Yli 60-vuotiaalla kysyjällä on vuosikymmeniä ollut huuliherpes, ja nyt on herpesrakkuloita ilmaantunut häpyhuuliin. Leviääkö huuliherpes käsien tai suuseksin välityksellä?

Herpestulehduksia aiheuttavia Herpes simplex -viruksia on useita eri tyyppejä. Herpesvirusten aiheuttama ensimmäinen infektio on usein oireeton, mutta virus voi jäädä elimistöön ja aiheuttaa oireita myöhemmin.

Tavallisia iho- ja sukupuolialueiden herpes simplex -virustyyppejä ovat HSV1 ja HSV2. Niistä HSV1 uusiutuu useimmin huuliherpeksenä, mutta voi esiintyä myös sukupuolielinten alueella genitaaliherpeksenä. HSV2 taas esiintyy sukupuolielinten alueella ja tarttuukin ensisijaisesti sukupuolikontaktissa. Molemmat siirtyvät henkilöstä toiseen kosketustartuntana. Siksi on kyllä mahdollista, että ne tarttuvat myös käsien tai suuseksin välityksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarttuminen on helpompaa silloin, kun huulten käsien tai sukupuolielinten alueella on tuoreita rakkuloita, joista elävät virukset siirtyvät toiseen henkilöön. On hankala vastata, onko tartunta siirtynyt esimerkiksi omien käsien välityksellä huulista häpyhuuliin. Virustahan on tällöin henkilön elimistössä joka tapauksessa, ja siksi sen siirtyminen paikasta toiseen on periaatteessa mahdollista.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla