”Huolestunut” kysyy: Miksi neuvotaan, että yli 60-vuotiaan naisen pitää mennä lääkärin vastaanotolle, jos epäilee hiivatulehdusta? Käytin hiivatulehduksen oireisiin flukonatsolitabletin ja pakkauksessa kehotettiin yli 50-vuotiaita ottamaan yhteyttä lääkäriin. Olen 51-vuotias. Mikä on lääkkeen vaikutusaika, kun sitä käytetään vain yksi kapseli?

Emättimen hiivatulehdus on tavallinen vaiva. Hiivasienen aiheuttamista tulehduksista 85–90 % on Candida albicansin aiheuttamia. Tavallisin oire on kutina, limakalvojen turvotus ja kirvely. Valkovuoto on tyypillisesti valkoista, kokkareista ja melko hajutonta. Monesti hiivatulehduksen oireet ovat selkeät ja hoito voidaan aloittaa ilman lääkärin tutkimusta.

Jos nainen on aiemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai muuten tunnistaa oireet, voi tautia hoitaa itsekin. Emättimen hiivasienitulehdukseen tarkoitettuja emätinpuikkoja saa apteekista ilman reseptiä, ja ne ovat varsin tehokkaita. Nykyisin on mahdollista hankkia ilman reseptiä myös suun kautta otettava lääkekapseli; flukonatsoli. Kapseli niellään kokonaisena joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Itsehoidossa on hyvä olla harkitsevainen, koska gynekologiset oireet saattavat aiheutua myös muista syistä, jotka vaativat erilaista hoitoa. Jos emätintulehduksen syy ei ole selkeä, aiheuttaja voidaan selvittää laboratoriotutkimuksilla. Gynekologisesta tutkimuksesta on apua: siinä voidaan selvittää, onko kutinan takana ulkosynnyttimien ihottuma tai muu ihosairaus, esimerkiksi puna- tai valkojäkälä.

Yli 60-vuotiaita naisia (tai joissakin ohjeissa yli 50-vuotiaita) neuvotaan ottamaan yhteyttä lääkäriin. Tähän on useampia syitä: hiivatulehduksen kaltaisia oireita voivat aiheuttaa muutkin gynekologiset sairaudet, ja niiden mahdollisuus lisääntyy iän myötä. Jos hiivatulehdus toistuu, sen syy pitää selvittää. Esimerkiksi taustalta voi löytyä piilevä diabetes. Iän lisääntyessä käytössä voi olla muita lääkkeitä ja lääkkeiden yhteisvaikutukset on tärkeä tunnistaa erityisesti flukonatsolia käytettäessä. Flukonatsoli voi muuttaa monien muiden, samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden vaikutuksia.

Flukonatsoli on turvallinen lääke ja aiheuttaa suhteellisen harvoin haittavaikutuksia. Joskus ilmaantuu päänsärkyä, ihottumaa tai erilaisia vatsaoireita. Lääkkeen pitkä puoliintumisaika verenkierrossa mahdollistaa kerta-annoshoidon emättimen hiivatulehduksissa. Puoliintumisaika on noin 30 tuntia joten vaikuttavaa lääkettä on kudoksissa useita päiviä. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla puoliintumisaika pitenee jopa 98 tuntiin, joten annosta on pienennettävä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miten hoidan hiivatulehdusta?

Tervehdys! Itse yritän välttää lääkkeitä ja selättää vaivat muilla keinoin. Hiivatulehdus osui myös kohdalleni ja aloin googettamalla etsimään apua. Törmäsin tähän kirjaan, joka oli yllättävän kattava. Aluksi mietin, että kannattaako rahoja laittaa moiseen opukseen, mutta näin jälkeenpäin ei ole kaduttanut hetkeäkään. Hiivasta ei enään tietoakaan. Itsellä ikää 55v.. ja niin se kirja löytyy täältä http://www.hiivatulehdus.com
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.