Mistä selluliitit syntyvät? Miksi niitä on myös normaalipainoisella? Ja ennen kaikkea, miten ne saisi pois?

Kysyjän tarkoittamasta ihon muutoksena ilmenevästä selluliitista ei lääketieteen piirissä pidetä varsinaisena sairautena, vaikka se on monelle kosmeettinen ongelma.

Äskettäin ilmestyi eräässä ihotautilehdessä ensimmäinen näkemäni artikkeli selluliitista. Vastaan artikkelin antamien tietojen perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun mikroskoopissa tarkastellaan selluliittia, ihon alla sijaitsevissa rasvasoluissa todetaan muutoksia. Muutoksia on myös verisuonissa ja sidekudoksessa. Selluliitti ei suoranaisesti liity lihavuuteen, sillä myös normaalipainoisilla on rasvakudosta, sidekudosta ja verisuonia ihon alla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selluliittiin ei yleensä liity mitään oireita, se on pelkästään ulkonäköasia. Artikkelissa kerrotaan kuitenkin, että joskus muutokset voivat olla niin vaikeita, että selluliitissa syntyy kipeitä patteja iholle.

Selluliitin takana on ilmeisesti perinnöllinen taipumus, mihin viittaa jo sekin, että sitä todetaan melkein yksinomaan naisilla. Perimä ei kuitenkaan yksinään ratkaise selluliitin ilmaantumista, sillä tunnetaan monia sitä pahentavia tekijöitä. Naissukuhormoneilla on merkitystä, sillä selluliitti saattaa paheta raskauden tai estrogeenihormonien käytön aikana. Vähäinen liikunta ja liika istuminen lisäävät selluliittia. Artikkelissa puhutaan myös ruokavalion merkityksestä, mutta sen suhteen tutkimukset ovat ristiriitaiset.

Selluliitti näyttää kuuluvan siihen ihomuutosten joukkoon, johon ei tiedetä tehokasta hoitoa. Artikkeli luettelee lukuisia hoitomuotoja, joita on kokeiltu: ultraääni, lämpöhoito, painehoito, lymfahieronta, elektrolipoforeesi sekä lukuisia voiteita ja luontaistuotteita. Minkään kohdalla tehoa ei ole varmistettu kunnollisin tutkimuksin.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla