Saan nilkkaani, varpaisiini ja pohkeisiini suonenvetoja. Vaikuttavatko nesteenpoistolääkkeet niiden ilmenemiseen? Entä verisuonten ahtautuminen ja kalkkiutuminen?

Suonenvedolla tarkoitetaan jonkin lihaksen tai lihasryhmän kouristusta. Yleensä sellainen on alaraajoissa. Suonenvetoa ei ole paljoa tutkittu, ja oppikirjat mainitsevat sen vain ohimennen. Intranetin lääketieteen PubMed-tietokannasta löysin vähän lisää, mutta kovin tyhjentävää vastausta ei ole mahdollista antaa.

Suonenvedolle altistavat neste- ja suolatasapainon häiriöt. Sitä ilmenee useammin, jos veren natriumpitoisuus pienenee, ei juo tarpeeksi tai käyttää nesteenpoistolääkkeitä. Joidenkin hermoston ja lihasten sairauksien yhteydessä on suonenvetoa.

Voimakkaan lihasrasituksen jälkeen suonenveto on yleinen. Itse muistan armeija-ajalta, että kovan marssin jälkeen saappaita jalasta vetäessä iski aina kova suonenveto pohkeeseen. Tuntikausien lihasrasituksen lisäksi hikoiluun liittyvät nestetasapainon muutokset lienevät osasyynä kramppeihin.
Useimmiten suonenvetoon ei kuitenkaan löydy mitään varsinaista syytä. Suonenvedon yleisyys lisääntyy iän mukana, ja monia iäkkäitä ne kiusaavat aika tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensiapuna suonenvetoon on kramppaavan lihaksen venyttäminen, joka yleensä lopettaa kouristuksen. Esimerkiksi pohjelihasta voidaan venyttää seuraavasti: nojataan vajaan metrin etäisyydellä käsin seinään, ojennetaan kramppaava raaja mahdollisimman taakse ja samalla pidetään kantapää koko ajan lattiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monia lääkkeitä on kokeiltu suonenvetoja estämään, mutta kovin tehokasta ei ole löytynyt. Pitkään tunnettu malarialääke kiniini vähentää kramppiherkkyyttä, mutta ei poista sitä kokonaan. Lääkkeeseen liittyy haittavaikutuksia, minkä vuoksi sitä kannatta käyttää vain, jos suonenveto haittaa jatkuvasti. Toinen mahdollisuus on kokeilla lihaksia rentouttavia lääkkeitä. Niitä saa vain lääkärin reseptillä.

Tuntuisi luonnolliselta, että suonenvetoon taipuvaisten lihasten säännöllinen venyttely vähentäisi kramppiherkkyyttä. En kuitenkaan löytänyt yhtään tutkimuksista, joka olisi tätä selvittänyt. Siitä huolimatta lihasvenyttelyä kannattaa kokeilla, sillä tekeehän se muutenkin hyvää.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vanha konsti on laittaa hiukan suolaa kielen alle liukenemaan. Veto loppuu välittömästi. Olen kokeillut ja siitä on ollut valtavasti apua.

  • ylös 44
  • alas 35

Mä syön magnesiumia 500mg päivässä ja nyt alko krampit ja suolisto laiskistuu. Missä voi olla vika? 

  • ylös 20
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla