”Huolestunut” kysyy: Miksi neuvotaan, että yli 60-vuotiaan naisen pitää mennä lääkärin vastaanotolle, jos epäilee hiivatulehdusta? Käytin hiivatulehduksen oireisiin flukonatsolitabletin ja pakkauksessa kehotettiin yli 50-vuotiaita ottamaan yhteyttä lääkäriin. Olen 51-vuotias. Mikä on lääkkeen vaikutusaika, kun sitä käytetään vain yksi kapseli?

Emättimen hiivatulehdus on tavallinen vaiva. Hiivasienen aiheuttamista tulehduksista 85–90 % on Candida albicansin aiheuttamia. Tavallisin oire on kutina, limakalvojen turvotus ja kirvely. Valkovuoto on tyypillisesti valkoista, kokkareista ja melko hajutonta. Monesti hiivatulehduksen oireet ovat selkeät ja hoito voidaan aloittaa ilman lääkärin tutkimusta.

Jos nainen on aiemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai muuten tunnistaa oireet, voi tautia hoitaa itsekin. Emättimen hiivasienitulehdukseen tarkoitettuja emätinpuikkoja saa apteekista ilman reseptiä, ja ne ovat varsin tehokkaita. Nykyisin on mahdollista hankkia ilman reseptiä myös suun kautta otettava lääkekapseli; flukonatsoli. Kapseli niellään kokonaisena joko aterian yhteydessä tai tyhjään mahaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Itsehoidossa on hyvä olla harkitsevainen, koska gynekologiset oireet saattavat aiheutua myös muista syistä, jotka vaativat erilaista hoitoa. Jos emätintulehduksen syy ei ole selkeä, aiheuttaja voidaan selvittää laboratoriotutkimuksilla. Gynekologisesta tutkimuksesta on apua: siinä voidaan selvittää, onko kutinan takana ulkosynnyttimien ihottuma tai muu ihosairaus, esimerkiksi puna- tai valkojäkälä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yli 60-vuotiaita naisia (tai joissakin ohjeissa yli 50-vuotiaita) neuvotaan ottamaan yhteyttä lääkäriin. Tähän on useampia syitä: hiivatulehduksen kaltaisia oireita voivat aiheuttaa muutkin gynekologiset sairaudet, ja niiden mahdollisuus lisääntyy iän myötä. Jos hiivatulehdus toistuu, sen syy pitää selvittää. Esimerkiksi taustalta voi löytyä piilevä diabetes. Iän lisääntyessä käytössä voi olla muita lääkkeitä ja lääkkeiden yhteisvaikutukset on tärkeä tunnistaa erityisesti flukonatsolia käytettäessä. Flukonatsoli voi muuttaa monien muiden, samanaikaisesti käytettyjen lääkkeiden vaikutuksia.

Flukonatsoli on turvallinen lääke ja aiheuttaa suhteellisen harvoin haittavaikutuksia. Joskus ilmaantuu päänsärkyä, ihottumaa tai erilaisia vatsaoireita. Lääkkeen pitkä puoliintumisaika verenkierrossa mahdollistaa kerta-annoshoidon emättimen hiivatulehduksissa. Puoliintumisaika on noin 30 tuntia joten vaikuttavaa lääkettä on kudoksissa useita päiviä. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla puoliintumisaika pitenee jopa 98 tuntiin, joten annosta on pienennettävä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Tervehdys!

Itse yritän välttää lääkkeitä ja selättää vaivat muilla keinoin. Hiivatulehdus osui myös kohdalleni ja aloin googettamalla etsimään apua. Törmäsin tähän kirjaan, joka oli yllättävän kattava. Aluksi mietin, että kannattaako rahoja laittaa moiseen opukseen, mutta näin jälkeenpäin ei ole kaduttanut hetkeäkään. Hiivasta ei enään tietoakaan. Itsellä ikää 55v.. ja niin se kirja löytyy täältä http://www.hiivatulehdus.com

  • ylös 18
  • alas 18
Jossu7

Minulle Diflucan on ainoa lääke, joka auttaa hoivaan. Yleensä yritän sinnitellä, mutta parin viikon jälkeen on pakko turvautua tablettiin. Toisinaan joutuu vielä ottamaan toisen jos tilanne on mennyt pahaksi, yleensä yksi tabletti auttaa. Näin diabeetikkona hiiva tulee liian helposti, etenkin antibioottikuurin jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla