katkokävelyoireen esiin tai pahentaa sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jalkojen valtimoiden ahtautumisen ja siitä johtuvan katkokävelyn syyt ovat samoja kuin muidenkin valtimoiden ahtautumisen. Tupakointi, veren korkea rasvapitoisuus ja diabetes ovat tärkeimmät vaaratekijät. Niinpä tupakoinnin lopettamisen ja veren rasvapitoisuuden alentamisen lisäksi liikunta on olennainen katkokävelyoireen hoitomuoto. Liikunnan lisääminen näyttää parantavan lihasten hapensaantia ja edistävän verisuonten uudismuodostusta, mikä helpottaa oireita. Katkokävelypotilaalle suositellaan myös asetyylisalisyylihappolääkitystä kuten muillekin valtimoahtaumapotilaille.

Valtimoahtauman kirurginen hoito voi tulla kyseeseen, jos katkokävely haittaa päivittäistä toimintaa tai hapenpuute jaloissa on niin suurta, että uhkana on kudosten vaurioituminen.

Toki jalkoihin rasituksessa ilmaantuville kivuille voi olla myös tuki- ja liikuntaelimistä johtuvia syitä. Siksi katkokävelystä kärsivän on hyvä käydä lääkärissä, jotta vaivan syy varmistetaan ja voidaan sopia tarpeellisista hoitokeinoista.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla